قائم مقام وزیر کشور در امور اجتماعی با اشاره به برخی آمارها از آسیبهای اجتماعی کشور و اقدامات انجام شده درباره آن ها، گفت: قرار است چند هفته آینده جلسهای با مقام معظم رهبری داشته باشیم و خدمت ایشان درباره اقدامات انجام شده در حوزه کاهش آسیبهای اجتماعی گزارش ارائه دهیم و از رهنمودهای ایشان بهرهمند شویم.
به نقل از ایسنا مرتضی میرباقری در جلسه ستاد صیانت از حریم امنیت عمومی و حقوق شهروندی که دیروز در وزارت کشور برگزار شد، افزود: نقطه ضعف بزرگ در اداره کشور این است که گمان میکنیم تنها با فکر کردن، تصمیمگیری و ابلاغ میتوانیم مشکلات را حل کنیم؛ این در حالی است که بررسی و بازرسی لازم است تا مشخص شود آیا مسیر به درستی طی شده یا نه.
وی تاکید کرد: بازرسی موتور محرکه پیگیری عملکرد دستگاههاست، چراکه ماموریت حوزههای مختلف باید به بهترین شکل انجام و موانع رفع شود. بازرسیها محکی برای سنجش انجام شدن یا انجام نشدن کارهاست.قائم مقام وزیر کشور در امور اجتماعی در ادامه گفت: سال جاری سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل نام گذاری شده است و در پیام نوروزی مقام معظم رهبری به ارتباط اقتصاد مقاومتی و کاهش آسیبهای اجتماعی اشاره شده است. این امر نشاندهنده آن است که آسیبهای اجتماعی از موضوعات مورد توجه مقام معظم رهبری است.میرباقری با بیان این که در کنار بحث اقتصاد مقاومتی، مسائل اجتماعی با تاکید بر آسیبهای اجتماعی، مطرح است، گفت: وزیر کشور نیز در تشریح برنامههای خود به این موضوع پرداخت.
وی با اشاره به دیدار مسئولان نظام با مقام معظم رهبری در زمینه آسیبهای اجتماعی گفت: در این نشست، موضوعات اولویتداری مانند اعتیاد، حاشیهنشینی، طلاق، مفاسد اخلاقی و اجتماعی مطرح شد.
قائم مقام وزیر کشور در امور اجتماعی در ادامه گفت: در کشور ۴۲۰ شهرستان داریم و بیکاری در برخی از آن ها به ۴۰ تا ۶۰ درصد میرسد. ۱۲۰۰ شهر داریم که نرخ بیکاری در برخی از آن ها حدود ۷۰ درصد است؛ بنابراین لازم است در این زمینه اقدامات لازم را انجام دهیم.
نسبت ازدواج به طلاق به طور میانگین ۱۰۰ به ۲۳.۶ درصد است
میرباقری اضافه کرد: فاصله برخی شهرها با میانگین آمار طلاق و بیکاری بسیار زیاد است. به عنوان نمونه نسبت ازدواج به طلاق به طور میانگین در کشور ۱۰۰ به ۲۳.۶ درصد بود. بدین معنی که به ازای هر ۱۰۰ ازدواج ۲۳.۶ درصد طلاق رخ میداد این آمار در استان ها ۱۰۰ به ۳۷ و در شهرستانها ۱۰۰ به ۵۶ بود. این در حالی بود که در برخی شهرها این نسبت بسیار زیاد است.وی با بیان این که در زمینه این پنج موضوع برنامه های ویژهای را طراحی کردهایم، اظهار کرد: این برنامهها باید به اجرا در آید و برای اجرای آن ها بازرسی نقش بسیار مهمی دارد.
