نقش مددکاران اجتماعی در مقوله اچ. آی. وی/ ایدز
وزارت بهداشت در مقوله کنترل اچ. آی. وی. حدود ۲۵ درصد متولی سلامت است و ۷۵ درصد مابقی به عهده سایر بخش هاست. امروزه موج سوم ایدز همراه با موج قبلی به سمت رفتارهای پرخطر جنسی رفته است و از آن جایی که مدرسه خانه دوم جوانان و نوجوانان محسوب می شود میتواند بیشترین تاثیر را در کنترل این مقوله ایفا کند.
کشورهای توسعه یافته توانسته اند شیوع ایدز را کنترل کنند و شاهد کاهش ۳۵ درصدی بوده اند ولی در کشورهای درحال توسعه حدود ۲۴ درصد است و میزان مرگ و میر نیز ۳ برابر کشورهای توسعه یافته می باشد.
متوجه می شویم که کانون داغ این بیماری در حال حاضر در افریقا و آسیا است. تا زمانیکه مسئولان واضح و روشن در مورد میزان انتقال، روش انتقال و مراحل پیشرفت این بیماری با مردم و به ویژه جوانان صحبت نکنند، قادر به کنترل این ویروس نخواهند شد.
تأثیرات ابتلا به اچ. آی. وی. بیشتر روی گروه معینی از جامعه است که از لحاظ شخصیتی درگیر رفتارهای جنسی پر خطرند. این گروه شامل افراد دگر جنس گرا یا هتروسکسوال (یعنی افرادی که رابطه های پرخطر با جنس مخالف دارند و از وسایل پیشگیری استفاده نمی کنند و یا شریک جنسی معتاد تزریقی دارند)، مردان همجنس گرا، معتادین تزریقی و زنان روسپی است.
نکته مهمی که مددکاران اجتماعی معتقدند کاهش ترس و انگ های اجتماعی ناشی از اچ. آی. وی می تواند عامل مهم و کلیدی در کاهش نرخ رشد همه گیری ایدز ایفا کند. انگ حاصل از ابتلا می تواند تاثیر منفی بر میزان رضایت از زندگی و کاهش فعالیت و ارتباط های اجتماعی شود. انگ و برچسب زدن با اکراه از انجام آزمایش های مربوط به ایدز و همچنین عدم فاش کردن ابتلای خود به دیگران می شود.
تجربه به مددکاران اجتماعی نشان داده است که اغلب بحران های فرد از بیمار بودن او ناشی نمی شود، بلکه بحران های بیشتر به دلیل مشکلات اجتماعی ناشی از بر ملا شدن ابتلا فرد به ویروس اچ. آی. وی. است. از دست دادن شغل، بیرون انداخته شدن از خانه و مدرسه، عدم پذیرش از سوی بیمه؛ مثال هایی است که نشان دهنده مبنای اجتماعی است. در نهایت مددکاران اجتماعی با شناسایی مشکلات موجود بر سر راه درمان، نقش موثری در افزایش توانایی فرد و پایبندی به درمان آن ها ایفا کنند. مددکاران اجتماعی نقش پر رنگی در از بین بردن برچسب ها ایفا می کنند، که این مهم از طریق کار جامعه ای، آموزش و آگاهی دادن و فرهنگ سازی میسر خواهد بود.
هما صدری
مددکار اجتماعی و جامعه شناس
مددکار اجتماعی مرکز مشاوره بیماری های رفتاری