کنگره ملی بررسی چالشهای حقوقی و قضایی بیماران روانپزشکی از منظر یک مددکار اجتماعی

ماندانا جواهری مدیر کلینیک حقوقی زنان وخانواده دانشگاه شهید بهشتی شعبه استان کرمانشاه (فعال مدنی و مددکار اجتماعی) در خصوص برگزاری نخستین کنگره ملی حقوقی و قضایی بیماران روان پزشکی در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران که در تاریخ ۵ لغایت ۷ تیرماه سال ۱۳۹۸ برگزار گردید عنوان می نماید:

عدم آشنایی به قوانین، پیچیدگی قوانین، نواقص موجود در قوانین ارائه خدمات مطلوب را دچار چالش می کند و آن نتیجه مطلوب را حاصل نمی نمایید و در بسیاری از موارد دست و پاگیر می شود و راه های میانبر را باید جستجو کرد که خود در اتلاف زمان و صرف انرژی مخصوصاً در موقعیت های اورژانسی بسیار آسیب رسان خواهد شد.
چه خوب و بسیار ضروریست که این نشست ها و بیان مشکلات و نواقص و ضد و نقیض های‌ قانون توسط اندیشمندان و صاحب نظران به کاوش و جدل و گفتمان و بررسی قرار بگیرد و از دل آن راهکارهای جدید و تسهیلگر راهگشای بسیاری برای این بلاتکلیفی ها و نقص ها باشد.
شناسایی، درمان و مراقبت از اختلالات روانپزشکی، آموزش مهارت های فرزندپروری و مهارت های زندگی، پیشگیری از خودکشی، حمایت های روانی و اجتماعی در بلایا و حوادث غیرمترقبه و خدمات سلامت روان جامعه نگر از مهمترین برنامه های حوزه سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد کشور است که از نظر حقوقی وقضایی باید زمینه کار وفعالیت نیز مساعد وهموار باشد و مورد التفات قرار بگیرد.

بیماران روانی مزمن زن و مرد که از سنین بالای ۱۸ تا زیر ۶۰ سال در مراکز تحت حمایت بهزیستی و مراکز درمانی علوم پزشکی نگهداری می شوند که هزینه هایی بالای را بر دوش دولت می گدارند ارائه خدماتی همچون کارهای دارودرمانی، گروه درمانی، خانواده درمانی، کاردرمانی، فیزیوتراپی برای بیماران، گاهاً پیگیری هایی برای مدارک هویتی، خدمات حقوقی و قضایی و … . بیماران روانی مزمن براثر سوء مصرف موادمخدر، مسائل خلقی، رفتاری، اجتماعی و یا به خاطر اختلالات ژنتیکی به این عارضه مبتلا شده اند.
در بسیاری از موارد با چالش های حقوقی و قضایی برای هموار نمودن یک امر عادی یا قانونی این افراد روبرو هستیم که تصمیم گیری ها را برای نوع خدمت بشود یا نشود را بسیار سخت و یا در تنگنای انجام قرار می دهد که در این کنگره به بسیاری از مشکلات وکمبودها اشاره شد و مسئولین و صاحب نطران این حوزه را به تکاپوی جدی برای رفع مشکلات و پیدا نمودن راهکارها همسو و همصدا نمود.

جواهری مددکار و فعال اجتماعی اظهار داشت: آموزش مهارت های زندگی در پیش دبستانی و همزمان با آن فرزندپروری به والدین (پیشگیری سطح اول)، بیشترین اثربخشی در ارتقای سلامت و پیشگیری از آسیب ها را ایجاد می کند و بسیار اثرگذار خواهد بود. هنگامی که به کودکان درباره خودآگاهی، کنترل هیجانات، جرات مندی، حل مسأله، ارتباط موثر، کنترل خشم، تفکر نقاد، مقابله با خلق منفی، مدیریت زمان و کنترل استرس آموزش داده شود و همزمان با آن به والدین نیز آموزش مهارت فرزندپروری شامل صمیمیت (ارتباط صمیمی)، نحوه قانونگذاری، دستور دادن، نظارت و کنترل ارائه شود بیشترین اثربخشی صورت می گیرد و در مورد این دسته از کودکان به هنگام بزرگسالی، تمامی آسیب های اجتماعی به شدت پایین می آید.

مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران
Back to top button