مجموعه یادداشتها و مقالات حرکت رسانه ای “نقش فوریتهای اجتماعی در بلایا” کتاب می شود

کشورمان از جمله مناطق پرآسیبی است که همواره در معرض بلایای طبیعی قرار گرفته و متحمل خسارت های انسانی و مادی متعددی شده است. بر اساس گزارش‌های جهانی ایران از جمله کشورهای مخاطره آمیز به شمار می‌رود که هر ساله هزاران نفر در اثر حوادثی نظیر زلزله، سیل، خشکسالی، رعد و برق، بهمن و … جان خود را از دست می‌دهند. خسارت های ناشی از وقوع بلایای طبیعی غیر قابل پیش بینی بوده و عموماً پایدار است و افراد خسارت دیده را در چرخه ای از فقر، معلولیت، بی خانمانی و آسیب های اجتماعی قرار می دهد که جبران چنین خسارت هایی در کوتاه مدت و حتی میان مدت امکان پذیر نیست. این افراد علاوه بر سوگ عزیزان، با طیفی از مشکلات نظیر گرسنگی، بیکاری، مسائل اقتصادی و … مواجه اند. لذا آنها را با چالش های چندگانه‌ای از نظر مادی، معنوی، جسمی، روانی و اجتماعی در زندگی مواجه می سازد.
مواجه با بلایا هر چند دشوار می باشد اما به نظر می رسد که با استفاده از راهبردهایی در سطوح مختلف پیشگیری اولیه، ثانویه و ثالثیه و در نتیجه مدیریت دقیق شرایط موجود و پیش بینی وضعیت آینده دارای پیامدهای مثبتی باشد که میزان خسارت ها را به حداقل ممکن کاهش دهد. به این ترتیب مدیریت بحران قبل از وقوع بحران، حین بحران، پس از بحران و در نهایت در طول دوره‌ی بازتوانی افراد آسیب دیده کمک زیادی به کاهش مشکلات موجود خواهد نمود.
سازمان های مختلفی به هنگام بروز بحران در ارایه کمک و حمایت مشارکت دارند که هماهنگی آنها هر چند اقدامی دشوار بوده، اما با توجه به ابعاد مختلف بحران امکان پذیر است. به نظر می‌رسد در چنین شرایطی بسیج اجتماعی برای کمک به مناطق و افراد آسیب‌دیده شکل می‌گیرد اما مدیریت و هماهنگ کردن آن اقدامی اساسی خواهد بود که در نیل به اهداف موجود (کاهش آسیب پذیری افراد آسیب دیده و بازتوانی آسیب دیدگان) موثر است.
یکی از سازمان‌هایی که می‌تواند نقش سازنده‌ای در سطوح مختلف بحران ایفاء نماید اورژانس اجتماعی است که با بهره گیری از نیروی متخصص اعم از مددکاران اجتماعی و روانشناسان آموزش دیده و با تکیه بر شناخت وضعیت موجود و بهره گیری از دانش تخصصی می‌توانند اقدامات متعددی ایفاء نمایند. با توجه به ماهیت اقدام فعالیت های مراکز اورژانس های اجتماعی و فوریت ارایه اقدامات ارایه شده به گروههای آسیب پذیر؛ لذا قادر خواهند بود تا خدمات گوناگونی از قبیل خدمات روانشناختی، درمان و بازتوانی را دریافت نمایند و در مراحل مختلف سوگ همراه با افراد آسیب پذیر حضور داشته باشند.
هر چند تاکنون اقدامات محدودی به منظور نشان دادن ماهیت خدمات اورژانس اجتماعی انجام شده است با این وجود منابع مکتوبی که بتواند به صورت دقیق و نسبتاً سازمان یافته به بازتاب چنین خدماتی بپردازد محدود است. با این وجود مجموعه رسانه های مددکاری اجتماعی ایرانیان در نظر دارد تا چهارمین کتاب پایگاه اطلاع رسانی مددکاران اجتماعی ایران را به این مبحث مهم و حیاتی اختصاص دهد. در پایان ذکر این نکته لازم است که این رسانه، تنها وبسایت مددکاری اجتماعی است که محتوای اختصاصیِ آن در قالب چاپ و انتشار کتاب بصورت سالانه منتشر می گردد که امید است مورد استفاده خوانندگان محترم قرار بگیرد.

برگرفته از مقدمه چهارمین کتاب پایگاه اطلاع رسانی مددکاران اجتماعی
انتشاریافته در مجموعه رسانه های مددکاری اجتماعی ایرانیان

مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران
Back to top button