تاب آوری هنگام بهبودی از اعتیاد

باشگاه تاب آوری؛ انعکاس دهنده فعالیتها و اقدامات تخصصی کارگروه تاب آوری در رسانه مددکاری اجتماعی ایرانیان

تاب آوری بیماران اعتیاد:  شاید متناقض به نظر برسد اما اولین روش برای بهبودی در تاب آوری این است که انتظار چالش های متعددی را در این مسیر داشته باشید

تاب آوری بیماران اعتیاد

بسیاری از مردم گمان می کنند که وقتی وارد روند بهبودی از بیماری یا اعتیاد می شوند، همه چیز درست خواهد شد. در حقیقت، هر مرحله از بهبودی، چالش های خود را دارد. اگر توقع داشته باشید که همه چیز به سرعت خوب پیش برود، دلسرد خواهید شد. در عوض اگر خود را با این روش پرورش داده باشید وقتی در این مسیر ناگزیر با چالش هایی مواجه شوید، چون از قبل انتظار داشته اید، نه تنها این مسئله را عادی می پندارید بلکه از قبل برای رویایی با این چالش ها برنامه ریزی هم خواهید نمود.

ایجاد گروه

حمایت اجتماعی یکی از مهمترین بخش های بهبودی پس از اعتیاد است. این کار به شما کمک خواهد کرد تا پیوند مناسب با دیگران را داشته و احساس کنید که روی شما حساب باز می کنند، و شما را در برابر چالش های آتی، تاب آور تر می سازد. شبکه ای که ساخته اید، می تواند منبعی از حمایت معنوی و عملی و راهنمایی خوب از طرف افرادی باشد که در جایگاه شما قرار داشته اند. باید به خاطر داشت که هیچ فردی به تنهایی موفق نخواهد شد. اگر تنها یک شخص باشد که فرد بتواند به آن اعتماد کند – نزدیکترین دوست یا درمانگرش- به طرز قابل توجهی فشار او را سبک خواهد کرد.

از بین بردن نگاه صفر و صدی

مراقبت از خود در برابر چنین نگاهی یکی از اصلی ترین روش ها برای تنظیم و تعدیل احساسات شخص می باشد چون شناسایی و به چالش کشیدن اشتباهات شناختی، نقش اصلی را در درمان رفتار شناختی و جدلی ایفا می کند. یک انحراف شناختی معمول برای نابودی تاب آوری نگاه صفر و صدی – همه یا هیچ- است. بدین صورت که اگر کاری کاملا موفقیت آمیز نباشد پس صد در صد شکست محسوب می شود!

تایید ارزش ها

احساس پیوند با ارزش های خود اغلب عاملی کلیدی جهت مقاومت در برابر عقب نشینی هاست. این، نوعی خود تاییدی است وتحقیقات نشان داده است که شخص بهتر از عهده بازخوردهای منفی بر می آید و تصمیم های مفیدتری خواهد گرفت. این روش با چند دقیقه گذاشتن وقت برای نوشتن ارزش های اصلی و اهمیت آن ها انجام می پذیرد.

مراقبت از خود

شخص در صورت داشتن سلامت و استراحت کافی راحت تر از عهده چالش ها بر می آید. به همین دلیل است که خود مراقبتی در ایجاد و ارتقاء تاب آوری مهم تلقی می شود. مبحث خواب اهمیت دارد چون کم خوابی یا بی خوابی مزمن ، باعث فرسایش تاب آوری شما در دو حوزه می گردد؛ بخش هایی از مغز که مسئول شناسایی تهدیدات هستند دچار بیش فعالی شده و بخش های مرتبط با تنظیم و تعدیل احساسات، تمرکز و حل مسئله که کم کار می شوند.

زندگی در زمان حال

زمان مواجهه با موقعیت های سخت، حیاتی است که در زمان حال قرار بگیرید. مشخصا افراد دو نوع واکنش غیر مفید نسبت به بحران ها دارند: یا سعی می کنند آن را نادیده انگاشته و وانمود نمایند که اتفاقی نیفتاده است و یا تصور می کنند که این بحران، تمامی پیامدهای وحشتناک را در زندگی آن ها خواهد داشت. در حالی که شما فقط می توانید در زمان حال عمل نموده و توجه کنید که چه پیش خواهد آمد. درنتیجه، کار امروز را همین امروز انجام داده و کار فردا را به فردا بسپارید.

تغییر دیدگاه

به جای تمرکز بر نحوه تاثیر منفی چالش ها بر زندگی خود، سعی کنید که بدان ها به دیده فرصت هایی برای یادگیری، رشد و پیشرفت بنگرید. وقتی دچار مشکل می شوید فرصت مناسبی جهت یادگیری از اشتباهات است تا برای دفعات بعدی بهتر عمل کرده و از تکرار دوباره اشتباه جلوگیری به عمل آورده و حرکت رو به جلوی خود را دنبال کنید.

منابع:

The Role of Resilience in Addiction Recovery _ NorthStar Transitions.mhtml
How to Build Resilience in Recovery.mhtml

دکتر جواد طلسچی یکتا؛ مددکار اجتماعی و مدیر مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی

مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران
Back to top button