ضرورت تشکیل سازمان نظام مددکاری اجتماعی در کشور
انسان مخلوقی است که در بدو خلق شدنش اولین نهاد اجتماعی شکل گرفت و در ذات بشر زندگی اجتماعی و جمع گرایی وجود دارد. برای دست یابی به جامعه ای پویا و سالم می بایست نهادهای اجتماعی شکل گرفته و پایه گذار برنامه ها و اهداف آن ملت و جامعه گردد. در آموزه های دینی و اخلاقی و همچنین ملی همیشه به مشورت و همکاری توصیه فراوانی شده است. و در عصر حاضر نیز تمام تئوریسین های دنیا نیز به مدیریت گروه محور و سازمان مدار از اقدامات مهم و ضروری هر کشور و جامعه ای که به کار گروهی و سازمانی معتقد است و از جمله ایران میتوان تشکیل سازمان های نظام حرفه ای اشاره نمود. این سازمانها و نهادهای اجتماعی میتوانند در شکل گیری و تداوم امور صنفی و حرفه ای در زمینه های مختلف موثر واقع شده و باعث تداوم آن زمینه فعالیتی گردند. از جمله این سازمان ها در ایران می توان به سازمان های نظام پرستاری، دامپزشکی، روانشناختی و مشاوره، پزشکی و مهندسی و … اشاره کرد. یکی از سازمان هایی که ضرورت تشکیل آن بیش از هر زمان دیگر احساس می شود سازمان نظام مددکاری اجتماعی جمهوری اسلامی ایران است. با توجه به رشد بی رویه آسیبهای اجتماعی و تأکید مقام معظم رهبری بر رفع این آسیبها در این برهه از زمان ضرورت تشکیل سازمان مددکاری اجتماعی بیش از پیش حس میگردد.
مددکاران اجتماعی در صف مقدم نبرد و مقابله با آسیبهایی چون طلاق، اعتیاد، کودکان کار و خیابان و… قرار دارند. لذا ضرورت داشتن استراتژی مدون و راهکارهای علمی برای رفع این معضلات متخصصان اجتماعی را به داشتن سازمانی مستقل و برنامه هایی متحد ملزم میکند. اداره این سازمان که همانند دیگر سازمانها و نهادهای اجتماعی بصورت غیر دولتی و مردمی است می تواند باعث رشد و شکوفایی این حرفه ی اجتماعی و حمایتی خواهد شد.
بی شک تشکیل نهادهای مردمی با رویکرد علمی و تخصصی راهگشای بسیاری از معضلات بوده و بار مالی کمتری را به دوش دولت خواهد گذاشت. عوامل و اختلالات فردی را شاید بتوان در یک شخص با درمان فیزیکی و پزشکی و راههای دیگر درمان نمود اما مشکلات اجتماعی نیاز به خرد جمعی و نگاه سازمانی داشته که با متدهای روز دنیا و همگام با نوع تقاضاهای جامعه عمل نماید. تشکیل سازمان نظام مددکاری اجتماعی میتواند راهگشای علمی بوده و برای فراهم آوردن بستری هماهنگ برای فعالان این حرفه تلاش نماید.
*ارتقاء سطح دانش و بروز شدن بر اساس متدهای علمی روز دنیا و کارآمدی حرفه مددکاری اجتماعی، حمایت و ارتقاء همه جانبه با رویکرد علمی و عملی از حقوق جامعه هدف ( فرد، خانواده، گروه، جامعه) و مراجعان حمایت از شأن جایگاه و منزلت حرفه مددکاری اجتماعی و حمایت از حقوق صنفی و حرفه ای مددکاران اجتماعی.
سازمان نظام مددکاری اجتماعی می تواند وظایف و اختیاراتی داشته باشد که مهمترین آنها عبارتند از:
**تعیین صلاحیت حرفه ای کلیه مددکاران اجتماعی جهت فعالیت در عرصه های خدمات اجتماعی و رفع آسیبهای کشور، اختصاص شماره نظام مختص به کلیه شاغلین در حرفه مددکاری اجتماعی و یا رشته های مرتبط همانند نظام پزشکی و مهندسی، برگزاری دوره های بازآموزی با سرفصلهای آموزشی برای مددکاران اجتماعی، نظارت بر کیفیت حرفه ای و تخصصی شاغلان در عرصه های مددکاری اجتماعی، دفاع از حقوق صنفی و حرفه ای اعضا (در مراجع ذیربط در حد مقدورات نظام مددکاری اجتماعی)، پیشنهاد تعیین یا تجدیدنظر در تعرفه های خدمات مددکاری اجتماعی به مراجع ذیربط.
