فانتزی شدن آسیب های اجتماعی در کرمانشاه
فانتزی شدن آسیب های اجتماعی در کرمانشاه
دکتر فاضل الیاسی- پژوهشگر پسا دکتری دانشگاه تهران
کرمانشاه مادر آسیب های اجتماعی ایران است، آسیب های اجتماعی نه یک روزه شکل می گیرند و نه یک روزه تمام می شوند، تمام شدنی که نیستند بلکه تلاش ها در راستای کاهش این آسیب هاست.
مفهوم آسیب های اجتماعی:
به آن دسته از ناهنجاری های رفتاری و یا نابسامانی های افراد جامعه خواه فردی و خواه اجتماعی گفته می شود که برآیند ناهمسانی و فقدان بالانس اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و گاها ناشی از کژکارکردیهای پدیده های اجتماعی، فقدان مدیریت، سوانح طبیعی، فجایع انسانی، فقر، تبعیض و تبعات آنهاست. در کل به هر عمل فردی و جمعی گفته می شود که در مقابل وجدان جمعی، روحیه، اصول اخلاقی و قواعد عام و رسمی یک جامعه قرار می گیرد که عده زیادی از افراد را درگیر، نگران و به بحث جدی افکار عمومی تبدیل می شود.
آسیب های اجتماعی استان کرمانشاه برآیند هشت سال جنگ تحمیلی، آوارگی، مرزنشینی، فقر، زلزله، مسائل فرهنگی، ناتوانی مدیران و غیره است. اما با توجه به وضعیت حاد کرمانشاه در این زمینه ما شاهد کار چندانی برای کاهش و یا پیشگیری از آسیب های اجتماعی موجود و نو پدید نبوده و نیستیم.
در استان کرمانشاه گاهاً اقداماتی صورت می گیرد که کاملا کلیشه ای، غیر تخصصی و فرمالیته است، برای مثال:
– مسابقه دو جهت پیشگیری یا کاهش آسیب های اجتماعی
– عروسک گردانی برای کاهش یا پیشگیری از آسیب های اجتماعی
– برگزاری شب شعر برای کاهش یا پیشگیری از آسیب های اجتماعی
تأسف بارتر از کل موارد مذکور این است که مسئولین استانی دفاتر تسهیلگری اجتماعی را به شرکت های مهندسی واگذار کرده اند!! گویی فارغ تحصیل علوم اجتماعی در این استان وجود ندارد! (استان کرمانشاه رتبه اول فارغ التحصیلان بیکار کشور را دارد)
– شب شعر را جهت کاهش اسیب های اجتماعی به سمن های محیط زیست سپرده اند!!
– همایش نقش شبکه های اجتماعی در مسائل خانواده را به سمن غیر مرتبط واگذار کرده اند!! این در حالی است که این سمن ها به صورت تخصصی کار دیگری را بر عهده دارند.
اخیراً نیز همایشی با موضوع آموزشهای ۶ ساعته قبل از ازدواج به میزبانی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه برگزار شد! (دانشگاه علوم پزشکی! آسیب شناسی اجتماعی!)
عجیب تر اینکه در این ۶ساعت می خواهند در حوزه های حقوقی، اخلاق و احکام، روانشناسی و بهداشت و سلامت آموزش دهند!
موارد فوق برای استان کرمانشاه با این همه آسیب اجتماعی گناهی نابخشودنی است، و نشان دهنده بخشنامه ای شدن آسیب ها و باز تولید چرخه ناتوان مقابله با این آسیب هاست.
راهکارهای پیسنهادی:
۱- تلاش همه جانبه و انقلابی جهت کاهش فقر، بیکاری و ضعف فرهنگ کار
۲- مسولین محترم مربوطه در کارگاهها و کلاس های آسیب شناسی اجتماعی شرکت کنند و اطلاعات خود را بالا ببرند، به راهکارها و پیشنهادات متخصصین مربوطه توجه کنند
۳- قبل از هرگونه تصمیمی نسبت به کاهش و پیشگیری از آسیب های اجتماعی، اول علل و فاکتورهای شکل گیری این آسیب ها رو توسط متخصصین مربوطه شناسایی و سپس از راهکارهای آنها استفاده شود
۴- تشکیل انجمن آسیب شناسی اجتماعی در کرمانشاه ضرورت امروز است، آن هم توسط متخصصین حوزه های جامعه شناسی و روانشناسی اجتماعی
۵- تقویت سمن هایی که به صورت تخصصی و فعال در این حوزه توان کار کردن دارند، نه سمن های سایه
۶- آموزش و توانمندسازی از مدارس ابتدایی تا سطوح بالا
۷- برگزاری کارگاه های مهارت های دیالوگ (گفتگو) برای خانواده ها و مدارس
۸- ورود افراد متخصص دانشگاهی مانند علوم اجتماعی دانشگاه رازی جهت کمک به کاهش اسیب های اجتماعی استان
۸- باز کردن باب گفتگو در میان فعالین اجتماعی، نهادهای دولتی و مردم
۹- اهمیت دادن به تسهیلگری اجتماعی
۱۰ – تلاش در جهت ایجاد سرمایه اجتماعی و اعتماد در میان افراد جامعه و نهادهای دولتی