خودکشی در ایران؛ سونامی نابودی نسل جوان
کم نیست و زیاد است، از هر گوشه صدای مرگ و میر، آن هم نه سالمندان بلکه جوانان به گوش میرسد… کوچه های شهر را قدم بزنی انگشت شمار میتوانی میزان مرگ و خبر خودکشی جوانان را تخمین بزنی. وقتی میپرسی همه در کم تحملی جوانان در برابر مشکلاتی ست که راهی برایش نیافته اند.
اگرچه آمار تکان دهنده سال گذشته مبنی بر روزانه ۱۰خودکشی درکشور، رقمی ست که تنه ی اجتماع را به لرزه درمی آورد اما علت چیست؟
جامعه شناسان با بررسی دلایل مرگ و میر اختیاری که از آن بنام خودکشی در کشور یاد میکنیم عواملی چون تعصبات قومیتی، مشکلات مالی و فقر، مسائل ناموسی، اختلافات خانوادگی، تحصیل و ازدواج، شکست و ناامیدی، بر ملا شدن حقایق و اسرار، استرسها و فشارهای لحظهای روحی و روانی، تنهایی، عشق و تمایلات شدید عاطفی و اعتیاد به موادمخدر و الکل، را انگیزه این خودکشی ها میدانند.
این در حالیست که در جامعه ایران گروه مورد هدف خودکشی متأسفانه قشر نوجوان و جوان جامعه است و ایران با بحرانی جدید و سونامی بنام خودکشی مواجه است.
عدم وجود آموزش های تربیتی در خانواده و ضعف و اعتقادی بنیادی در نسل حاضر و ضعف در آموزش و اطلاع رسانی اجتماعی به مردم از عمده دلایل گریبان گیر این فاجعه است.
آمارهای پزشکی قانونی معرف این است که از هر یکصد هزار مرگ سالانه ایرانی ها ۶ مورد خودکشی ست و تنوع در نوع خودکشی بسیار تأمل برانگیز است.
با این حال رایج ترین نوع خودکشی ها به چهار روش مرسوم تر بوده که روشهای معمول عبارتند از:
حلقآویز کردن، مسمومیت با قرص برنج، و سلاح گرم و کشیدن تیغ روی رگ است.
اگر چه میزان خودکشی در مردان سه الی چهار برابر از زن ها بیشتر است و جدیت در خودکشی موفق در مردان مشاهده میگردد.
اما در زنان به سبک خودسوزی و سم خوری مشاهده میگردد و در مردان به سبک حلق آویز کردن خود دیده شده با این حال انگیزه های مشترک و متفاوت در جنسیت ها قابل بررسی است.
در ایران رواج خودکشی در میان دانش آموزان اکثراً بخاطر ترس از آگاهی والدین از وضعیت تحصیلی خود، تحقیر و تمسخر و سرزنش دانش آموز توسط کادر مدرسه و افکار تحریک کننده بر اثر تماشای صحنه های خودکشی است.
فاحش ترین آمارها تاکنون به دانش آموزان و شکست های عشقی تعلق دارد که نشان دهنده ضعف عملکردی و کاهش تاب آوری در این قشر است.
سونامی خودکشی هم اکنون متوجه قشر جوان ایران است و این ناشی از عدم توجه والدین به ضرورت تربیت و آموزش های زندگی است.
ذهن کسی که آماده ی خودکشی است در درجاتی مختلف درگیر تمایل به رسیدن به آرامشی دائمی است. در مطالعه ی انگیزه ی افرادی که تمایل به خودکشی دارند رهایی و فرار از مشکل و رسیدن به آرامش را در مرگ میدانند طبیعتاً خودکشی های موفق با اراده های قوی همراه است انتخاب هایی بی بازگشت.
شاید جوانان با اندیشه پنهانی به مشکل دست به چنین اقداماتی میزنند، اما بنظر می اید نشانه ها و ردپاهایی از نوعی فرقه و تعهدات گرایشی به افکار و آیین هایی خاصی در میان جوانان دیده میشود که با انگیزه آرمانی و فرقه ای نسبت به مرگ و رهایی نیز صورت میگیرد که والدین گاه از آن بی خبرند.
فهمیه اعصامی | روانشناس