چگونه تایوان با کرونا ویروس مبارزه کرد؟
چگونه تایوان با کرونا ویروس مبارزه کرد؟
گردآوری و ترجمه: پونه امام شوشتری
تایوان به طور زنده اثبات کرد که کنترل شیوع ویروس کرونا از طریق علم، تکنولوژی و قوانین داخلی قابل دستیابی است.
تمامی دنیا درحال مبارزه با پاندمی ویروس کرونا هستند. در مواجه با ویروس جدید مقامات دولتی هم درست به اندازه متخصصان بیماری های عفونی در تدوین مقیاس های کنترل و کاهش اثرات مخرب بیماری مسئول هستند. دولت های آسیایی بسیاری به جهت تلاش موفقیت آمیز و وسیع شان در کنترل موج اول پاندمی مورد تشویق قرار گرفته اند؛ سنگاپور،کره جنوبی و هنگ کنگ.
آنچه از این بحث بدست می آید این است که چه درس آموخته هایی در مبارزه با کوئید۱۹ از جزیره کوچکی مانند مریلند بدست می آید. دلیل این کاوش این است که جزایر مذبور و تایوان عضو WHO نیستند. در گزارش های روزانه WHO هیچ داده قدیمی از تایوان نشان داده نشده است. بعد از ضربه سخت اپیدمی سارس درسال ۲۰۰۳ که ۱۳۰ تایوانی جان خود را ازدست دادند و ۳۴۶ تن نیز آلوده گشتند، تایوان اقدامات جدی ای را برای مقابله با شیوع اپیدمی جدید آغاز کرد. بنابراین به محض اینکه اولین مورد از بیماری ذات الریه پنومونی در تاریخ ۲۰ژانویه در ووهان چین گزارش شد، تایوان مرکز رسمی فرماندهی اپیدمی را راه اندازی کرد (( CECC که از متخصصان پزشکی و سلامت و بهداشت عمومی تشکیل شده بود و توسط معاون ریاست جمهوری دکتر چن چین جان اپیدمیولوژیست خوشنام اداره میشد و رهبری آن را دکتر شی چونگ برعهده داشت، نظارت مستقیم، ردیابی موارد تماس با مبتلایان و قرنطینه مبتلایان استراتژی های صریح این مرکز بودند. تایوان با تکیه بر اقدامات جدی بهداشت عمومی توانست تعداد مبتلایان را بسیار پایین نگه دارد این جدیت سبب شد که تئاترها، پاساژها و مهم تر ازآن مدارس هرگز بسته نشوند، اگرچه که تجمعات بزرگ ممنوع اعلام شدند.
تایوان در ماه مارچ شاهده افزایش تعداد مبتلایان بود که عمده آنها دانشجویان و یا مهاجرانی بودند که از اروپا و یا امریکای شمالی به تایوان بازگشته بودند. به منظور جلوگیری از فشار مضاعف روی سیستم درمان، قرنطینه سختی آغاز شد. در آن زمان هشتاد هزار نفر در قرنطینه به سر می بردند و دمای بدن و علائم آنها روزانه از طریق تلفن کنترل می شد. GPS موبایل فرد قرنطینه شده موقعیت او را در محدوده تعیین شده برایشان؛ نشان می داد و اگر او محدوده خود را تغییر می داد با موبایل او تماس گرفته می شد و از او خواسته می شد به موقعیت اصلی باز گردد.
تایوان از ماه ژانویه انجام تست PCR را آغاز کرد. در ابتدا از افرادی که از مراکز شیوع بیماری به تایوان وارد می شدند و یا بیمارانی که علائم داشتند تست گرفته می شد. هنگامی که موارد مبتلا در کشورهای همسایه آسیایی افزایش پیدا کرد مقامات بهداشت، شروع به ردیابی افراد در ارتباط با میتلایان کردند خصوصاً افرادی که دچار تب شدید شده بودند. اولین مورد ابتلا مربوط به راننده تاکسی بود که مسافری را از ژجیانگ چین به تایوان آورده بود. CECC سریعاً مقیاس های نظارتی و تست های خود را بر اساس شرایط جدید اپیدمی منطبق ساخت، بطوریکه خیلی سریع فردی که عنوان میداشت حس چشایی و بویایی خود را از دست داده است تست می شد.
تا تاریخ ششم آپریل ۳۳۱ مبتلا شناسایی شدند. در مقایسه با گزارشات چین بازه سنی مبتلایلن درتایوان بسیار جوان بود ومیانگین سنی آنان ۳۲ سال بود و بیشتر آنان زنان بودند، ۵۷% زنان و ۴۳% مردان بودند. براساس پرونده مبتلایان تنها ۴۹% ازبیماران تب داشتند و۳۷% علامتی جز آبریزش بینی نداشتند و تنها ۷% ازبیماران دچار ذات الریه شدند.
بعلاوه از تاریخ اول آپریل حفظ فاصله فیزیکی یک متر در مکان های عمومی و پوشش ماسک در وسایل حمل و نقل عمومی اجباری شد. از همان ماه ژانویه دولت تایوان ظرفیت تولید ماسک را افزایش داد بعلاوه سایر تجهیزات حفاظت فردی (PPE) و لوازم پزشکی مورد نیاز در شرایط بحران را نیز در مقیاس گسترده تولید کرد.
دولت تایوان خوش بین است که می تواند موارد مبتلای پراکنده را که تاکنون به مناطق شیوع سفر نداشته اند و یا با افراد مبتلا در ارتباط نبوده اند را به صفر برساند.
مبارزه با کرونا ویروس یک حرکت دسته جمعی است، CECCبه خوبی توانست ارتباط و همکاری صمیمی را بین بخش خصوصی و بخش های مختلف دولت برقرار سازد. مرحله ی اول مبارزه با اپیدمی توسط وزارت حمل و نقل طراحی شد. این وزارتخانه از مسافرانی که از مناطق پرشیوع وارد تایوان می شدند تست می گرفت و هم چنین افراد در ارتباط با آنان را ردیابی می کرد. اپلیکیشن هایی طراحی شدند، که افراد می توانستند به سادگی از آنها ماسک خریداری کنند. اگرچه ممکن است که ویروس به سرعت جهش یابد اماCECC نیز به سرعت با آن مقابله خواهد کرد.
علاوه بر مقررات سختگیرانه بهداشت عمومی، CECC در تلاش است که به سرعت پیشرفت های پزشکی خود را توسعه دهد، بیماران را راحتتر شناسایی کند و بتواند میزان آنتی بادی را به درستی سنجش کند. گروه صنعتی BIOMED در تایوان مشغول توسعه طرح های درمان و واکسن است واکسن SLIMITASERTIB ( CX_1+9 1+5) یکی از کاندیدهای امیدوارکننده ای است که در حال حاضر در حال بررسی می باشد.