رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران با بیان اینکه ما در حوزه اجتماعی با مردم صادق نبودهایم، گفت: هر کاری انجام میدهیم باز هم آسیبهای اجتماعی در حال افزایش است و با هیچ دیواری هم نمیتوان جلو آن را گرفت بنابراین مسیر باید عوض شود و بر روی موضوعاتی چون توسعه و نظم، حقوق، سلامت، پیشگیری و مشارکت اجتماعی کار کنم، اگر مسیر عوض نشود آسیبهای اجتماعی همه چیز ما را خواهد گرفت.
به گزارش مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران به نقل از ایسنا، دکتر حسن موسوی چلک در همایش “سراب رهایی” که با موضوع اعتیاد و مواد مخدر امروز سهشنبه(۲۵ اردیبهشت) در دانشگاه خوارزمی برگزار شد با بیان اینکه البرز یکی از استانهای ویژه در حوزه مواد مخدر و روانگردان است گفت: بحث آسیبهای مواد مخدر را میتوان با این سوال آغاز کرد که آیا اعتیاد یک جزیره است؟ قطعا پاسخ این سوال منفی است، بنابراین اعتیاد یک جزیره نیست و به همین دلیل نمیتوان آن را به صورت جزیرهای مدیریت کرد.
وی بااشاره به اعتیاد در دانشگاهها و مدارس کشور گفت: سوال اینجاست که آیا دانشآموزان و دانشجویانی که دچار اعتیاد شدهاند در محیط مدرسه و دانشگاه با این مساله مواجه شدهاند؟ پاسخ این است که خیر بسیاری از این افراد در محیطی خارج از مدرسه و دانشگاه دچار سوءمصرف مواد مخدر شدهاند.
موسوی به مسائل مربوط به حاشیهنشینی هم اشاره کرد و افزود: کسی که در حاشیه نشسته خودش نخواسته که در حاشیه بنشیند بلکه به خاطر غفلت ما در حوزه مدیریت اجتماعی چنین وضعیتی پیش آمده است.
رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران در ادامه به نوع نگاه به مسائل اجتماعی در ایران اشاره کرد و گفت: ما در کشوری زندگی میکنیم که به هر دلیلی در حوزه اجتماعی نگاه سیاسی-امنیتی وجود دارد، نگذاشتهایم کسی در مورد آسیبهای اجتماعی آنگونه که باید صحبت کند البته نمیخواهم بگویم تعمدی در این کار وجود داشته است بلکه فکر میکردیم این مسائل مهم نیست اما امروز که امنیتمان به آن گره خورده ناچار شدیم تدابیری اتخاد کنیم.
وی ادامه داد: ما در کشوری زندگی میکنیم که فکر میکنیم با پلیس و کلانتری میتوانیم مدیریت هوشمندی در خصوص این مسائل داشته باشیم.
موسوی به آمار کشفیات مواد مخدر اشاره و اعلام کرد: طبق آمار در سال ۹۴ دو هزار و ۷۰۰ تن مواد مخدر صنعتی در کشور کشف شد در چنین وضعیتی سوال اینجاست که آیا زنان از اعتیاد در امان ماندند پاسخ این است که با وجود مردانه بودن آسیبهای اجتماعی اما این آسیبها زنانهتر شده است.
آسیبهای اجتماعی زنانهتر و کودکانهتر شده است
وی افزود: در سال ۸۶ حدود پنج درصد از افراد مبتلا به اعتیاد را زنان تشکیل میدادند اما این رقم در پایان سال ۹۴ به ۱۲.۵ درصد رسید.
رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران خاطرنشان کرد: همانطور که حوزه آسیبهای اجتماعی ما زنانهتر شده کودکان نیز از آن در امان نبودهاند و کودکانهتر هم شده است.
موسوی در ادامه آماری از وضعیت اعتیاد ارائه و اظهار کرد: ما در ایران حدود چهار میلیون و ۴۰۰ هزار معتاد داریم که دو میلیون و ۸۰۰ هزار نفر به صورت دائم و بقیه به صورت تفننی مصرف میکنند.
