سلامت روان و تاب آوری، از ملزومات سازگاری با شرایط دشوار هستند. با وجود تاب آوری، فرد با وجود تجربهی حوادث ناگوار قادر به حفظ عملکرد روانی و فیزیکی خود میباشد.
فهرست عناوین مطلب
آشنایی با سلامت روان و تاب آوری
تاب آوری میتواند به حفاظت از شما در برابر انواع وضعیتهای سلامت روان، نظیر افسردگی و اضطراب کمک کند. با کمک تاب آوری میتوانید در گذشته کاوش کرده، عوامل آسیبهای وارده بر سلامت روان خود را شناسایی کنید.
ستونهای تاب آوری
خودآگاهی: فهم آگاهانهی شخصیت خود، شامل، نقاط قوت، ضعفها، احساسات و انگیزهها میتواند به دانستن دیدگاهی که اطرافیان نسبت به شما دارند، کمک کند.
ذهن آگاه: سعی کنید در هر لحظه نسبت به وضعیت خود، جایی که هستید و کاری که در حال انجام آن هستید، آگاه باشید و غرق در آن چه که در اطراف شما در حال رخ دادن است نشوید. به کار بردن حواس و تمرکز بر تنفس، از تمرینهای موثر در ذهنآگاهی هستند.
خودمراقبتی: هر شخص روش مختص به خود را برای مراقبت از سلامت روان خود دارد؛ برای مثال میتوانید هر روز یک فعالیت را که برای شما لذتبخش است انجام دهید.
خودمراقبتی از آن دسته تواناییهایی است که با تمرین و ممارست، قابل دستیابی میباشد.
هدف: داشتن هدف به شما در جهتدهی به رفتارهایتان در قبال اطرافیان و تجربیات کمک میکند.
بسته به شخصیت و علایقتان میتوانید در عوامل مختلف، نظیر تحصیلات، خانواده، احزاب سیاسی، سازمانهای اجتماعی و غیره به دنبال هدف خود بگردید.
هدفمندی میتواند به شما نشان دهد که ظرفیتی بالاتر از تصورتان در شما وجود دارد.
رابطه سلامت روان با تاب آوری فردی
سلامت روان و تاب آوری ارتباط تنگاتنگی با هم دارند؛ تحقیقات اخیر به وجود رابطهای منفی بین تاب آوری و بیماریهای سلامت روان، نظیر افسردگی و اضطراب پی بردهاند. در واقع تاب آوری در پیوستگی با نشانههای مثبت سلامت روان، از جمله، سعادت درونی و رضایت از زندگی میباشد.
نقش سلامت روان در تاب آوری
ارتباط بین سلامت روان و تاب آوری دوطرفه میباشد؛ همان طور که تاب آوری میتواند سطح سلامت روان یک شخص را مشخص کند، سلامت روان نیز میتواند میزان تاب آوری هر فرد را پیشبینی کند.
عوامل روانی، نظیر خوشبینی، خودباوری، هوش بالا و استفاده از اصول تنظیم احساسات همگی تاثیر مثبت بر تاب آوری دارند.
افزایش سلامت روان، خود عاملی است که میتواند به افزایش تاب آوری کمک کند.
سخن آخر
اهمیت دریافت مشاورهی سلامت روان و آموزشات مربوط به سلامت روان و تاب آوری به طور به خصوص در مورد افرادی که دارای سطح پایینتر سلامت روان هستند، از اهمیت بالایی برخوردار است. دریافت مشاوره از متخصصین، میتواند به شما در افزایش سطح تاب آوری، مقابله با حوادث آینده و سازگاری با محیط اطراف کمک کند.
گردآوری و ترجمه: دکتر جواد طلسچی یکتا؛ مدیر و موسس خانه تاب آوری ایرانیان
منابع:
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/resilience-training/in-depth/resilience/
https://insights.vitalworklife.com/engage-in-the-5-pillars-of-resilience-during-tough-times
Wu Y, Sang ZQ, Zhang XC, Margraf J. The Relationship Between Resilience and Mental Health in Chinese College Students: A Longitudinal Cross-Lagged Analysis. Front Psychol. 2020 Feb 5;11:108. doi: 10.3389/fpsyg.2020.00108. PMID: 32116918; PMCID: PMC7012791
Afek A, Ben-Avraham R, Davidov A, Berezin Cohen N, Ben Yehuda A, Gilboa Y, Nahum M. Psychological Resilience, Mental Health, and Inhibitory Control Among Youth and Young Adults Under Stress. Front Psychiatry. 2021 Jan 20;11:608588. doi: 10.3389/fpsyt.2020.608588. PMID: 33584372; PMCID: PMC7874000