بحران، مصیبت، فاجعه، سانحه و … واژگانی هستند که در ادبیات امداد و نجات معمولا به جای یکدیگر به کار میروند. بلایا انواع مختلفی دارند که عبارتند از: بلایای طبیعی (زمین لرزه، سیل، گردباد، آتشتفشان و …)، بحرانهای تکنولوژیکی (ساخته دست بشر) و بحرانهای سیاسی (جنگ و …).
با توجه به اینکه کشور ایران با سوانح و بلایای طبیعی و غیر طبیعی بسیاری روبروست و هر از گاهی با زلزله ها و سوانح مختلف مواجه میشود و جان کثیری از شهروندان را میگیرد و خسارات جبران ناپذیری به بار میآورد، پرداختن به مبحث بلایا و نقش مددکاران اجتماعی به عنوان پیشگامان توسعه اجتماعی حائز اهمیت است.
نقش مددکاران اجتماعی در سوانح و بلایا، موضوعی پیچیده و همراه با بحثهای متعدد است. بسیاری عقیده دارند که مددکاران اجتماعی باید به کار امدادی بپردازند، از جمله توانمندیهایشان را برای هماهنگ سازیِ محیط آشفته و پریشان به کار گیرند. برخی دیگر بر اهمیت نقش مددکاران اجتماعی در کار کردن با فشارهای روانی ناشی از ضربه و خدمات بازگویی تأکید دارند.
چنانچه اشاره شد بنا به اهمیت موضوع بلایا و بحرانها (طبیعی و غیر طبیعی) و ضرورت توجه بر کاهش و کنترل آسیبها و خسارات جانی و مالی، و نیز پس از وقوع زلزله آبان ماه ۱۳۹۶ در غرب کشور که بسیاری از هموطنانمان را با شوکی عظیم و آسیبهایی همچون سوگ عزیزان، تخریب منازل، از دست دادن شغل، فقر و … مواجه ساخت؛ وبسایت مددکاران اجتماعی ایرانیان طی حرکتی رسانه ای اقدام به انتشار مقالات مددکاران اجتماعی پیرامون «نقش مددکاران اجتماعی در بلایا» پرداخت.
مقالات منتشر شده حدود ۱۸ مقاله بود که پس از مطالعه و بازخوانی آن، با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی گرینهایم و لاندمن (۲۰۰۴) تحلیل شدند.
یافته های مطالعه حاکی از این بود که مددکاران اجتماعی با استفاده از «مدیریت جامع نگر در بلایا» قادرند نقشهای مختلف و متنوعی را در مدیریت و کاهش آسیبهای وارده بر شهروندان ایفا نمایند.
جهت دریافت متن کامل این مطلب و جداول تحلیلی مربوطه (فایل PDF) اینجا کلیک کنید.
حُسن ختام حرکت رسانه ای نقش فوریتهای اجتماعی در بلایا
تحلیل و گردآوری: کبری واعظی؛ کارشناس ارشد مددکاری اجتماعی
انتشاریافته در مجموعه رسانه های مددکاری اجتماعی ایرانیان