در دهمین کنگره بینالمللی دانش اعتیاد که روز گذشته در تهران افتتاح شد مهمانانی که سخنرانان اصلی افتتاحیه بوده و بر کرسیهای دولتی تکیه زدهاند از اقدامات و نتایج تحقیقات برای پیشرفت هرچه بیشتر در کمک به قربانیان اعتیاد گفتند.
به گزارش مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران، روزنامه اعتماد نوشت: ۱۰ سال قبل شیوع بطئی اعتیاد به روانگردانها، از پوسته نامریی خود بیرون آمد و دیگر، شیشه، یک متاع لوکس برای تفریحهای مقطعی پولدارهای شهر نبود. صدای ترکهای این پوسته را، آن زمان فقط دو گروه شنیدند؛ آنها که همتای مصرفکنندگان بودند و با درد اعتیاد، آشنا و در آمد و رفت به پاتوقهای جمع و جور و پراکنده شهر، شواهد تاریک و روشنی از تمایل به مصرف موادی متفاوت از کراک و هرویین گزارش میدادند، و گروه دوم؛ آنها که مسوولیت دولتی نداشتند اما خطر ورود مواد جدید با تاثیرگذاری به مراتب مخربتر و ویرانکنندهتر را چند ماهی پس از بازداشت مشکوک چند فارغالتحصیل رشته شیمی در اوایل نیمه ۸۰ حس کرده بودند. در حالی که متولیان دولتی مقابله با اعتیاد، در خوابی عمیق فرورفته بودند، این دو گروه، دست به کار برگزاری جلساتی شدند که نتایج آخرین کشفیات و تحقیقات درباره فعالیتهای مافیای مخوف مواد مخدر و جرایم سازمانیافته را روی میز بیاورند و برای نجات جان قربانیان جدید چارهاندیشی کنند. نتیجه آن جلسات ساده و محدود، امروز به برگزاری یک کنگره با سابقه ۱۰ ساله منتج شده است. کنگرهای که ابعاد بینالمللی دارد و هرسال در آخرین روزهای تابستان، راهکارهای جدید برای درمان و مقابله با انواع اعتیاد؛ قمار، سکس، پرخوری، فضای مجازی، بازیهای کامپیوتری، مواد مخدر و محرک و داروهای اعتیادآور، الکل، سیگار و قلیان را به بحث میگذارد.
برگزاری این کنگره یک وجه مثبت دارد مهمترین وجه. آدمهایی، در این کره خاکی گرفتار نوعی از روانپریشی میشوند که علت ابتلا را باید در مختصات محیط پیرامونشان جستوجو کرد. خانواده، ژن، بافت فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی جامعهای که شهروند آن هستند. این آدمها قربانیان بیدفاع پیرامونی هستند که ما به وجود آوردهایم. در مقابل، آدمهایی به مسوولیت انسانی در مقابل این قربانیان فکر میکنند و شب و روز میگذارند برای کمک به این آدمها. محصول این همدردی، نتایج تحقیقاتی است که گوشه بسیار کوچکش در کنگره بینالمللی اعتیاد رونمایی میشود.
اعتراف به شکست از زبان دولتمردان
در دهمین کنگره بینالمللی دانش اعتیاد که روز گذشته در تهران افتتاح شد مهمانانی که سخنرانان اصلی افتتاحیه بوده و بر کرسیهای دولتی تکیه زدهاند از اقدامات و نتایج تحقیقات برای پیشرفت هرچه بیشتر در کمک به قربانیان اعتیاد گفتند. در ادامه برشهایی از سخنان این مقامات و گفتوگوهای « اعتماد» با وزیر تعاون، رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر و قائممقام ستاد مبارزه با مواد مخدر را میخوانید:
انوشیروان محسنی بندپی، رییس سازمان بهزیستی کشور: «در طول سنوات گذشته راهحلهای زیادی در ابعاد مختلف برای مقابله با اعتیاد داشتیم ولی آن طور که باید، در این مسیر موفقیت به دست نیاوردیم و چرخه پیشگیری، درمان، کاهش آسیب و توانمندسازی اجتماعی هم به صورت سیستمی و فرآیند محور شکل نگرفت.»
رضا ملکزاده، رییس مرکز تحقیقات وزارت بهداشت: «بپذیریم که اعتیاد یک بیماری است و باید جنبههای بیولوژیکی و محیطی درباره یک معتاد مورد توجه قرار گیرد. بخشی از مغز افرادی که معتاد هستند در اثر مصرف مواد مخدر از بین رفته و به آنها اجازه تصمیمگیری نمیدهد لذا با توجه به این موضوعات باید به معتاد نگاه بیمارگونه داشت.»
محمدتقی جغتایی، مشاور وزیر بهداشت در امور توانبخشی: «متاسفانه دغدغه اصلی و اولویت دولت رسیدگی به وضعیت اعتیاد نیست و فکر نمیکنم که حتی وزارت بهداشت و سازمان بهزیستی اولویت اصلی خود را به موضوع اعتیاد اختصاص داده باشند. »
علی مویدی، قائممقام ستاد مبارزه با مواد مخدر: «در کنار تمام سختکوشیها در امر مبارزه با مواد مخدر در مرزها و شهرها و تقدیم حدود ۳۸۰۰ نفر شهید و بیش از ۱۲ هزار جانباز و کشف بیش از ۹ هزار تن مواد مخدر ورودی در ۲۷ سال اخیر، اما بر اساس نتایج سنجش نگرش و ارزیابی شیوع مصرف مواد، ۹۲ درصد از مردم، شیوع اعتیاد در کشور را زیاد و خیلی زیاد نگرانکننده، توصیف کردهاند.»
علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی: «امروز ناآرامیهای روانی و فاصله بین انتظار از زندگی و واقعیت زندگی از مهمترین دلایل اعتیاد به شمار میآید. مساله اینجاست که دانش ما برای پیشگیری و کاستن اعتیاد تا چه حد است و چقدر برای مقابله با آن آمادگی داریم.»