تاب آوری و حفظ تعاملات اجتماعی در ایام بیماری کرونا
باشگاه تاب آوری؛ انعکاس دهنده فعالیتها و اقدامات تخصصی کارگروه تاب آوری در رسانه مددکاری اجتماعی ایرانیان
تاب آوری و حفظ تعاملات در دوران کرونا: ناگهان طی چند هفته اخیر، فاصله گیری اجتماعی[۱] رفتارهای جدیدی را متداول ساخت. آنچه در این شرایط احساس می شود، برای هر یک از ما متفاوت خواهد بود. برخی در قرنطینه خانگی به سر می برند، برخی دیگر به تنهایی و یا همراه با خانواده در خانه دورکاری می کنند، برخی هنوز در محل کار حاضر می شوند، اما دورادور با یکدیگر سلام و علیک می کنند و فاصله کافی از همکاران را رعایت می کنند.
صرف نظر از اینکه وضعیت شما کدامیک از موارد بالاست و اینکه تمایل بیشتری به درونگرایی دارید یا برونگرایی، قطعا فاصله گیری اجتماعی بر شما و اطرافیانتان تأثیر خواهد گذاشت.از آنجا که ما موجوداتی اجتماعی هستیم و برای پیشرفت نیاز به ارتباط داریم، این موضوع کاملا طبیعی است. تحقیقات در مورد نورون های آینه ای[۲] نشان می دهد هنگامی که ما کاری را انجام می دهیم، سلول های مغزی فعال می شوند و سپس خواهیم دید که همان عمل توسط شخص دیگری نیز انجام می شود، برخی محققان معتقدند که این فرایند منجر به همدلی می شود.
تاب آوری و حفظ تعاملات در دوران کرونا
تحقیقات جان بالبی [۳]در نظریه دلبستگی [۴]نشان می دهد که نوزادان با یک نیاز اساسی انسانی برای ارتباط به دنیا می آیند، زیرا این امر به تضمین نیازهای بقای آنها کمک می کند.
اِما سپالا (Emma Seppala) در مقاله اش در روانشناسی امروز تحت عنوان “ارتباط برای تکامل و تحول” می گوید: افرادی که ارتباط اجتماعی برقرار می کنند، به احتمال زیاد سطوح پایین تری از استرس، اضطراب و افسردگی را تجربه می کنند. از آنجا که آنها در مورد همدلی، اعتماد و همکاری آموخته اند، مهارت های خودتنظیمی اجتماعی و هیجانی دقیق تری دارند، همچنین تجربه کردن شادی، سرگرمی و عشق موجب شده آنها شادتر باشند، که همگی این موارد حاصل تعامل اجتماعی با دیگران است.
جاستین کولسون [۵]در کتاب جدید خود “ارتباط از دست رفته” می گوید که دوستی مانند اکسیژن برای کودکان حیاتی است. برقراری تعامل اجتماعی بخصوص برای کودکان بزرگتر از اهمیت بیشتری برخوردار است.
بنابراین، شما و فرزندانتان چه کاری می توانید انجام دهید تا در زمان فاصله گیری اجتماعی همچنان ارتباطات اجتماعی خود را حفظ کنید؟
- از هر فرصتی برای توسعه ارتباطات مجازی با دیگران استفاده کنید: اگر فضای منزل یا محل سکونت شما این فرصت و اجازه را می دهد، از امکانات شبکه های مجازی برای ارتباطات تصویری با بستگان و نزدیکانتان استفاده کنید.
- دید مثبت داشته باشید که این نیز میگذرد: در شرایط کنونی در سراسر جهان انجام همه کارها دشوار به نظر می رسید، اما به خود یادآور شوید که این شرایط موقتی است و قطعا زمانی فرا خواهد رسید که دیگر نیازی به “فاصله گیری اجتماعی” نباشد.
- “فاصله گیری فیزیکی[۶]” را جایگزین”فاصله گیری اجتماعی” کنید: ما هنوز قادریم با مردم ارتباط برقرار کنیم، فقط باید از نظر فیزیکی از آنها فاصله بگیریم تا از شیوع بیشتر ویروس کرونا جلوگیری کنیم.
