معاون حقوق بشر و امور بین الملل وزیر دادگستری از آغاز به کار ۱۲ کلینیک حقوق شهروندی در استان خبر داد و گفت: ارتقاء کلینیکهای مددکاری به کلینیکهای حقوق شهروندی نتایج بسیار خوب و اثر بخشی را در پی خواهد داشت.
به گزارش مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران به نقل از ایسنا، محمود عباسی در آیین افتتاحیه کلینیک فارابی تبریز ضمن گرامیداشت هفتهی دفاع مقدس، بیان کرد: حقوق شهروندی مجموعهای از راهکارها را فراروی ما میگذارد تا در پرتوی آن به کرامت انسانی، حقوق مردم و پیشگیری از ناهنجاریهای جامعه توجه کنیم.
وی با اشاره به اهمیت زیاد حقوق بشر و حقوق شهروندی در دولت تدبیر و امید، ادامه داد: دولت تدبیر و امید از ابتدای ورود به انتخابات بر این موضوع تاکید داشته و یکی از اولین موضوعاتی بود که از همان روزهای اول به آن پرداخت شد.
وی افزود: برای تحقق حقوق شهروندی در جامعه علاوه بر وضع قانون، نیاز بود که در بطن جامعه نیز گامهایی برداشته شود، از این رو دادگستری در سال گذشته با ایجاد معاونت حقوق شهروندی و امور بینالملل گامی بزرگ در این راستا برداشت که وظیفهی آن پرداختن به حقوق شهروندی بوده و در طی این مدت نیز کارهای مفیدی انجام داده است.
عباسی خاطرنشان کرد: حرکت در راستای تحقق حقوق شهروندی در دو حوزه انجام میگیرد که یکی در سطح دستگاههای اجرایی و دیگری نیز در بستر اجتماع و نهادهایی است که از بطن مردم هستند؛ چرا که ما معتقدیم که کار مردم را باید به خود مردم سپرد و دولت نیز باید در نقش هدایتگری، نظارت و پایش، تسهیل کننده این مسیر باشد.
وی با تاکید بر اینکه یک فصل از قانون اساسی ما به حقوق ملت و شهروندی اختصاص یافته است، یادآور شد: در سیاستهای کلی نظام جمهوری اسلامی ایران و به خصوص در برنامه سوم توسعه که در برنامه چهارم و پنجم نیز تداوم یافته، چهارچوبهای حقوق شهروندی ترسیم شده است.
وی گفت: از حیث قانونگذاری، مبانی و برنامهریزی در حوزهی حقوق شهروندی مشکلی نداشته و چهارچوبها و برنامههای مشخصی پیش روی ماست، اما برای تحقق این طرح، باید گامهای بلندتری برداشته شود؛ چرا که موضوع بسیار مهمی بوده و یکی از دغدغههای فکری رهبر معظم انقلاب نیز در این راستا است.
معاون حقوق بشر و امور بین الملل وزیر دادگستری با اشاره به اینکه نقطهی اتصال تمامی آسیبهای اجتماعی در بهزیستی است، بیان کرد: در این مسیر احساس میشود که باید بین دستگاههای مربوطه نوعی همگرایی ایجاد شده و از فعالیتهای جزیرهای دوری شود.
وی با تاکید بر اینکه مسائل و مشکلات مردم، به سه حوزهی اصلی مربوط میشود، ادامه داد: ما در راستای تحقق طرح ارتقاء کلینیکهای مددکاری به کلینیکهای حقوق شهروندی، مجموعهای متشکل از متخصصان امور حقوقی، روانشناختی و مددکاری اجتماعی را گرد هم جمع کردهایم.
وی تاکید کرد: کلینیکهای حقوق شهروندی در سرای محلات با همکاری شورای اسلامی شهرها و شهرداری با نهادهایی که از بطن مردم شکل گرفتهاند، ایجاد شده و همچنین کمیتهی حقوق شهروندی نیز در شورای اسلامی شهرها شکل میگیرد تا پیگیری و نظارت لازم را انجام دهند.
عباسی اضافه کرد: استفاده از این ظرفیت، تاثیر مثبتی در کشور گذاشته و تا به حال نیز که در بسیاری از شهرها و استانها این طرح عملیاتی شده است شاهد آثار و نتایج خوبی بودهایم.
وی با بیان اینکه، آذربایجانشرقی در حوزههایی چون توجه به حقوق کودکان سرآمد بقیهی استانهاست، تشریح کرد: استان آذربایجانشرقی در این مورد بسیار خوب عمل کرده است که میتواند الگویی برای دیگر استانها باشد.
وی با تاکید بر داشتن نگاه پیشگیرانه درخصوص آسیبهای اجتماعی نیز گفت: ما باید در دورهی زمانی کوتاه از ظرفیتهای موجود بهمنظور حل ناهنجاریها و آسیبهای موجود، استفاده کرده و نباید هرگز از نگاه پیشگیرانه غافل شویم.
این مسئول یادآور شد: انجام امور مددکاری اجتماعی با همکاری و همیاری وکلا و متخصصان روانشناسی اقدامی است که در قالب “کلینیکهای حقوق شهروندی” انجام میگیرد که چندین قدم جلوتر شوراهای حل اختلاف بوده و در واقع با این هدف تشکیل شده است که مشکلات را بدو وقوع مورد ارزیابی و حل و فصل قرار دهد.
وی با اشاره به اینکه دولت تدبیر و امید برای اولین بار، معاونت حقوق بشر و حقوق شهروندی را ایجاد کرده است، یادآور شد: دولت تدبیر و امید طی فعالیتهای خود، اقدامات بسیار مفیدی در عرصهی پیشگیری از مشکلات موجود در جامعه انجام داده و همچنین در بقیهی حوزههایی چون تحقق اقتصاد مقاومتی، طرح تحول نظام سلامت و… فعال بوده است.
وی ادامه داد: این کلینیکها برای اقشار آسیبپذیر رایگان بوده و در راستای “آموزش حقوق شهروندی، ترویج اخلاق شهروندی و همچنین پیشگیری از وقوع ناهنجاریها” عمل خواهد کرد.
گفتنی است؛ آیین افتتاحیه “کلینیک حقوق شهروندی فارابی” با حضور جمعی از کارمندان بهزیستی، اهالی رسانه و همچنین معاون حقوق بشر و امور بین الملل وزیر دادگستری در تبریز برگزار شد.