**همکاری با وزارت خانه های علوم، تحقیقات و فناوری، بهداشت،درمان و آموزش پزشکی و دانشگاهها، موسسات و مراکز آموزش عالی مجری دوره های مددکاری اجتماعی در تدوین برنامه های منطبق با نیازهای جامعه و برنامه های بازآموزی و نوآموزی مستمر در اشکال و سطوح مختلف جهت ارتقاء مهارت های حرفه ای مددکاران اجتماعی.
**همکاری با نهادها و مراجع ذیربط در ارائه خدمات مددکاری اجتماعی به هنگام بروز حوادث و بلایای طبیعی و غیر طبیعی بر اساس منشور اخلاقی مددکاری اجتماعی.
**تعیین ضوابط صنفی مربوط به استاندارد کردن عناوین، سربرگها، تابلوها و مهر شاغلین به مددکاری اجتماعی، راهبردهای مشترک را پیش روی فعالان این حرفه قرار خواهد داد.
**انتشار نشریات علمی، حرفه ای و صنفی حاوی آخرین دستاوردهای علمی و تجربی مددکاری اجتماعی،برگزاری همایش های تخصصی در سطوح مختلف در راستای ارتقاء سطح دانش و مهارتهای حرفه ای مددکاران اجتماعی،
**همکاری با نهادها و سازمانهای ذیربط در تعیین معیارها و استانداردهای خدمات مددکاری اجتماعی، کمک به ایجاد و گسترش زمینه های پژوهشی به ویژه پژوهش های کاربردی در حوزه آسیب های اجتماعی، رفاه و تأمین اجتماعی، توانبخشی و…، تلاش در زمینه تبادل علمی، تحقیقاتی، صنفی و حرفه ای با نهادها و مجامع علمی و حرفه ای داخلی و بین المللی به منظور ارتقاء کیفی خدمات مددکاری اجتماعی، همکاری و مشارکت با نهادها و سازمان های ذیربط در تدوین برنامه های کوتاه، میان و بلند مدت مربوط به حوزه رفاه و خدمات اجتماعی در راستای سیاست گذاری های رفاهی و حمایتی و اجتماعی کشور و….
**در صورت تشکیل، این سازمان به کشور و دولت در زمینه نظارت برعملکرد مددکاران اجتماعی و دفاع از حقوق مراجعین به واحد ها و سازمان های مرتبط و … کمک خواهد کرد و هیچ بار مالی را بر دوش دولت نخواهد گذاشت.
**همچنین هر کسی با تحصیلات غیر مرتبط یا بدون تحصیلات در این جایگاه فعالیت نخواهد کرد و حتی اگر تحصیلات مرتبط داشته باشد و لی به هر دلیلی صلاحیت حرفه ای و تخصصی نداشته باشد نیز نمی تواند فعالیت کند. قطعا در بعد نظارتی نیز نظارت سازمانی از جنس حرفه ای باعث پیشرفت می باشد.
**با تشکیل سازمان های نظام دیگر این کار در کشور تحقق پیدا کرده است و لذا هیچ غیر روانشناس یا مشاوری ادعا نخواهد کرد و شماره نظام روانشناسی و مشاوره دریافت نمی کند یا حتی و در صورت اقدام با او برخورد خواهد شد همانند سازمان نظام پزشکی و سایر نظام های قانونی حرفه ای کشور)
**گسترس مسایل مرتبط با حوزه مددکاری اجتماعی و گسترش مراکز ارائه کننده خدمات مددکاری اجتماعی در بخش های دولتی و بویژه بخش های غیر دولتی و خیریه ها و کمپ های ترک اعتیاد، مراکز نگهداری کودکان، سالمندان و … ایجاب می کند برای ساماندهی و مدیریت و هماهنگی در این زمینه سازمان نظام مددکاری اجتماعی ایران در مجلس شورای اسلامی تصویب شود.
انتظار ما این است که نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی به این امر مهم نظر ویژه ای داشته و به تحقق این امر مهم اهتمام وی ورزند .خصوصا کمیسیون اجتماعی مجلس مذکور با این اقدام ارزنده و ارزشمند در جهت تثبیت جایگاه متخصصین امور اجتماعی بویژه مددکاران اجتماعی یادگار ارزنده را در کنار سایر اقدامات انجام شده در کارنامه کاری خود به ثبت برسانند.
“مددکاران طبیبان اجتماعی هستند.”
“به امید پیشرفت هرچه بیشتر در ارائه خدمات اجتماعی”
طالبعلی پورشریعه | کلینیک مددکاری اجتماعی باران “ساری”
پایگاه اطلاع رسانی مددکاران اجتماعی ایران