اجرای قوانین حقوق معلولان در وعده های مسئولان/ پای درد دل معلولان
پای درد دل معلولان: معلولان خراسان جنوبی از مشکلات خود می گویند از توقف یک دستگاه اتوبوس مناسب سازی شده تا مشکلات بازنشستگی و اشتغال معلولین که همه دربندهای تشریفاتی و وعده و وعیدها مانده است. به گزارش مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران، ۱۲ آذر ماه هر سال با نام انسانهایی همراه است که بخشی از وجود خود را در بهشت جا گذاشته اند، روزهایی آمیخته با نام معلولان، فرصتی که می توان با پرداختن به مشکلات معلولان باری از دوش آنان برداشت.
فضاهای شهری، فضاهای زندگی اجتماعی شهروندان است و باید قابل استفاده برای تمامی گروههای اجتماعی، سنی و جسمی جامعه را داشته باشد که در این زمینه افراد معلول و کم توان یکی از گروههایی هستند که در جوامع از دیرباز وجود داشته و یک ضرورت در طراحی شهرها محسوب شده که نیاز بیشتری را به حمایت اجتماعی دارند.
فهرست عناوین مطلب
پای درد دل معلولان
در شهر بیرجند اقداماتی جهت مناسب سازی فضاهای شهری برای معلولین انجام گرفته که متاسفانه به دلیل عدم یکپارچگی کافی کارایی مناسبی ندارند و اجرای اقداماتی که تا به امروز انجام شده نیز از ابزارهای کنترلی و نظارتی لازم برخوردار نبوده است.
توقف اتوبوس مناسب سازی شده معلولان بیرجندی
گفتنی است زمانی که مسئولان بهزیستی خراسان جنوبی اعلام می کنند که مثلا” ۳۵ درصد معابر شهربیرجند مناسب سازی شده است با سری از چند پارک مناسب سازی شده سطح شهر و یا ادرات دولتی شهر بیرجند متوجه شدیم که فضا های مناسب سازی شده نیز دارای مشکل می باشند، که سند این ادعای مسئله شیبهای ورودی غالب بانکها وادارات دولتی می باشد که ویترینی و تزئیناتی طراحی شده اند وحتی عبور ازاین قسمت برای افراد سالم بخاطر شیب تند ولغزندگی خطرساز می باشد چه برسد به افراد دارای معلولیت.
همچنین از چند سال گذشته مسئولان بهزیستی خراسان جنوبی برای رفاه معلولان در تردد و استفاده از وسیله نقلیه عمومی به فکر مناسب سازی اتوبوس در شهر بیرجند شدند که در این رابطه شهرداری بیرجند با اعتبارات داخلی خود قول مناسب سازی این خودور را به معلولان استان داد.
این اتوبوس با هزینه ۱۸ میلیون تومان و البته با تاخیر با کمک پارک علمی و فناوری خراسان جنوبی مناسب سازی که در آذرماه سال گذشته از این اتوبوس با حضور مسئولان رونمایی و قرار شد که در مسیر ابوذر و شهرک بهزیستی به معلولان استان خدمات ارائه دهد.
امروز بعد از گذشته یک سال از راه اندازی، این اتوبوس نتوانسته انگونه که شایسته است به معلولان شهر بیرجند خدمات ارائه دهد و در حال حاضر به دلیل تصادف جرحی متوقف است و البته در زمان فعالیتش نیز با تاخیر خود و عدم ارائه خدمت در بیشتر ایام سال برای معلولان مشکلاتی را ایجاد کرده است.
هرساله در روز جهانی معلولان یا گرامیداشت هفته معلول، قولهایی در جهت رفع مشکلات آنها از سوی مسئولان ذیربط داده می شود اما عملی شدن آن داستانی است که همواره ناتمام مانده است.
۱۶ هزار معلول زیر پوشش بهزیستی خراسان جنوبی
معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی خراسان جنوبی در گفتگو با مهر، اظهارکرد: برای اینکه معلولان بتوانند ارتباط مؤثری با جامعه ایجاد و به درستی با مشکلات خودشان مقابله کنند، کلاسهای آموزش مهارتهای زندگی در تمام مراکز زیر نظر بهزیستی می شود.
جمیله رضازاده با اشاره به اینکه در حال حاضر ۱۶ هزار و ۱۲۸ معلول زیر پوشش بهزیستی استان قرار دارند، افزود: این افراد در ۱۰ مورد مختلف خدمات دریافت می کنند.
