نقش های یک مددکار اجتماعی

از بُعد نقش های یک مددکار اجتماعی اگر به او نگاه کنیم، میبینیم که یک مددکار اجتماعی در طول زندگی شغلی خود در مواجهه با افراد و گروهها و جامعه با توجه به موقعیت و تحلیلش از کار و نوع فرایندی که برای آنها ترسیم می کند باید برای خود نیز نفش های مختلفی در مراحل مختلف فرایند درنظر داشته باشد و در زمان درست آنها را ایفا کند.
نقش های مددکاران اجتماعی در سطح کلان غیرقابل نادیده گرفته شدن است. در برنامه ریزی های اجتماعی،شهری،درمانی وغیره ردپای حضور مددکاران به وضوح دیده می شود.
مددکاران اجتماعی در زمان بررسی یک طرح وایده و یا برنامه ریزی سازمانی به جنبه های مختلف و تاثیرات آن طرح و برنامه توجه دارند.
یکی از نقشهای مهم مددکار اجتماعی عملیاتی در پروژه های جامعه محور، ایجاد ارتباط درست و سودمند بین اقشار و گروههای مختلف یک جامعه است.
او به عنوان یک تحلیلگر اجتماعی علاوه بر نقش حمایتگری برای آسیب دیدگان اجتماعی، نقش ارتباط دهنده بین افراد مختلف جامعه با قشر آسیب دیده را نیز به عهده دارند که این را میتوان بخشی از فرایند توان افزایی نیز محسوب کرد.
فرایند برقرای این نوع ارتباط ها از نقطه ابتدایی آن، با مولفه های شناخت و اعتمادسازی و حساس سازی جامعه نسبت به پدیده های اجتماعی و افرادی که متاثر از آن هستند را شامل می شود.
در طی فرایند آگاهی افراد از یکدیگر و مشکلات آنها افزایش می یابد و در نهایت با نظارت و هدایت های مددکار اجتماعی که در این موقعیت نقش مدیریتی نیز دارد، هر دو گروه (گروه عادی و گروه آسیب دیده) می توانند از یکدیگر سود ببرند.
سود گروه اول ارتقا سطح آگاهی و شناختشان از جامعه و افزایش حس نوعدوستی و احساس کارآمدی بیشتر است که باعث ایجاد حال خوب در انها می شود و در کارکردهای فردی و خانوادگی آنها تاثیر بسزایی می گذارد.
سود گروه دوم نیز دریافت توجه، نوازش، حمایت و خدمات از گروه اول می باشد که در نهایت باعث ایجاد حال خوب در آنها نیز می گردد و شاید در زندگی انها جرقه ایی از امید به بازگشت به زندگی بهتر نیز زده شود.
مددکاران اجتماعی در این نقش تکه های ازهم گسیخته ی جامعه را با مهارت خاص خود مانند بند زدن ظروف چینی به یکدیگر وصل می کنند و کمک می کنند که همه افراد جامعه در کنار یکدیگر به کارکرد های خود به صورت بهتری ادامه دهند هر قدر اعضاء جامعه از یکدیگر دور باشند آن جامعه دچار رخوت و سستی و عملکرد اجتماعی پایینی می گردد که تاثیر مستقیم آن بر روان و کارکردهای فردی و اجتماعی افراد در جامعه است.
فعالیتهای خُرد محله ای و گروهی نمونه های بارز و تاثیرگذار از این سبک از کار مددکاری اجتماعی هستند که در آن از خود افراد جامعه برای شناسایی مسئله و یافتن راهکار و اجرای آن در کنار دیگر افراد که بعضا متاثر از آسیبهای اجتماعی هستند شکل می گیرد و اجرا می شود.
نویسنده: شهره طاعتی
مددکار اجتماعی و فعال اجتماعی