واکاوی مبحث تجاوز جنسی در کودکان: ویدئوی آموزشی کوتاه از سلسله ویدئوهای باشگاه تاب آوری ایرانیان با موضوع واکاوی مبحث تجاوز جنسی در کودکان [همراه با گذری کوتاه بر مبحث تاب آوری کودکان] که به همت خانم مهری بهرام زاده (مددکار اجتماعی و مدرس مهارتهای زندگی و پیشگیری از آسیب های اجتماعی) تهیه شده است منتشر می گردد. امید است مورد توجه مخاطبین مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران واقع گردد.
در خصوص تجاوز جنسی بیشتر بدانید:
روند رو به رشد بحران و آزارهای جنسی در فضای کنونی جامعه ما نگران کننده است و به دلیل محدودیتهای عرفی و قانونی این موضوع کمتر مورد توجه قرار گرفته و تمهیدات پیشگیرانه اندکی برای آن اتخاذ گردیده است. مسائل و بحران جنسی را می توان به هر عمل جنسی که بر خلاف هنجارهای اجتماعی باشد تعریف کرد که شامل مواردی از قبیل: لمس کردن، نگاه جنسی به جنس مخالف، متلک گوییهای جنسی، تجاوز به حریم خصوصی دیگران به قصد لمـس کردن، شوخیهای جنسی، اغـوا کردن، رابـطه ی جنسی و … می باشد. در این میان جامعهی ما شرایط منحصر به فردی در زمینه ی مسائل و آسیبهای جنسی دارد به گونهای که بخش قابل توجهی از مناسبات و روابط افراد در جامعه بر پایهی شوخیها و متلکگوییهای جنسی، تحقیر جنسی، اذیت و آزار جنسی و … شکل گرفته است. حتی در تعاملات روزمره ی بین مردان و زنان دست یابی جنسی یکی از مهمترین اهداف تعاملات اجتماعی محسوب میگردد که میتواند به تدریج و یا فوری صورت پذیرد. بحران جنسی پیوند مشخص و چندان واضحی با طبقات اجتماعی، تحصیلات، جنسیت، میزان مذهبی بودن، نژاد، قومیت و … ندارد. هر چند متغیرهای یاد شده میتواند شدت و نوع روابط جنسی را کم یا زیاد نماید.
آنچه که در شرایط فعلی باعث نگرانی عمیق شده است این است که روابط اجتماعی، کاری و حتی خانوادگی با میل جنسی پیوند خورده است. برخی از افراد به داشتن روابط و شرکای جنسی متعدد افتخار میکنند. لذا برای کسب وجهی اجتماعی نزد دوستان و اطرافیانشان، ممکن است اقدام به برقراری روابط جنسی پرخطر نمایند. ارتباط با زنان همسردار ممکن است برای برخی از جوانان در گروههای دوستانشان یک امتیاز محسوب شود. شروع روابط جنسی در سنین اولیه نیز برای برخی دیگر از نوجوانان ممکن است اهمیت داشته باشد. آنها از داشتن چنین روابطی برای متمایز ساختن خود و کسب جایگاه بهتر در گروه دوستان استفاده میکنند. برخی دیگر نیز توجیات کافی برای برقراری ارتباط جنسی خارج از عرف دارند. زیرا یاد گرفتهاند که میتوانند دروغ مصلحت اندیشانه بگویند و گاهی نیز از دلایل مذهبی و مشکلات خانوادگی برای تداوم روابط جنسی افسار گسیخته ی خود استفاده مینمایند. در جامعهی ما این مشکل به همراه اعتیاد، مناسبات اجتماعی و کاری پیوند نزدیکی با همدیگر یافته اند. به گونهای که میتوان از نوعی تورم جنسی و یا انفجار جنسی در جامعه سخن به میان آورد که پیامد آن نیز افزایش آسیب های خانوادگی و اجتماعی نظیر طلاق، خیانت و … است. از سوی دیگر در حالیکه بسیاری از موارد آزار و اذیت جنسی، تجاوز و مزاحمت های جنسی به ثبت نمیرسد اما گزارشهای رسمی حاکی از افزایش قابل توجه و نگران کنندهی تجاوز به عنف و مزاحمتهای خیابانی با انگیزههای جنسی برای زنان و دختران دارد. هر چند ممکن است برخی از مردان نیز قربانی باشند اما تعداد آنها نسبت به زنان اندک است. همین امر باعث کاهش اعتماد و ضریب امنیت در سطح جامعه شده است. بر طبق برخی از گزارش ها در سال ۱۳۹۳ ( که البته آخرین گزارش آماری تاکنون بوده است) در حدود یک هزار و سیصد و سیزده مورد تجاوز به عنف به ثبت رسیده است. واکاوی دلیل و پیامدهای این موضوع اهمیت زیادی دارد. اذیت و آزارهای جنسی یک پدیدهی فراگیر جهانی بوده و زنان و دختران همواره بیشتر از سایرین در معرض آسیبها و خطرات آن قرار داشتهاند. در اغلب موارد قربانیان به دلایلی نظیر ترس و نگرانی از آبروریزی، تهدید آزارگران به افشای فیلم و تصاویر جنسی، ضعف قوانین در برخورد با مجرمان جنسی و طولانی بودن فرایند دادرسی اقدام به طرح شکایت ننموده و لذا بسیاری از موارد آزار و تجاوزهای جنسی مسکوت مانده و در پس پردهی سکوت اندک اندک ( البته نه برای قربانیان) به فراموشی سپرده شده است.