اعتیاد به سنین پایین سرایت کرده است
قائم مقام وزیر کشور در امور اجتماعی با اشاره به وضعیت اعتیاد در کشور گفت: آمار معتادان در کشور بالاست. اعتیاد در کشورمان روند نگران کننده ای دارد چراکه اعتیاد به سنین پایین سرایت کرده، علاوه بر آن درصد معتادان زن رو به افزایش است. مواد مصرفی نیز نگرانکنندهتر شدهاست. در دهههای قبل، مواد سنتی بیشتر مصرف میشد، اما متاسفانه هم اکنون یکچهارم مواد مصرفی صنعتی است. در گذشته مواد مخدر از مرزها وارد میشد، اما مواد صنعتی قابل تولید در کشور است.میرباقری اضافه کرد: ستاد مبارزه با موادمخدر اقداماتی در زمینه کاهش اعتیاد انجام داده است و دو راهبرد اساسی در این زمینه مطرح شده که یکی از آن ها کاهش عرضه و دیگری کاهش تقاضاست. در زمینه کاهش عرضه کارهای اطلاعاتی، انتظامی نیاز است. بنابراین بازرسان نمیتوانند در این زمینه نقشی ایفا کنند، اما در زمینه کاهش تقاضا بازرسان میتوانند تاثیرات مهمی داشته باشند.
در زمینه ترک اعتیاد یک بعدی عمل میکنیم
وی با اشاره به آمار مراکز ترک اعتیاد گفت: حدود ۶۵۰۰ مرکز ترک اعتیاد داریم که آمار بسیار خوبی است، اما استانداردهای برخی از این مراکز ضعیف است. سالانه بیش از ۷۰۰ هزار نفر به این مراکز مراجعه میکنند. البته در زمینه ترک اعتیاد یک بعدی عمل میکنیم؛ چراکه ترک اعتیاد در کشورمان بیشتر دارو محور است. از ۱۰۰ نفر مراجعه کننده به این مراکز، ۱۰ نفر بهبود مییابند.
قائم مقام وزیر کشور در امور اجتماعی تاکید کرد: قرار است دارو درمانی به شیوه صحیح انجام شود و علاوه بر آن، رواندرمانی بیشتر مورد توجه قرار گیرد. پیشگیری نیز از اهمیت زیادی برخوردار است.
سکونت ۵۰ درصد حاشیهنشینها در بافتهای فرسوده
میرباقری با اشاره به موضوع حاشیهنشینی اظهار کرد: در کشور ما در حوزه حاشیهنشینی و بافتهای فرسوده گرفتاریهای زیادی داریم. افراد به علت استقرار غیرقانونی، ساخت و سازها و دریافت خدمات به صورت غیرقانونی در مناطق حاشیهای اگر مورد تعدی قرار گیرند، نمیتوانند از مسیرهای قانونی درباره احقاق حق خود بهره ببرند، در نتیجه آسیبها در حاشیهها بسیار زیاد است.
وی افزود: ۱۰ میلیون نفر حاشیهنشین در کشور داریم و ۵ میلیون نفر در بافتهای فرسوده زندگی میکنند. برای کاهش حاشیهنشینی برنامههایی داریم. البته قرار بود براساس برنامه چهارم و پنجم توسعه سالانه ۱۰ درصد حاشیهنشینی مدیریت شود، این در حالی است که طی این دو برنامه حداکثر ۱۳ درصد کار پراکنده انجام شد، اما حاشیهنشینی صددرصد افزایش یافته است. این نشاندهنده آن است که بازرسی و پیگیری دقیق انجام نشده است.
قائم مقام وزیر کشور در امور اجتماعی اظهار کرد: در زمینه کاهش طلاق و مفاسد اجتماعی و اخلاقی، باید اقداماتی انجام دهیم و در این زمینهها نیز تقسیم کار ملی انجام میشود. این کار باید از طریق استانداریها مدیریت شود.میرباقری گفت: قرار است چند هفته آینده جلسهای با مقام معظم رهبری داشته باشیم و خدمت ایشان در زمینه اقدامات انجام شده در حوزه کاهش آسیبهای اجتماعی گزارش ارائه کنیم و از رهنمودهای ایشان بهرهمند شویم.