تاب آوری در برابر چالش ها
باشگاه تاب آوری؛ انعکاس دهنده فعالیتها و اقدامات تخصصی کارگروه تاب آوری در رسانه مددکاری اجتماعی ایرانیان
تاب آوری در برابر چالش ها: ویدئوی آموزشی کوتاه از سلسله ویدئوهای باشگاه تاب آوری ایرانیان با موضوع چالش های زندگی و تاب آوری که به همت دکتر طالبعلی پورشریعه (روانشناس و مدیر کلینیک مددکاری اجتماعی باران) تهیه شده است منتشر می گردد. امید است مورد توجه مخاطبین مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران واقع گردد.
فهرست عناوین مطلب
پاسخ به این پرسش که تاب آوری اجتماعی چیست
اگر برای شما این سوال پیش آمده است تاب آوری اجتماعی چیست باید تاب آوری اجتماعی را مربوط به توانایی گروهی از افراد جامعه دانست که در برابر موقعیت های نامعلوم اقتصادی، تورم، رفتار های خشونت آمیز و یا بلاهایی مانند سیل و زلزله از خود نشان می دهند.
می توان گفت تابآوری یک حالت دائمی و پیوسته نیست. تاب آوری در هر فردی با فرد دیگر متفاوت می باشد. تاب آوری اجتماعی را باید همه اقشار جامعه فرا بگیرند تا بتوانند در موقعیت های سخت تاب آوری بالایی از خود نشان دهند.
جامعه ای موفق است که افراد آن بتوانند تاب آوری اجتماعی را در خود پرورش دهند.
چیستی و چرایی تاب آوری اجتماعی
با افراد تاب آور یک جامعه موفق و پیشرونده است. افراد یک جامعه مانند سرنشینان کشتی هستند که برای رسیدن به مقصد و موفقیت باید با همدیگر همکاری کنند تا بتوانند کارایی خود را بهبود بخشند.
روش هایی وجود دارند تا افراد بتواند تاب آوری اجتماعی خود را افزایش دهند. اهمیت دادن به سلامت روانی عاطفی و جسمی یکی از ویژگی های مهمی می باشد که جامعه تاب آور باید به آن اهمیت دهند. شناخت نقاط قوت و ضعف نیز می تواند بسیار کمک رسان باشد. تمرکز بر روی مهارت های حل مسئله نیز می تواند به تقویت تاب آوری کمک کند.
افرادی که می خواهند تاب آوری خود را تقویت بخشند بهتر است بر روی نواحیِ قوت خود تمرکز کنند تا بتوانند مشکلات را به خوبی کنترل نمایند.
فایده تاب آوری
تاب آوری اجتماعی این امکان را به افراد میدهد که انعطاف پذیر بوده و در برابر موانع و مشکلات بتوانند مقاومت از خود نشان دهند.
تاب آوری این قدرت را به افراد می بخشد تا در مقابل مشکلات طاقت فرسا و ناملایمات زندگی و جامعه کمر خم نکنند. در صورت بروز اتفاق هایی مانند بلایای طبیعی رفتارهای خود را کنترل کرده و تاب آوری از خود نشان دهند و به کمک هم بتوانند بر افسردگی و گوشه نشینی غلبه کرده و جامعه را از شرایط سخت و بحرانی نجات دهند.
ارتقاء تاب آوری اجتماعی باید دستور کار تمام افراد جامعه باشد.
مفهوم تابآوری
تاب آوری چیست: دکتر امی ورنر، مفهوم تابآوری روانی را در جریان تحقیقاتش بر روی خانوادههای فقیری که در کائوآئی- یکی از جزائر ایالت هاوائی- زندگی میکنند، استفاده کرد. بر این اساس، دو سوم از این بچهها در مراحل بعدی زندگی خود، رفتار مخربی را از خود نشان میدادند. در حالی که یک سوم بقیه، اینطور نبودند و ورنر از واژه “تابآوری” برای این دسته استفاده کرد.
در هر صورت مفهوم تابآوری فقط به نتیجه موفقیتآمیزی که در مواجه با رویدادها بدست میآید، محدود نمیشود. به عبارتی دیگر، وقتی از این عنوان برای کسی استفاده میکنیم به این معنا نیست که او تحت تاثیر حوادث اطراف خود قرار نگرفته است بلکه کسی است که رویدادها را قبول میکند و سعی میکند با آنها کنار بیاید. این کار نیازمند یک بینش مثبت نسبت به رویدادها است. علاوه بر آن باید از مهارتهای فردی دیگر مانند هوش احساسی، توانایی تطبیق با شرایط و انعطافپذیری در برابر حوادث و البته مهارت مراقبه نیز برخوردار بود. هر چند میزان این انطباق در مقابل حوادث متفاوت است. به عنوان مثال فردی ممکن است در برابر یک رویداد، به خوبی با آن روبرو شود در حالی که در برابر رویدادی دیگر، شکسته شود.
تابآوری یک فرایند است
تاب آوری چیست: بنابراین تابآوردن را نباید یک خصیصه ثابت اخلاقی- روانی دانست. بلکه فرایندی است که در موقعیتهای مختلف نسبت به رویدادها عوض میشود.