رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران با اشاره به اینکه شاخص سرمایه اجتماعی در ایران وضعیت خوبی ندارد، گفت: در هیچ طرح و لایحه ملی پیوست اجتماعی نداشته ایم و تا زمانی که رویکرد سلامت نگری مبنای سیاستگذاری نشود همچنان باید هزینه پرداخت کنیم.
به گزارش وبسایت مددکاری اجتماعی ۲۰۱۵؛ سید حسن موسوی چلک شب گذشته (۲۳ مرداد) در کارگروه اجتماعی خراسان جنوبی اظهار کرد: حوزه اجتماعی در نظام سیاستگذاری کشور مغفول واقع شده است و در برنامههای توسعه ردپای این حوزه دیده نمیشود و تنها در برنامه چهارم نیم نگاهی به حوزه اجتماعی شد اما به صورت دقیق اجرا نشد.
وی به ورود رهبر انقلاب به حوزه آسیبهای اجتماعی اشاره کرد و افزود: باید امروز نگران حوزه اجتماعی باشیم و به گفته رهبر معظم انقلاب ما در این حوزه ۲۰ سال عقب هستیم.
سالها مسائل اجتماعی تحت تاثیر مسایل سیاسی و اقتصادی بوده است
رئیس انجمن مددکاری ایران با بیان اینکه در این سالها مسایل اجتماعی تحت تاثیر مسایل سیاسی و اقتصادی بوده و جدی گرفته نشده، گفت: از ابتدا رویکرد در مقابل آسیبهای اجتماعی رویکردی سیاسی امنیتی، انتظامی و قضایی بوده است.
موسوی چلک با اشاره به اینکه در کنار آمارهای جرائم پرونده های قضایی متاسفانه آمار ورودی به زندان و کاهش سن جرم نیز نگران کننده است، تصریح کرد: در برنامه ششم خوشبختانه نگاه واقعبینانهتری نسبت به بحث زندانزدایی شده است.
رشد جمعیت زنان سرپرست خانوار در کشور نگران کننده است
به گفته وی رشد جمعیت زنان سرپرست خانوار در کشور نگران کننده است چرا که بر اساس آمار تعداد سرپرستان خانواده زن در سال ۸۵ یک میلیون و ۶۶۴ هزار نفر و در سال ۹۰ بیش از ۲ میلیون و ۵۵۳ هزار سرپرست خانوار زن بوده که در طی پنج سال ۵۳ درصد زنان سرپرست خانوار افزایش یافته است.
رئیس انجمن مددکاری ایران ادامه داد: بالای ۸۰ درصد کودکانی که در مراکز نگهداری میشوند کودکان بدسرپرست هستند.
موسوی چلک در خصوص بیماری ایدز (HIV)افزود: طبق آخرین آمار ارئه شده ۳۱ هزار نفر در ایران مبتلا به ایدز هستند و این آمار را باید با ضریب حداقلی چهار سنجید و به همین علت آمار مبتلایان به ایدز در کشور به ۱۲۰ هزار نفر می رسد.
شاخص سرمایه اجتماعی در ایران وضعیت خوبی ندارد
وی افزود: در حوزههای دیگر وضعیت کشور مطلوب نیست و شاخص سرمایه اجتماعی در ایران وضعیت خوبی ندارد.
رئیس انجمن مددکاری ایران با بیان اینکه بیش از ۱۱ میلیون نفر در سکونتگاههای غیر رسمی در کشور شناسایی شدهاند، تصریح کرد: در مجموع بیش از ۱۸ میلیون نفر در چهار منطقه ناکارآمد شهری شامل بافتهای فرسوده، بافتهای تاریخی، روستاهای الحاقی به شهر و سکونتگاههای غیررسمی در کشور ساکن هستند.
موسوی چلک ادامه داد: باید به این مناطق از منظر آسیب نگاه کرد چون بستر امنی برای افرادی است که دچار آسیب شوند اما رویکرد ما در این مناطق بی تفاوتی و یا تخریب بوده است.
