به گزارش مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران؛ رضا جعفری، مدیر کل دفتر امور آسیب دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی کشور طی نشستی با اصحاب رسانه به مناسبت هفته کودک، با تأکید بر رشد توجه به کودکان در عصر حاضر، دلیل این توجه را نقش مهم کودکان در توسعه عنوان و اظهار کرد: هر چه کودکان ما سالمتر باشند عامل توسعه بیشتر در آینده خواهند بود بر همین اساس همه سیاستهای سازمان بهزیستی معطوف به حمایت و مصلحت کودکان است.
وی از تأثیر مثبت حضور اورژانس اجتماعی در شهرها سخن گفت و اظهار کرد: حضور اورژانس اجتماعی موجب تغییر نگاه و رفتار سنتی در حوزه کودکان میشود.
جعفری اعلام کرد: در سال ۹۶ یک میلیون و ۱۰۰ پذیرش در اورژانس اجتماعی، پایگاههای خدمات اجتماعی و … داشتهایم که ۳۰ درصد مربوط به خشونتهای خانگی، همسرآزاری، کودکآزاری، والد آزاری و معلول آزاری بوده است و به طور کلی ۱۲ درصد آنها مربوط به کودکآزاری بوده است.
۴ درصد کودکآزاریها جنسی است
وی در خصوص مهمترین دلایل کودک آزاری در کشور گفت: ۵۰ درصد به دلیل غفلت و بیتوجهی آموزشی، درمانی، پوشاک و … بوده است، ۳۳ درصد آزار جسمی، ۱۵ درصد آزار روانی و عاطفی و ۴ درصد آزار جنسی بوده است و کودکانی که مورد آزار قرار گرفتهاند ۱۶ درصد زیر دو سال، ۲۵ درصد زیر چهار سال، ۶۰ درصد بین پنج تا ۱۳ سال و ۱۵ درصد بالای ۱۴ تا ۱۸ سال سن داشتهاند.
۵۷ درصد عاملان خشونت پدران و ۵/۸ درصد ناپدری و نامادری است
جعفری عاملان خشونت علیه کودکان را ۵۷ درصد پدران، ۲۶ درصد مادران، هشت و نیم درصد ناپدری و نامادری و یک و نیم درصد خواهر و برادر عنوان و اعلام کرد: تنها یک و نیم درصد عاملان خشونت افراد غریبه بودهاند و ۹۸ درصد و نیم افرادی که کودک را آزار دادهاند از اعضای خانواده کودک هستند و ۵۲ درصد دختران و ۴۸ درصد پسران آزار دیدهاند.
یک درصد کودکآزاریها به دلیل اعتیاد به الکل است
وی افزود: ۱/۵۱ درصد عامل کودکآزاری را اعتیاد اعلام کرد که یک درصد آن مربوط به اعتیاد به الکل و مابقی اعتیاد به مواد مخدر است و هفت درصد اختلال روانی فرد عامل کودکآزاری است. همچنین ۱/۵ درصد نیز به دلیل بیکاری بوده است.
۳۱ درصد مداخلات خودکشی مربوط به افراد زیر ۱۸ سال است
جعفری از موفقیت ۹۵ درصدی مداخلات در خودکشیها که منجر به نجات و عدم خودکشی موفق فرد شده است خبر داد و گفت: ۳۱ درصد مداخلات در حوزه خودکشی مربوط به افراد زیر ۱۸ سال بوده است.
وی در ادامه به بیان شرایط کودکان کار و خیابانی کشور پرداخت و اظهار کرد: در این حوزه دو برنامه و مداخله داریم که شامل نگهداری کودکان در مراکز شبانهروزی دولتی به صورت کوتاه مدت و میان مدت و تأسیس مراکز حمایت از کودک و خانواده است که نگاه در این مراکز خانواده محوری است و ۱۲ هزار کودک کار و خیابانی در مراکز حمایتی ما خدمات دریافت میکنند.
جعفری اعلام کرد: ۵/۶۹ درصد بچههای خیابانی پسر و ۵/۳۰ درصد آنها دختر بوده و ۳۲ درصد آنها ایرانی هستند و بیشتر کودکان کار اتباع خارجی (حدود ۷۴ درصد) فاقد اسناد هویتی هستند که همین مسئله ارائه خدمات به آنها را با مشکل مواجه میکند. البته بسیاری از این کودکان در حال تحصیل هستند.
محیط خیابان امنتر از کارگاههای زیرزمینی برای کودکان است
وی افزود: تلاش داریم ساعت حضور کودکان خیابانی را در خیابانها کاهش دهیم. ۸/۳۳ درصد کودکان کار یک تا چهار ساعت، ۲/۵۱ درصد بین چهار تا هشت و بقیه بیش از هشت ساعت در خیابان حضور دارند که این حضور زمینههای آزار جسمی، روانی و جنسی کودکان را ایجاد میکند البته خود بچهها در یک پیمایش اعلام کردهاند که محیط خیابان برای آنها امنتر از محیط کارگاههای زیرزمینی است.
مدیر کل دفتر امور آسیب دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی افزود: ۳۱ درصد والدین کودکان کار بیکار یا از کار افتاده هستند، ۴۰ درصد کارگر دستفروش، هفت درصد دارای مشاغل فصلی و ۵ درصد کودکان هم بیسرپرست هستند.
جعفری در پاسخ به این سؤال که زمان رسیدن اورژانس اجتماعی به محل حادثه چه قدر است؟ گفت: به صورت میانگین پنج تا ۱۰ دقیقه اما بستگی به وسعت شهر دارد. البته باید خاطرنشان کنم حادثه کودکآزاری که در اصفهان رخ داده پس از فوت کودک به اورژانس اجتماعی خبر داده شده است.
منبع: ایکنا