اختلال استرس تروماتیک ثانوی چیست و چگونه میتوان از آن پیشگیری کرد؟
فهرست عناوین مطلب
اختلال استرس تروماتیک ثانوی چیست؟ و چگونه میتوان از آن پیشگیری کرد؟
اختلال استرس تروماتیک ثانوی عبارتست از پریشانی روانی و عاطفی که در شرایطی به وجود میآید که شخصی در جریان تجربه آسیب شخصی دیگر قرار می گیرد و چگونگی رخداد این حوادث را میشنود. این اختلال استرس که تا حدودی به اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) شبیه است، در بین مددکاران اجتماعی، کارکنان رفاه کودک و روانشناسان شایع است. سالانه بیش از ده میلیون کودک در ایالات متحده آمریکا متحمل آسیبهای مختلفی همچون آزار جسمی و جنسی، خشونت، فجایع طبیعی و دیگر وقایع میشوند. این تجربیات می تواند به میزان قابل توجهی مشکلات رفتاری و احساسی در کودکان ایجاد کند و عمیقا زندگی آنها را مختل کند و همچنین آنها را در ارتباط با سیستمهای خدمات حرفهای کودکان قرار دهد. برای درمانگران، کارکنان رفاه کودک، مددکاران اجتماعی و کسانی که به طور حرفهای درگیر کمک به این کودکان و خانواده های آنها هستند، عمل ضروری “شنیدن” و درگیر شدن آنها با آسیبهای اجتماعی، ممکن است عوارض روحی و روانی زیادی داشته و یا به کاهش کیفیت زندگی آنها منجر گردد. آگاهی از اثرات این نوع ارتباط با افراد آسیب دیده اجتماعی یکی از بخشهای اساسی و پایهای مراقبت از سلامت کارکنان و مددکاران اجتماعی و همچنین تضمین این مهم است که کودکان به طور مداوم بهترین مراقبتها را از کسانی که به آنها تعهد کاری دارند دریافت خواهند کرد. در خلال کار با افراد آسیب دیده و به وجود آمدن آمدن استرس تروماتیک ثانوی، برخی افراد به ویژه مددکاران اجتماعی و روانشناسان ممکن است واکنشهای خفیف تا شدیدی مثل اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)، از دست دادن علاقمندی به کار، استرس، ناامیدی، تغییر دیدگاه نسبت به زندگی، تغییر خلق و خو و عدم احساس امنیت در جهان را نشان دهند.
اختلال استرس تروماتیک ثانوی به وجود علائم استرس پس از سانحه به علت حداقل یک درگیری غیر مستقیم با آسیب اجتماعی و شنیدن آن توسط کارکنان اجتماعی اشاره دارد. این افراد ممکن است علائمی مثل کابوس و مرور گذشته(Flash Back) را به صورت ناخودآگاه داشته باشند. تکرار وضعیت ارتباط با آسیبهای اجتماعی به واسطه حرفه و شغل، میتواند بر احساس امنیت، ارتباطات و اعتماد افراد تاثیر بگذارد. اختلال استرس تروماتیک ثانوی در واقع شامل خستگی دلسوزی (Compassion Fatigue) ، فرسودگی(Burnout) و آسیب نیابتی (Vicarious Trauma) میگردد.
آسیب نیابتی چیست؟
این آسیب به اثرات انباشت آسیبهای اجتماعی در کار حرفهای با کسانی که بازماندگان حوادث و آسیبهای اجتماعی هستند اشاره دارد. هر کسی که در فرآیند همدلی با قربانیان و یا بازماندگان از آسیب درگیر است میتواند به آسیب نیابتی دچار گردد. وقتی شما به عنوان یک مددکار اجتماعی، روانشناس و یا یکی از کارکنان حوزه رفاه، بارها و بارها آسیبهای افرادی را می شنوید ممکن است تحت تأثیر آن قرار بگیرید. آسیب نیابتی از برچسبها و نتایج اختلال استرس تروماتیک ثانوی است. تحقیقات نشان میدهند که ۶ تا ۲۶ درصد از درمانگرانی که بر روی آسیبهای اجتماعی تمرکز دارند در خطر اختلال استرس تروماتیک ثانوی هستند. همچنین کارکنان رفاه کودک و مددکاران اجتماعی تا ۵۰ درصد در این خطر هستند که اغلب منجر به فرسودگی در کار و یا کناره گیری از کار میشود.
فرسودگی چیست؟
در این نوع فرسودگی ناشی از شغل، افراد دچار حالتهای خستگی عاطفی، جسمی و روحی ناشی از فشار و استرس طولانی مدت میشوند که در محل کار آنها رخ میدهد. و هنگامی اتفاق میافتد که افراد در انجام وظایف شغلی خود بیش از حد غرق شده و پس از مدتی احساس درماندگی و ناتوانی می کنند.
