درسهایی از مداخلات مددکاری اجتماعی در فاجعه از گذشته برای آینده

درسهایی از مداخلات مددکاری اجتماعی در فاجعه از گذشته برای آینده [۱]

ترجمه و تلخیص: معصومه کمال الدینی دکترای جامعه شناسی و مددکار اجتماعی

درگیری اقدامات حرفه ای مددکاری اجتماعی در شرایط فاجعه به طور رسمی پس از جنگ جهانی دوم آغاز شد تا به بازسازی اروپای ویران شده از جنگ کمک کند، اما با ورود مفاهیم جدید مرتبط با مددکاری اجتماعی در مباحث فاجعه، مداخلات مددکاری اجتماعی از موضوع بازسازی صرف فاصله گرفته و جایگاه کاربردی در فجایع پیدا کرده است.

از جمله این مفاهیم می توان به طرح مفهوم فقر به عنوان یک فاجعه انسانی (Dominelli 2009)، ارتباط دو سویه فقر و فجایع به عنوان یکی از عوامل تشدید پیامدهای فجایع و آسیب پذیری زنان ، کودکان و افراد مسن (Bizzari2012) و مفاهیم روابط قدرت، تبعیض جنسیتی و نژادپرستانه و تضعیف ساختار جامعه در فاجعه، تاب آوری جمعیت و آسیب پذیری اجتماعی (Dominelli  ۲۰۱۲ ) اشاره کرد.

از سویی نگرانی های شخصی مددکاران اجتماعی در مباحث عدالت اجتماعی و حقوق بشر، به خوبی می تواند از اقدامات مداخله ای عادلانه و مبتنی بر مسئولیت پذیری اجتماعی، سازگار با  فاجعه و تغییرات محیط زیست حمایت کنند و مددکاران اجتماعی می توانند در انتقال مهارتهای مصاحبه با مردم، بسیج منابع، افزایش آگاهی در مورد مشکلات اجتماعی موثر بر بهزیستی و معیشت مردم در فجایع موثر باشند. ضمن اینکه؛ اقدامات آنها از جمله توسعه راه حلها و اقدامات مشترک بین نهادی و یافتن پاسخ های متناسب اجتماعی برای مشکلات تغییرات آب و هوایی، به نفع هر موجود زنده ای در سیاره زمین خواهد بود.

تجارب نشان داده است، ترکیبی از اقدام مستقیم و تحقیق علمی، همراه با ویژگیهای رهبری، تعهد و انرژی، می تواند مددکاری اجتماعی در بحران ها را  تقویت کرده و تولید دانش و یادگیری مشترک را ارتقا بخشد.

فدراسیون جهانی مددکاری اجتماعی می تواند نقش مهمی در رشد این جنبه نوظهور حرفه  مددکاری اجتماعی داشته باشد از جمله:

  • توسعه رویکردهای بین رشته ای در مورد فجایع طبیعی و انسانی
  • تولید راه حل های مشترک اجتماعی با همکاری کنشگران محلی
  • تقویت ابتکارات محلی و انعطاف پذیر بومی
  • تدوین برنامه های درسی دانشگاهی مداخله در فجایع منطبق با شرایط منطقه ای، محلی و فرهنگی
  • ارتقاء شیوه های خاص محلی و فرهنگی تحت هدایت مددکاران و کنشگران اجتماعی محلی
  • ترویج دانش از طریق ترجمه دانش علمی مداخلات مددکاری اجتماعی برای استفاده منطقه ای و محلی
  • تقویت حرفه مددکاری اجتماعی در فجایع وتغییرات آب و هوایی از طریق بحثهای علمی محلی، ملی و بین المللی

 

منابع:

Bizzari, M (2012). Protection of vulnerable groups in natural and man-made disasters. In A. de Guttry, M. Gestri & G. Venturini (eds), International response law (pp. 381–۴۱۴). The Hague: TMC Asser Press

Dominelli, L. (2009). Introducing social work. Cambridge: Polity Press

Dominelli, L. (2012a). Green social work. Cambridge: Polity Press

[۱] Learning from our past: climate change and disaster interventions in practice ,part 8 ,Book Title: Global social work

مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران
دکمه بازگشت به بالا