وی عنوان کرد: معلولان دارای استعداد های زیادی هستند که باید برای شکوفایی استعداد های معلولان در سال جاری جشنواره های زیادی برگزار شده است.
وی با اشاره به خدمات ارائه شده در طرح CBR نیز گفت: این طرح در تمامی روستا های استان توسط سازمان های مردم نهاد اجرا شده که هدف اصلی این طرح شناسایی مشکلات معلولان و تلاش برای حل آنها است.
رضازاده با بیان اینکه هم اکنون مهمترین مشکل معلولان استان اشتغال است، گفت: سازمان بهزیستی به تنهایی نمی تواند این امر را محقق کند.
وی افزود: برای ایجاد اشتغال معلولان کارگاههای تولیدی و حمایتی در استان راه اندازی شده که در این کارگاهها تعدادی از معلولان مشغول فعالیت هستند و به این کارگاه توسط بهزیستی یارانه پرداخت می شود.
قانون ۳ درصد معلولان در دستگاه ها اجرا نشده است
وی افزود: در این طرح ۱۳۰ مددکار فعالیت یم کنند که تاکنون ۹ هزار و ۴۰۰ مددجو از مزایای این طرح استفاده کرده اند.
وی با اشاره به اینکه در قالب طرح CBR کارگاههای آموزشی در روستاها راهاندازی شده است، تصریح کرد: در سال گذشته در قالب این طرح ۵۰۰ نفر از معلولان روستایی مشاوره شغلی دریافت کرده اند.
رضازاده گفت: در هفته گذشته یازدهمین کتابخانه دیجیتال در بیرجند راه اندازی شده که هدف از راه اندازی این کتابخانه آموزشهای ارتباطی به کودکان و نوجوانان نابینا است.
وی اضافه کرد: در این کارگاهها تولیدات مددجویان با همکاری خود کارگاه به فروش رسیده و بخشی از سود آن به مددجو پرداخت میشود.
معاون توانبخشی ادارهکل بهزیستی خراسان جنوبی از راهاندازی کارگاههای تولیدی و حمایتی تیپ دو تا پایان سال جاری خبر داد و گفت: در این طرح با دادن تسهیلات و پرداخت بیمه مددجو به دنبال این هستیم که مددجو به سازمان بهزیستی وابسته نباشد و از درآمد خود مددجو به او حقوق پرداخت میشود.
رضازاده با انتقاد بر اینکه قانون ۳ درصد از اشتغال دستگاهها به معلولان قابلیت اجرایی ندارد، گفت: ما به صورت جدی پیگیر اجرای این قانون برای معلولان هستیم.
برخی دستگاه های در مناسب سازی شهر ها استاندارها را رعایت نکرده اند
معاون توانبخشی ادارهکل بهزیستی خراسان جنوبی با بیان اینکه ستاد مناسبسازی استان در بهزیستی راه اندازی شده است، اظهار کرد: این ستاد هر سه یا چهار ماه تشکیل جلسه میدهد و وظیفه آن نیز نظارت بر اجرای مناسبسازی در سطح دستگاههای اجرایی و مبلمان شهری است.
وی عنوان کرد: خراسان جنوبی رتبه ششم کشور در امر مناسبسازی را کسب کرده که در حال حاضر ۳۵ درصد معابر شهر بیرجند مناسب سازی شده است.
رضازاده با اشاره به اینکه معابر شهری خراسان جنوبی تا اجرای کامل مناسب سازی فاصله زیادی دارند، گفت: باید در این رابطه اعتبار بیشتری اختصاص یابد.
وی انتقاد کرد: در ارزیابیهای انجام شده دستگاهی استانداردهای لازم را در زمینه مناسب سازی فضای شهری رعایت نکرده اند و در این رابطه با تصمیماتی که در جلسات مناسب سازی مطرح شده دستگاه های اجرای موظف هستند نقایص را بر طرف کنند.
وی تصریح کرد: نظارت بر اقدامات مناسب سازی دستگاه های اجرایی نیز توسط کارشناسان انجام می شود.
معاون توانبخشی ادارهکل بهزیستی خراسان جنوبی حوزه توانبخشی بهزیستی را شامل سه دفتر عنوان کرد و گفت: این حوزه شامل دفتر امور توانبخشی روزانه و توانپزشکی، دفتر امور مراکز توانپزشکی و توانبخشی مراقبتی و دفتر توانمندسازی معلولان است.
