انسان تاب آور کیست؟

در این مطلب به ویژگی های انسان تاب آور و نیز تأثیرات طرحواره تاب آوری بر ایجاد تاب آوری انسانی می پردازیم

انسان تاب آور کیست؟ انسان تاب آور به فردی گفته می‌شود که علیرغم وجود مشکلات مختلف، توانایی مواجه با آنها را داشته و با سربلندی از پس تمام مسائل برآید.

در حالت کلی زمانی که مفهوم تاب آوری برای یک فرد به کار برده می‌شود معنی دیگری غیر از مقاومت نمی‌توان برای آن در نظر گرفت.

انسان تاب آور، هدایت و کنترل زندگی خود را به بهترین شکل ممکن به دست می‌گیرد. به بیان ساده‌تر، در مقایسه ویژگی‌های انسان تاب آور با یک فرد رنجور و حساس می‌توان به این نکته پی برد که اگر این دو فرد در یک موقعیت یکسان از لحاظ چالش‌های درگیر کننده قرار گیرند، فرد حساس و رنجور زود از پای درمی‌آید. در حالی که انسان تاب آور با خونسردی تمام یک راه حل درست و منطقی برای آن پیدا می‌کند.

فرد تاب آور به چه کسی گفته می‌شود؟

در پاسخ به این سوال که انسان تاب آور کیست؟ می‌توان به پاسخ خوب و مطلوبی دست یافت. انسان تاب آور از لحاظ احساسی و هیجانی خود را درگیر موضوعات مختلف نمی‌کند.

به بیان ساده‌تر، نه اینکه حس و هیجانی نداشته باشد. بلکه توانایی مهار و کنترل هیجانات مختلف خود را با آگاهی و خرد انجام می‌دهد. زمانی که موانع مختلف در زندگی مشاهده کند، بدون ترس و واهمه و با عقل سلیم راه درست را در پیش می‌گیرد.

انسان‌های تاب آور زمانی که با یک خطا یا اشتباه مواجه شوند اول از همه در راه اصلاحِ خود قدم برمی‌دارند. به عبارتی، افراد دیگر را مقصر ماجرا نمی‌دانند.

پیش به سوی افق روشن

طرحواره تاب آوری چه کمکی به افراد می‌کند؟

با استفاده از طرحواره تاب آوری، افرادی که بسیار زودرنج هستند آموزش می‌بینند که سختی‌ها، جزئی از زندگی هستند. به آنها آموزش داده می‌شود که مقاومت در برابر مشکلات، حس غرور و سرزندگی را به افراد هدیه می‌دهد. بنابراین با هر شکست، نا امید و افسرده نخواهند شد. به جرات می‌توان گفت؛ اگر این طرح در مدارس و از همان دوران ابتدایی مورد توجه قرار گیرد، آینده همان دانش آموزان، شاد و درخشان خواهد شد. به بیان ساده‌تر، با استفاده از این طرحواره، تعریف یک انسان تاب آور کامل خواهد شد. زمانی که یک فرد، آموزش خودشناسی را از همان ابتدا مورد توجه قرار دهد مسلماً روح و روان خود را برای اهداف بزرگتر، تقویت خواهد کرد. در این صورت با چشمان باز، دستان پرتوان و عقل سلیم به راه خود ادامه می‌دهد.

نویسنده: دکتر جواد طلسچی یکتا؛ مدیر و موسس خانه تاب آوری ایرانیان

رسانه تاب آوری ایران رسانه تاب آوری ایران
دکمه بازگشت به بالا