وی با بیان اینکه اعتیاد همواره روندی رو به رشد داشته است افزود: این موضوع به خاطر اقتصاد مواد مخدر و اقتصاد درمان فقط به ایران اختصاص ندارد.
موسوی در خصوص وضعیت درمان معتادین در کشور نیز گفت: سالانه حدود ۸۰۰ هزار نفر برای درمان اعتیاد به مراکز مختلف مراجعه میکنند اما در حالت خوشبینانه فقط پنج تا ۱۰ درصد این افراد درمان میشوند.
وی با تاکید مجدد بر اینکه اعتیاد جزیره نیست و در حوزههای دیگر نیز دارای تبعات است گفت: سالانه در ایران ۱۵ میلیون و ۲۰۰ هزار پرونده قضایی تشکیل میشود این در حالی است که کشور هند با بیش از یک میلیارد نفر جمعیت سالانه با یک میلیون و ۲۰۰ هزار پرونده قضایی روبروست، بخش زیادی از پروندههای ما به اعتیاد مربوط است.
موسوی با بیان اینکه عناوین بالای مجرمانه در ایران نیز در این مساله دخیل است گفت: در ایران بیش از دو هزار عنوان مجرمانه تعریف شده است این رقم در مقایسه با میانگین جهانی که بین ۶۰ تا ۹۰ عنوان را شامل میشود بسیار زیاد است.
وی در ادامه به وضعیت حاشیهنشینی در کشور نیز اشاره کرد و گفت: در ایران ۱۹ میلیون نفر در محلات ناکارآمد شهری، سکونتگاههای غیر رسمی و روستاهای الحاقی به شهر زندگی میکنند، حدود ۱۱ میلیون نفر از این افراد از حداقل خدمات عمومی بهرهمند نیستند و در بسیاری از موارد با این افراد مانند شهروندان درجه دو رفتار شده است، این یعنی ما این مسائل را بد مدیریت کردهایم.
رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران ادامه داد: به ازای هر چهار ایرانی(سه تهرانی) یک نفر به حداقل یک اختلال روانی دچار است و حدود شش میلیون ایرانی افسردگی دارند، پس این مسائل نشان میدهد که موضوعاتی مانند اعتیاد را نمیتوان جزیرهای مدیریت کرد.
موسوی ادامه داد: در ایران به ازای هر ۳.۵ ازدواج یک طلاق ثبت میشود هر ساعت ۲۰ زوج از هم جدا میشوند، اینها همه حلقههایی از یک زنجیره است و نمیتوان به صورت تکی به آنها نگاه کرد.
وی با بیان اینکه تعریف درستی از مسائل اجتماعی وجود ندارد گفت: فارغ از آمارها و گزارشات بینالمللی، شاخص نشاط در ایران خوب نیست چون از ۱۰ جرمی که بالاترین فراوانی را دارد هشت مورد آن به خشونت مرتبط است طوری که در سال ۹۴ فقط ۵۹۳ هزار مورد ضرب و جرح به دستگاه قضایی ارجاع شده بود.
وی ضمن ابراز نگرانی خاطرنشان کرد: امروز مسیر اعتیاد در کشور ما به سمت قشر متوسط است.
موسوی با بیان اینکه ما در حوزه اجتماعی با مردم صادق نبودهایم در خصوص وضعیت زندانهای کشور نیز عنوان کرد: سالهای گذشته که موضوعاتی چون مجازاتهای جایگزین، اورژانس اجتماعی و … وجود نداشت هر یک ساعت ۱۰ نفر وارد زندان میشدند اما امروز با وجود همه آن برنامهها هر ساعت ۵۲ نفر به زندان میروند. ۵۰ درصد از زندانیان به صورت مستقیم و غیرمستقیم، ۶۵ درصد از درخواستهای طلاق و ۳۵ درصد از خشونتهای خانگی در ایران با مواد مخدر در ارتباط است.