رضازاده به دفتر فعالیتهای دفاتر توانبخشی اشاره کرد و افزود: این دفاتر شامل مرکز توانبخشی شبانهروزی، واگذاری پرونده معلولان به کلینیکهای مددکاری و بخش خصوصی و ارائه خدمات توانبخشی در منزل است.
معاون توانبخشی ادارهکل بهزیستی خراسان جنوبی، اجرای طرح توانبخشی مبتنی بر جامعه را از فعالیتهای دفتر توانمندسازی معلولان برشمرد و یادآور شد: در حال حاضر ۱۰۰ درصد روستاهای استان زیرپوشش این طرح درآمده و خدمات بهزیستی به آنان ارائه میشود.
وی با بیان اینکه برخی از معلولان به دلیل شدت بالای معلولیت نمیتوانند از هیچ یک از خدمات بهزیستی استفاده کنند، اضافه کرد: بنابراین برای نگهداری از این افراد به مراکز نگهداری مستمری داده میشود.
وی به خدمات دیگر بهزیستی به جامعه هدف اشاره کرد و گفت: تشکیل صندوق درمان و پرداخت کمک هزینه درمان، کمک هزینه ایاب و ذهاب، حمایتهای تحصیلی از دانشآموزان و دانشجویان، تشکیل کمیسیونهای پزشکی و کمیسیونهای معافیت سربازی برای معلولان و خویشاوندان آنها از جمله خدمات این سازمان است.
اتوبوس مناسب سازی شده معلولان و مشکلاتی که همچنان ادامه دارد
مدیر عامل سازمان اتوبوس رانی بیرجند در گفتگو با مهر، با بیان اینکه در سال گذشته برای تردد راحتر معلولان بیرجند توسط شهرداری اتوبوس با هزینه ۹ میلیون تومان مناسب سازی شده است، گفت: در حال حاضر این اتوبوس به دلیل تصادف جرحی متوقف است.
یدالله غلام پور ادامه داد: این اتوبوس با همکاری پارک علمی و فناوری خراسان جنوبی طراحی شده که از نحو مناسب سازی این اتوبوس و دستگاهی که بر روی اتوبوس نصب شده است راضی نیستیم.
وی با بیان اینکه این اتوبوس به دلیل عدم کیفیت در مناسب سازی در گذشته نیز دچار مشکلاتی شده و متوقف بوده است، افزود: نصب دستگاه بر روی اتوبوس برای مناسب سازی مورد تایید پارک علمی و فناوری استان بوده که در حال حاضر این دستگاه به صورت مکرر دچار مشکل می شود.
مدیر عامل سازمان اتوبوس رانی بیرجند عنوان کرد: برای رفع اساسی مشکل اتوبوس مناسب سازی شده معلولان با پیمانکار این پروژه مکاتبه داشته ایم که مقرر شده که پیمانکار برای رفع اساسی مشکل این اتوبوس اقدام کند.
وی با اشاره به اینکه این اتوبوس در گذشته در مسیر ابوذر- شهرک بهزیستی به معلولان استان خدمات ارائه می کرد، گفت: این اتوبوس به صورت مکرر دچار مشکل می شد که با پیمانکار این پروژه برای حل این مشکل مکاتبه داشتیم.
غلامپور ادامه داد: بعد از چند مرتبه تعمیر این اتوبوس مشکل آن حل نشده است.
اجرای قوانین حقوق معلولان در وعده و وعید های مسئولان خلاصه می شود
یکی از معلولان خراسان جنوبی نیز در گفتگو با مهر اظهار کرد: برای استخدام معلولان سازمان بهزیستی به تنهایی نمی تواند کاری از پیش ببرد و باید همه دستگاه های اجرایی در زمینه اشتغال افراد معلول با بهزیستی همکاری کنند.
زهرا رضایی با انتقاد بر اینکه قانون ماده ۱۶ حمایت از افراد دارای معلولیت گرفته تا قوانین مربوط به بازنشستگی واشتغال معلولین ،همگی دربندهای تشریفاتی قابلیت اجرا ولی درقسمتهای عملی به وعده و وعید خلاصه می شوند.
وی در خصوص میزان رضایت خود از مناسب سازی فضای شهر بیرجند نیز گفت: انتظار ما از مسئولین بهزیستی این است که با گشتی در معابرعمومی و ادارات دولتی متوجه می شوند که افراد دارای معلولیت برای حضور درجامعه تنها بامانع معلولیت روبرو نبوده بلکه با مانع بزرگ عدم تناسب سازی اماکن عمومی وفضاهای اداری نیز روبرو می باشند.
