یادگیری راههای تقویت تاب آوری زوجین، به حل اختلافات در روابط و انعطاف پذیری در مواقع بحران کمک میکند.
فهرست عناوین مطلب
تاب آوری زوجین چیست و چه اهمیتی دارد؟
حتی در شادترین ازدواجها نیز ممکن است گاهی افراد با مشکلات یا شرایط استرسزا رو به رو شوند و به دنبال آن رابطهی آنها متزلزل گردد. لذا لازم است به دنبال راهکارهایی جهت افزایش تاب آوری زوجین باشیم.
تاب آوری زوجین به معنای برقراری روابطی که به تقویت قدرت هر دو طرف رابطه و رشد زوجین در مواقع بحران، تجارب ناگوار، فشارهای اجتماعی و غیره کمک میکنند میباشد. تاب آوری همسران در واقع به توانایی آنها در برقراری، بازسازی روابط و مقاومت در برابر شکست در برقراری روابط اشاره دارد.
عادات و راههای افزایش تاب آوری همسران
- برای سرزنش کردن یکدیگر مسابقه ندهید.
به یاد داشته باشید که اگر یکی از شما دچار مشکلی شده است، هر دوی شما در آن مشکل شریک هستید و به دنبال مقصر شرایط پیش آمده نباشید. به جای آن با همکاری یکدیگر به یافتن و به کارگیری یک راه حل، یادگیری از تجارب کسب شده و بررسی راهکارهای متفاوت بپردازید.
- با یکدیگر همدل و همدرد باشید. تلاش برای یکی بودن در احساسات و عملکردها به ارتقای تاب آوری زوجین کمک میکند. به همسر خود اجازه دهید تا زمانی را در تنهایی سپری کند و به احساس ناراحتی و نیازهای او احترام بگذارید.
- مخالفت خود را درست بیان کنید. تاب آوری زوجین در صورتی به دست میآید که بتوانید تحمل اختلاف نظر را داشته باشید و به جای فرار از آن یاد بگیرید که چگونه یک اختلاف سالم داشته باشید.
چگونه در یک رابطه مخالفت خود را به درستی بیان کنیم؟
- در مورد جزئیات دیدگاه مخالف همسر خود سوال بپرسید.
- از پایین آمدن از موضعتان خجالت نکشید و به جای آن انرژی خود را صرف یادگیری کنید تا تنش و دشمنی را میان خود کاهش دهید.
- دروغ نگویید. تاب آوری زوجین به آنها این اعتماد به نفس را میدهد تا واقعیت را بیان کنند. زوجین تاب آور به استحکام بالای رابطهی خود واقف هستند و میدانند بیان افکار و احساسات واقعی رابطهی آنها را در هم نمیشکند.
تاب آوری والدین و فرزندان
رابطهی مثبت میان والدین و فرزندان میزان تابآوری فرزندان به خصوص نوجوانان را تعیین میکند. در دورهی نوجوانی معمولا روابط خانوادگی شامل اختلافات فراوانی است و اثرات منفی این اختلافات در دورهی نوجوانی فرزندان بالاتر است. تاب آوری یک توانایی و قابلیت پویا است که در دوران کودکی شکل میگیرد. لذا ایجاد برنامههایی جهت بهبود عملکرد تاب آورانه در کودکان ضرورت دارد. با توجه به اینکه والدین نقش مهمی در شکل گیری تاب آوری در فرزندان ایفا میکنند، در این برنامهها والدین و مراقبین نیز شرکت میکنند و تمرینها را همراه با کودکان انجام میدهند.
جمع بندی
هیچ اجباری برای یادگیری ارتقای تاب آوری زوجین وجود ندارد. شما همچنان صاحب اختیار هستید که در حباب دفاعی خود باقی بمانید و از صحبت کردن بر سر اختلافاتتان اجتناب کنید. حتی میتوانید فردی را که مورد علاقهی شما یست از زندگی خود حذف کنید.
اما در نظر داشته باشید که اگر همهی ما جهت بهبود وضعیت تاب آوری زوجین تلاش کنیم، مشکلات خیلی کمی باقی خواهند ماند که ما را دچار فروپاشی کنند.
منابع
- https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2018.01030/full.
- https://www.psychologytoday.com/us/blog/brave-talk/202107/5-things-resilient-couples-do.
- https://www.aod.org/9-habits-of-highly-resilient-couples.