خستگی دلسوزی چیست؟
در این مورد افراد در شغل خود که اغلب مشاغل رفاهی و در ارتباط با افراد آسیب دیده است، در اثر خستگی عاطفی و جسمی و همچنین ناامیدی، با کاهش توانایی همدلی یا احساس دلسوزی با افراد مراجعه کننده مواجه میشود و از مواردی است که به اختلال استرس تروماتیک ثانوی منجر خواهد شد. در چنین شرایطی افراد احساس میکنند که به واسطه تحمل درد و رنج دیگران در حال خستگی و فرسودگی هستند، ممکن است دیگران را به خاطر رنجهایشان سرزنش کنند و حس همدلی را متوقف کنند. همچنین ممکت است در انزوا فرو رفته و یا دچار بیخوابی، از دست دادن معنای زندگی و مشکلات تمرکز شوند.
در این بخش به عواملی خواهیم پرداخت که منجر به استرس تروماتیک ثانوی در بین مددکاران، روانشناسان و یا کارکنان رفاه کودک میشوند؟
- وجود موارد درمانی و مراجعه کنندگان بسیار زیاد در مقابل تعداد کم مددکاران و روانشناسان برای ارائه خدمات.
- عدم شناسایی نیازهای کارکنان رفاه و مددکاران اجتماعی.
- تکرار شرایط در معرض قرار گرفتن کارکنان.
- وجود این نگرش در مددکاران و روانشناسان که ارزشمندی خود را در این میدانند که تا چه میزان قادر به کمک رسانی به دیگران هستند.
- وجود انتظارات واقع بینانه از خود و دیگران.
- درگیر شدن در بروکراسی های بزرگ دولتی توسط مددکاران و ناامیدی از شرایط.
- ناامید شدن به این علت که اغلب راه حل ساده ای وجود ندارد و یا مسائل سریعاً حل نمیگردند.
- افزایش آگاهی از فراوانی آسیبهای اجتماعی و آزار و غفلت.
- عدم توانایی در گفتن نه به سایر همکاران و پذیرش مسئولیت زیاد.
- قبول مسئولیت های بسیار زیاد در خانه، محل کار و خانواده و عدم وجود تعادل بین این مسئولیتها.
- سابقه وجود آسیب اجتماعی و تجربه حوادث استرس زا در زندگی شخصی مددکاران و روانشناسان و عدم رسیدگی به آن و مراجعه به یک درمانگر.
علائم اختلال استرس تروماتیک ثانوی چیست؟
- وجود احساسات منفی
- عصبانیت و بدبینی
- عدم توانایی در پذیرش پیچیدگی مسائل
- حس گناه و سرزنش خود
- نظارت بیش از حد و حساسیت بر روند کار
- احساس شکست در کار و یا غرق شدن بیش از حد در کار
- پرهیز از انجام وظیفه در کار
- وجود مشکلات سلامتی و جسمانی ناشی از استرس کاری
- مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی
- احساس بی معنایی و کاهش حس ارزشمندی
- وجود عملکرد زیر استاندارد و کمتر از انتظار مدیر و سیستم کاری
- تمایل به انزوا
- بدبینی
- کناره گیری کردن از کار
- خستگی از کار
- کج خلقی و عدم تمایل به برقراری ارتباط با دوستان و خانواده
راهکارها
- تمرینهای مختصر و تکنیکهای آرامشبخش برای محل کار را آموخته و در محل کار خود انجام دهید.
- با همکاران خود در ارتباط باشید و در محل کار خود تمام موارد و چالشها را با آنها کنترل و چک کنید.
- برای تغییر جهانبینی خود آماده باشید و تعصبات خود را کنار بگذارید. فعالیتهای تفریحی و سرگرمی خود را افزایش دهید و ورزش کنید.
- توجه ویژه ای به سلامت و تغذیه خود داشته باشید.
- سرعت تلاشهای خود را مدیریت کنید و خوتان را برای رسیدن به اهداف مدیریت کنید و از خودتان انتظارات زیاد نداشته باشید.
- مرزها را حفظ کنید و نه گفتن را خوب بلد باشید. از شدت کار بیش از مسئولیت خود پرهیز کنید.
- خودتان را بیش از حد خسته نکنید.
- خواب خوب و به موقع را تمرین کنید.
- لیستی از مواردی برای لذت بردن از تفریحات و زندگی و تجربه حال خوب و خندیدن تهیه کنید.
- اگر استرسهای شما بیش از دو یا سه هفته ماندگار شده است از یک مشاور کمک بخواهید و یا فعالیتهای تفریحی خود را افزایش دهید.
- تجربیاتی که به شما در کسب معنای فلسفی زندگی کمک میکنند را افزایش دهید.
- به مسافرت بروید.
- نگرانیهای خود را با همکار مورد اعتماد خود درمیان بگذارید و با کمک او تجربیات سخت و یا نگرانیهای خود در مورد کار را شناسایی کنید و حل مسئله بدهید.