وی با اشاره به اینکه ایران رتبه ۱۰۵ را در حوزه نشاط و شادابی از بین ۱۵۷ کشور دنیا دارد، افزود: باید در حوزه شادابی و نشاط با برنامه ریزی دقیقتری جدی تر کار شود.
رئیس انجمن مددکاری ایران گفت: آمارهای رسمی ارائه شده توسط وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی کشور نشان می دهد ۲۳ درصد مردم ایران حداقل از یک اختلال روانی رنج می برند و ۱۲ درصد مردم ایران افسردگی دارند.
گرایش جوانان ایرانی به استفاده از مشروبات الکلی در حال افزایش است
موسوی چلک از گرایش بیشتر به مواد مخدر صنعتی در کشور خبر داد و بیان کرد: حدود ۳۰ درصد معتادان مواد مخدر صنعتی مصرف میکنند و به دلیل ایجاد نشاط آنی گرایش جوانان بیشتر به این نوع مواد مخدر شده است.
به گفته وی در حوزه خشونت دومین پروندههای قضایی کشور ضرب و جرح است و امروز جلوگیری از مصرف مشروبات دغدغه جامعه است تا جایی که در دولت یازدهم پروتکل درمان الکل ابلاغ شده و مجبور شدیم به این سمت حرکت کنیم چرا که آمار گرایش جوانان ایرانی به استفاده از مشروبات الکلی در حال افزایش است.
آسیبهای اجتماعی به سمت شاد آنی و خانوادهها تغییر مسیر میدهد
رئیس انجمن مددکاری ایران تاکید کرد: آسیبهای اجتماعی به سمت شاد آنی و خانوادهها تغییر مسیر میدهد و این نشانه خوبی برای کشور نیست و اعتراف می کنیم نگرانی در حوزه اجتماعی جدی است.
موسوی چلک به رونمایی از شناسنامه اجتماعی استان خراسان جنوبی اشاره کرد و گفت: تهیه این سند در استان اتفاق بسیار خوبی است اما بروزرسانی و بهرهبرداری از آن مهمتر است.
به گفته وی همچنین باید شناسنامه اجتماعی شهرستانهای استان نیز احصاء شود و مقایسه تحلیلی با استان و کشور در این خصوص داشته باشیم و شناسنامه اجتماعی استان باید در اختیار همه دستگاهها قرار گیرد چرا که یک داشبورد مدیریتی است.
سیاست اجتماعی مشخصی در کشور وجود ندارد/ رویکرد سلامت نگری مبنای سیاستگذاری شود
رئیس انجمن مددکاری ایران با تاکید بر اینکه در کشور سیاست اجتماعی مشخصی وجود ندارد، افزود: در این حوزه هر فردی بر مبنای تشخیص خود عمل کرده است.
موسوی چلک بیان کرد: در هیچ طرح و لایحه ملی پیوست اجتماعی نداشته ایم و تا زمانی که سلامت اجتماعی و رویکرد سلامت نگری مبنای سیاستگذاری نشود همچنان باید هزینه پرداخت کنیم.
مطالبه گری در حوزه اجتماعی در کشور جدی گرفته نشده است
وی که معتقد است مطالبه گری در حوزه اجتماعی در کشور جدی گرفته نشده است، اظهار کرد: عمدتاً این بخش را سهل و ساده گرفته ایم و فکر کردیم هر کسی در حوزه اجتماعی می تواند سیاستگذار باشد همچنین مشکل دیگر این است که آینده نگر نیستیم.
رئیس انجمن مددکاری ایران با بیان اینکه حقوق شهروندی را به خوبی نمی شناسیم، تصریح کرد: اگر حرف از گرفتن یارانه باشد داد و بیدا میکنیم اما حقوق شهروندی را نمیبینیم و به مطالبهگری در حوزه اجتماعی رنگ و بوی سیاسی میدهیم.
منبع: شبستان