- برای تعاملات اجتماعی با دوستان و خانواده از دنیای مجازی استفاده کنید: سیستم عامل های بسیاری این امکان را برای کاربران خود فراهم می کنند، که به صورت آنلاین مهمانی ها و گروه های کتابخوانی برگزار کنید. جلسات و رویدادهای آموزشی را تشکیل دهند، در ملاقات ها، کلاس های آموزشی، بدنسازی و تمرینات سرود شرکت کنید. همچنین می توانید گروهی را که با آنها در ارتباطید، تشویق کنید تا اعضای آن محتوای آموزشی مد نظر خود را بصورت ویدیویی ارسال کنند. حتی رسانه هایی که کمترین تعامل با مردم را داشتند، هم اکنون در حال یافتن راه هایی برای تشویق تعاملات اجتماعی هستند. پیش از این، سازمان های متولی بهداشت اظهار داشتند که شرکت مستمر در بازی های ویدئویی یک اختلال رسمی است، با این حال اکنون کودکان را به بازی آنلاین با دوستان خود به عنوان بخشی از بازی های خلاقانه دسته جمعی تشویق می کنند.
- کودکان می توانند با استفاده از فضای مجازی با دوستان خود در ارتباط باشند: اگرچه میزان و محتوا استفاده از اینترنت به سن آنها بستگی دارد و شما باید مطمئن شوید که در فضای مجازی خطری آنها را تهدید نمی کند. حتما در آغاز این کار کودک خود را همراهی کنید و به او آموزش دهید تا راه اندازی برنامه های مجازی اجتماعی را یاد بگیرد. این امر بخصوص برای بچه های کوچکتر حائز اهمیت است، چرا که اگر برنامه بدون صدا باشد و تلاش کودک برای ارتباط صوتی نتیجه ندهد، می تواند احساس نا امیدی را به او القا کند.
- تلفن را بردارید یا پیامی ارسال کنید: آیا شخصی که می خواهید با او ارتباط برقرار کنید، “آنلاین” نیست؟ برقراری ارتباط با خانواده و دوستانی که آنلاین نیستند یا دسترسی به اینترنت ندارند ، به اندازه حفظ ارتباط با سایر افراد مهم است.
- در صورت امکان، زمانی را برای ارتباط با جامعه بصورت حضوری اختصاص دهید: این کار را می توانید به چندین صورت انجام دهید: سلام کردن به کسانی که در خیابان می بینید، کیک پختن برای همسایه سالخورده و یا ارسال کردن نامه هایی برای دوست خود. از ظرفیت های اجتماعی محیط پیرامونی خود بی بهره نمانید. مردم متمایل و مستعد کمک به شما هستند. شما فقط بایستی این ظرفیت های داوطلبانه را شناسایی و در راستای حل مسائل و مشکلات خود و دیگران به کار بگیرید.
- ظرفیت حمایت های اجتماعی فراوان است، فقط باید آن را به کار بگیرید: کمپین های حمایتی بسیاری برای کمک های روانی ، اجتماعی به مردم سراسر جهان تاسیس شده است. به آنها بپیوندید یا از آنها در صورت نیاز کمک بخواهید .
- رسانه های جمعی میتوانند در اغلب موارد کمک کننده باشند: اما اطمینان حاصل کنید که وقت خود را بیش از حد صرف آنها نمی کنید و از مقایسه خود با دیگران یا پذیرفتن هر آنچه می خوانید، خودداری کنید. این برنامه ها صرفا رسانه های اجتماعی هستند و فقط بعنوان فرصتی جهت برقراری ارتباط با دوستان، اعضای خانواده و افراد دیگر هستند.
- با افرادی که در تعاملات اجتماعی با شما انرژی مثبت دارند، وقت بگذرانید: نه اینکه از حمایت افراد مضطرب و افسرده غافل شوید، بلکه اطمینان حاصل کنید که روح و روانتان سرشار از انرژی مثبت است: کسی که انرژی مثبت نداشته باشد نمی تواند حال بقیه را نیز بهتر کند.
این روزها همگی شرایط دشواری را سپری می کنیم و احتمالاً به دنبال آن، نوسانات و هیجانات فراوانی را تجربه خواهیم کرد. وقتی با دیگران ارتباط برقرار می کنید، با آنها همدلی کنید و تجارب آنها را تأیید کنید. این کار بار معنایی بسیار بیشتری را به ارتباطات اجتماعی شما خواهد بخشید.
نویسنده: سپیده سلطانی؛ روانشناس
منبع:
https://www.resilienceinkids.com.au/blog/2020/4/22/staying-socially-connected-during-covid-19
[۱] social distancing
[۲] mirror neurons
[۳] John Bowlby
[۴] evolutionary attachment theory
[۵] Justin Coulson
[۶] physical distancing