مددکاری اجتماعی توانبخشی

مددکاری اجتماعی توانبخشی، با هدف توانمند سازی افراد کم توان و آماده سازی آنها برای ایفای نقش در جامعه، امروزه از اهمیت بالایی برخوردار است.

اهمیت مددکاری اجتماعی توانبخشی

مددکاری اجتماعی توانبخشی یک تخصص مهم در جهان امروز است که به آدمها کمک می کند برای خود و جامعه مفیدتر باشند.

همانطور که می دانیم هدف از توانبخشی، ارتقا و بهبود توانایی های افرادی است که از نوعی ناتوانی رنج می برند. این ناتوانی چه ذهنی یا جسمی باشد چه مربوط به موقعیت های اجتماعی و اقتصادی، به هرحال ممکن است مانع از انجام فعالیت های نرمال در جامعه شود.

در همین راستا تلاش مددکاران اجتماعی توانبخشی بر این است که با یک رابطه حامیانه به توانجویان برای داشتن یک زندگی مستقل کمک کنند. آنها با جعبه ابزاری از امکانات درمانی، آموزشی، اجتماعی و … فرایند توانبخشی را پیش می برند و می کوشند تا توانمندی های عملکردی این افراد را افزایش دهند.

درنتیجه، مددکاران اجتماعی توانبخشی با مخاطبان متنوعی مواجه هستند؛ از بیماران قطع عضو گرفته تا آنهایی که محدودیت حرکتی، بینایی یا شنوایی دارند.

از بچه های یتیم تا فقرا و حتی افراد آسیب دیده از بحران های سیاسی و اجتماعی یا خشونت های خانگی، همه می توانند لااقل در مقطعی از زمان نیاز به خدمات مددکاری اجتماعی توانبخشی داشته باشند.

با توجه به این طیف متنوع مخاطب، مددکاران باید با تخصص های گوناگونی همچون پزشکی، پرستاری، درمان های بازتوانی و روان شناسی و جامعه شناسی در ارتباط باشند تا بتوانند نیازهای توانجویان خود را پاسخ دهند.

تلاش مددکاران اجتماعی توانبخشی بر این است که با یک رابطه حامیانه به توانجویان برای داشتن یک زندگی مستقل کمک کنند.

مددکاری اجتماعی توانبخشی، مسئولیتی محوری در یکی از مهم ترین و کامل ترین انواع توانبخشی یعنی توانبخشی اجتماعی به حساب می آید.

توانبخشی اجتماعی یک رویکرد چند رشته ای، کل نگر و چند منظوره است که در آن انواع خدمات پزشکی، شغلی، آموزشی و روان شناسی در یک پکیج به توانجو داده می شود.

در این چارچوب، هنر مددکاران اجتماعی توانبخشی این است که به فرد کمک کنند تا ناتوانی خود را، به خصوص اگر همیشگی است، به چشم مانعی برای زندگی اجتماعی نگاه نکند.

اهمیت مددکاری اجتماعی توانبخشی در جهان مدرنی که انتظاراتی متغیر و روزافزون از شهروندان خود دارد غیر قابل انکار است. در نبود خدمات مددکاری اجتماعی افرادی که در زندگی و سلامت خود با چالش مواجهند، ممکن است به سادگی از اجتماع طرد شده یا به حاشیه رانده شوند.

مددکاری اجتماعی توانبخشی
مددکاری اجتماعی توانبخشی

شاید در شرح وظایف مددکاران اجتماعی توانبخشی، که فهرست کوتاهی هم نیست، خدمات روانشناسی به توانجو از همه حیاتی تر باشد.

اهمیت مددکاری اجتماعی توانبخشی در جهان مدرنی که انتظاراتی متغیر و روزافزون از شهروندان خود دارد غیر قابل انکار است.

مددکاران اجتماعی توانبخشی برای ایجاد درک مثبت از خود، رشد عزت نفس، ارتقای مهارت های بین فردی و سازگاری با محیط و اطرافیان در توانجویان خود، مسیر همواری پیش رو ندارند. در زیر مروری خواهیم داشت به بخشی از این شرح وظایف.

شرح وظایف مددکاران اجتماعی توانبخشی

برگزاری جلسات مشاوره و روانشناسی برای افراد، خانواده ها و زوج ها، یکی از اقدامات اولیه مددکاری اجتماعی توانبخشی است. در این بخش، مسئولیت های زیر را تعریف شده است:

  • تعیین نیازها و تعریف برنامه توان بخشی
  • تماس منظم با توانجو و ارتباط با خانواده و شبکه اطراف او
  • ترغیب توانجو به آشتی با ناتوانایی های خود
  • ارزیابی برنامه توانبخشی

مددکاران اجتماعی توانبخشی همچنین تا حدی درگیر کارهای آکادمیک از قبیل آموزش، تحقیق و نظارت بر برنامه های توانمند سازی خواهند شد. آنها باید قادر باشند با متخصصان مختلف همکاری کرده و به طور مرتب کیفیت برنامه توانبخشی را مورد بازبینی و ارزیابی قرار دهند. تا با کمترین خطایی توانجو بتواند از خدمات لازم بهره مند شود.

  • مترجم: دکتر جواد طلسچی یکتا
  • مدیر رسانه مددکاری اجتماعی ایرانیان

منابع

https://www.researchgate.net/publication/353326534_Rehabilitation_in_Social_Work_Practice
https://www.oatext.com/rehabilitation-necessity-as-a-function-of-social-work-a-study-of-iran.php
https://www.casw-acts.ca/en/social-work-practice-physical-rehabilitation

مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران
Back to top button