رضایی با اشاره به گفته مسئولان بهزیستی استان مبنی براینکه تا کنون ۳۵ درصد معابر و فضا های عمومی شهر بیرجند مناسب سازی شده است، گفت: مناسب سازی برخی از فضا های شهری برای افراد سالم بخاطر شیب تند ولغزندگی خطرساز است.
با بیان اینکه مناسبسازی معابر عمومی باید مورد توجه دستگاههای اجرایی باشد، یادآور شد: قوانین لازم برای مناسبسازی در کشور وجود دارد.
این معلول خراسان جنوبی با اشاره به اینکه عدم مناسبسازی معابر موجب میشود تا معلولان در خانه بمانند، افزود: عدم حضور در جامعه موجب افسردگی معلولان میشود.
وی با بیان اینکه معلولان در دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی نیز با مشکلاتی مواجه هستند، عنوان کرد: به دلیل عدم مناسبسازی محل استقرار مطبهای پزشکان معلولان و جانبازان، ناچارند برای درمان خود در ساختمانهای چند طبقهای که فاقد آسانسور هستند، رفت و آمد کنند.
وی با اشاره به اینکه در سال گذشته برای معلولان استان توسط شهرداری بیرجند اتوبوسی مناسب سازی و راه اندازی شده است، گفت: این اتوبوس یک روز فعال و یک روز غیرفعال است و ترتیب درستی در ارئه خدمات ندارد.
رضایی عنوان کرد: من در گذشته از خدمات این اتوبوس استفاده می کردم که الان مدت یک ماه است که خبر از تردد آن در شهرک بهزیستی استان نیست.
اشتغال، ازدواج، مسکن مشکلات اصلی معلولان خراسان جنوبی
علی عبدالهی یکی از معلولان خراسان جنوبی در گفتگو با مهر، با اشاره به مشکلات معلولان ، افزود: توجه به اشتغال، ازدواج و مسکن معلولان از جمله مشکلات اصلی معلولان استان است که باید مورد توجه مسئولین قرار گیرد چرا که حل این مشکلات از عوامل اصلی در توانمند سازی معلولان است.
وی با انتقاد بر اینکه مسئولان تصور می کنند که اگر وام اشتغالی به معلولین داده می شود معلول به توانمندی رسیده است، گفت: معلولان تا مرحله تا استقلال اقتصادی نیاز به حمایت دارند.
عبدالهی عنوان کرد: غفلت های جامعه و کم لطفی مسئولان باعث شده که حقوق شهروندی ما به گونه شایسته رعایت نشود.
وی با بیان این که متاسفانه به نسبت جمعیت معلولان امکانات و اشتغال لازم برای آن ها در سطح کشور فراهم نشده است، گفت: متاسفانه فضای شهری برای استفاده معلولان مناسب سازی نشده است.
این معلول توانمند خراسان جنوبی ادامه داد: مناسب نبودن معبر اصلی شهر باعث شده معلولان در استان قادر نباشند به تنهایی از خانه خارج شده و کارهای روز مره خود را انجام دهند.
شعارهای مسئولان در روز جهانی معلولان عملی شود
وی افزود: معلولان باید بدانند که بزرگترین سرمایه انسان فکر اوست و با توکل به خدا می توان پله های پیشرفت و ترقی را طی کرد.
عبدالهی به افراد سالم جامعه توصیه کرد: همه افراد باید بدانند که از سلامت تا معلولیت فاصله ای نیست و در هر زمان ممکن است فرد سالم در اثر حادثه ای به جامعه معلولان بپیوندد.
وی تاکید کرد: دستگاه های اجرایی برای استخدام میان معلولان و غیرمعلول تفاوت بگذارند و بدانند شخص معلول هم در ازای معلولیت خود در مقایسه با دیگران از توانایی هایی برخوردار است.
وی با انتقاد بر اینکه قانون اختصاص سه درصد استخدامی دستگاه ها به معلولان آنطور که شاید و باید اجرا نمی شود، گفت: بسیاری از معلولان با وجود داشتن توانمندی و تحصیلات بیکارند.
وی با اشاره به اینکه زمینه های لازم در جهت برابری فرصتها و دسترسی به امکانات آموزشی، اشتغال، مسکن و حمل و نقل عمومی برای معلولان همانند سایر شهروندان فراهم شود، اظهارکرد:هرساله در روز جهانی معلولان یا گرامیداشت هفته معلول، قولهایی در جهت رفع مشکلات آنها از سوی مسئولان ذیربط داده می شود اما عملی شدن آن داستانی است که همواره ناتمام مانده است.