- نسبت به محدودیتها و نیازهای خود آگاه باشید.
- تنهایی، گرسنگی، عصبانیت، خشم و خستگی خود را شناسایی و دلایل آنها را بدانید و برای رفع آنها راهکار بدهید.
- فعالیتهای مثبت را افزایش دهید.
- ایمان مذهبی و یا جنبه های معنوی مثبت زندگی خود را حفظ کنید.
- با دوستان و فامیل و خانواده خود وقت بگذرانید
- نوشتن، نقاشی کردن و رنگ آمیزی کردن را امتحان کنید.
- مواد دارای کافئین را با محدودیت مصرف کنید.
- یاد بگیرید چگونه استرس خود را کنترل کنید.
- یک مشاور و یا سوپروایزر در محل کار داشته باشید و موارد کاری و چالش برانگیز را با او در میان بگذارید.
- استراحت کنید و بعد از کار با همکارانتان در مورد مسائل کاری صحبت نکنید.
- حریم خود را با مددجویانتان حفظ کنید، شما باید هموراه در مقام یه مددکار ظاهر شوید.
- در محل کار خود گاهی برای زمانهای خیلی کوتاه کار را رها کرده و ورزش کنید و یا فعالیتهایی انجام دهید که انرژی بخش و آرام بخش هستند.
نباید فراموش کنیم که در بسیاری موارد کارکردن با بازماندگان از آسیب اجتماعی شبیه تجربه مستقیم و درگیر شدن و در معرض مستقیم آسیب قرار گرفتن است. بنابراین نه تنها خود این کارکنان در حوزههای خدمات رفاهی بلکه سازمانها و مراکزی که در چنین زمینه هایی فعالیت دارند نیز باید متوجه تهدیدهای روحی و روانی برای مددکاران اجتماعی، روانشناسان و بازدید کنندگان از منزل باشند و در نتیجه موارد لازم برای حفظ روحیه این افراد را مورد توجه قرار دهند. از جمله موارد مهم می توان به این موارد اشاره کرد:
- پشتیبانی و حمایت اداری از این افراد
- شناسایی نیازها و علائم استرس تروماتیک ثانوی در بین افراد
- آموزش مراقبت با آگاهی از آسیبهای اجتماعی و آموزشهای ضمن خدمت برای مراقبت از خود
- نظارت فردی و گروهی با حضور یک سوپروایزر
- ارجاع کارکنان به روانشناس و درمانگر خارج از محل کار
- تاکید بر تداوم از مراقبت از خود
- ارتقاء فرهنگ حمایت و تابآوری در بین کارکنان
- ارتقاءفرهنگ پیشگیری با ارائه آموزشهای لازم
- ارزیابی کارکنان
- ارزیابی مدیران
- برنامه ریزی و مدیریت بر اساس خطرات موجود ناشی از به وجود آمدن اختلای استرس تروماتیک ثانوی در بین کارکنان با این معنا که همواره متوجه خطرات احتمالی برای کارکنان رفاه باشیم و برای آنها برنامهریزی داشته باشیم.
تحقیقات نشان میدهد که برخی افراد و کارکنان در زمینه خدمات رفاهی بیشتر از سایرین احتمال درگیری و ابتلا به استرس تروماتیک ثانوی را دارند. افرادی که پیش زمینه آسیباجتماعی فردی را دارند و سابقا آسیب جدی اجتماعی داشتهاند و هنور در فرآیند درمان قرار نگرفته اند. همچنین زنان بیش از مردان و افراد با سن و تجربه کاری کمتر بیش از سایرین در معرض استرس تروماتیک ثانوی قرار خواهند گرفت. نکته بسیار مهم در این مبحث این است که تحقیقات همچنین نشان میدهد که سهم سازمانها و ارگانها، بیمارستانها، سازمانهای مردم نهاد و هر مرکزی که کارکنان رفاه و مددکاران و روانشناسان در آنها مشغول به کار هستند، در ایجاد اختلال استرس تروماتیک ثانوی نقش دارند. به عبارت دیگر در بسیاری موارد عدم توجه به نیازها و فشارهای کاری این کارکنان توسط مدیران و سیستم کاری، خطر وجود این نوع تروما در بین کارکنان افزایش مییابد. بنابراین پیشگیری از به وجود آمدن اختلال استرس تروماتیک ثانوی در بین کارکنان سیستم رفاهی بسیار حائز اهمیت و مستلزم وجود برنامه ریزیهای مدیریتی برای کاهش فشارهای روانی و کاری بر این افراد است.
منابع
- Compassion Fatigue Self-Test http://www.ptsdsupport.net/compassion_fatugue-selftest.html
- Self-Care Assessment Worksheet http://www.ecu.edu/cs-dhs/rehb/uploa Wellness_Assessment.pdf
- Pryce, J.G., Shackelford, K.K., Price, D.H. (2007). Secondary traumatic stress and the child welfare professional. Chicago: Lyceum Books, Inc