تأکید رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران بر ضرورت بازنگریِ سیاست‌های بازنشستگی در کشور

سید حسن موسوی چلکرئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران بر ضرورت بازنگری در سیاست‌های بازنشستگی در کشور تأکید کرد.

به گزارش مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران، حسن موسوی چلک گفت: حرکت جمعیت به سمت سالمندی، واقعیتی است که در کشور با آن مواجه هستیم.

وی افزود: این نگرانی مکرراً از سوی مسئولان و کارشناسان امر مورد تأکید قرار گرفته است؛ از یک سو سن امید به زندگی بالا رفته و از سوی دیگر باروری کاهش یافته است.

رئیس انجمن مددکاری ایران ادامه داد: هرچند بالارفتن شاخص امید به زندگی یک موفقیت برای کشورها محسوب می‌شود اما اگر به درستی مدیریت نشود و سیاست‌گذاری‌ها متناسب با این تغییرات مورد بازنگری قرار نگیرد می‌تواند مسئله ایجاد کند.

وی گفت: همانطور که جوانی جمعیت در دهه‌های اخیر مشکلاتی برای جامعه ایجاد کرده است و تحصیل، ازدواج و اشتغال جوانان به چالش تبدیل شده بود اگر به موقع تدبیر نکنیم برای حمایت از جمعیت سالمند در آینده نیز با چالش روبرو خواهیم شد.

موسوی چلک ادامه داد: علاوه بر این‌ها باید به تغییر ساختار خانواده‌ها نیز توجه کرد. این روزها دیگر پدر و مادر سالخورده و پدربزرگ و مادربزرگ همانند گذشته جایگاهی ندارند و نظام تأمین اجتماعی ما یک نظام تأمین اجتماعی فراگیر و کافی و جامع نیست که سالمندان در دوران سالمندی دغدغه‌های مختلف از جمله معیشت نداشته باشند.

وی با اشاره به اینکه موضوع مسئولیت اجتماعی و سرمایه اجتماعی در جامعه آنقدر بالا نیست که همکاری، نظارت، کنترل و همکاری‌های محله‌ای و اجتماعی نسبت به گذشته بیشتر شده باشد، گفت: یکی دیگر از مشکلات این است که سن بازنشستگی ما متناسب با این تغییر و تحولات، تغییر نکرده است و هنوز سن بازنشستگی همانند گذشته است. اگرچه پیشنهاداتی دراین باره طرح شده است اما هنوز به سرانجام نرسیده است.

رئیس انجمن مددکاری ایران تأکید کرد: باید مدیریت درستی در حوزه سالمندی داشته باشیم. در حال حاضر جایگاه سالمندان در خانواده همانند گذشته نیست و به همین خاطر ناچار شدیم در آیین نامه اورژانس اجتماعی، سالمندآزاری را به عنوان یکی از گروه‌های مشمول حمایت تعیین کنیم.

موسوی چلک با بیان اینکه در محیط‌های اجتماعی احترام به سالمندان کمرنگ شده است اظهار کرد: در گذشته اگر فرد سالمندی وارد وسیله حمل و نقل عمومی می‌شد از صندلی بلند می‌شدند تا او بنشیند اما اکنون همه خودمان را به خواب می‌زنیم.

وی ادامه داد: همسایه‌ها نیز دیگر آن تعصب را نسبت به هم محله‌ای های سالمند خود ندارند، در حالی که در گذشته حرمت کسی که موی سپید کرده بود حفظ می شد و حتی در خانه دیرتر از او غذا نمی‌خوردند و بهترین جای منزل متعلق به او بود. متاسفانه با تضعیف این جایگاه در درون خانواده‌ها روبرو هستیم.

رئیس انجمن مددکاری ایران کارکردهای اجتماعی سالمندی را برشمرد و گفت: ارتباط میان نسلی از طریق سالمندان برقرار می‌شد و جامعه پذیری ما توسط سالمندان صورت می‌گرفت. اما اگر امروز از سالمندان بپرسیم که مهم‌ترین مشکلشان چیست، حتما می‌گویند که می‌خواهند دیده شوند. این در حالی است که ما تصور می‌کنیم اولویت و دغدغه اصلی‌شان، پول است. سالمندان باید حمایت شوند و این بیش از هرچیزی برای سالمندان مهم است و ما در این باره قوی عمل نکرده‌ایم.

وی درباره تاثیر فرهنگ جامعه در بروز این رفتارها اظهار کرد: فرهنگ مگر چیست؟ فرهنگ همان ارزش‌ها و باورها و هنجارهاست. ما بنا به دلایل مختلف مدیریت هوشمندی در این زمینه انجام نداده‌ایم و از تجربه سالمندان به درستی استفاده نکرده‌ایم. یک علت دیگر نیز ضعف اخلاق است، چرا باید امروز شاهد وقایعی چون سالمند آزاری در سطح جامعه باشیم؟

موسوی چلک تصریح کرد: اینها همگی واقعیات تلخ جامعه هستند که بر روی آن‌ها کار نکرده‌ایم و از کودکی به فرزندانمان آموزش نداده‌ایم که باید حرمت سالمندان را حفظ کنند.

رئیس انجمن مددکاری ایران با بیان اینکه در محیط‌های اجتماعی هم نواقصی وجود دارد گفت: اکنون وقتی یک بازنشسته وارد اداره خودش می‌شود دیگر آن حرمت گذشته را ندارد. البته این موارد مطلق نیستند اما اگر تدبیر نکنیم در آینده تبدیل به یک بحران خواهند شد.

وی در ادامه با بیان اینکه دوره سالمندی دوران طلایی است گفت: توریست های خارجی عمدتا بازنشسته و سالمند هستند و در دوران بازنشستگی خود استراحت می‌کنند.

موسوی چلک بر ضرورت بازنگری در سیاست‌های بازنشستگی در کشور تاکید و عنوان کرد: صندوق‌های بازنشستگی ما اکنون دچار مشکل‌اند، وقتی سن امید به زندگی بالا رفته و سن بازنشستگی

ثابت مانده است تعداد سال‌هایی که افراد باید از مزایای صندوق‌ها بهره مند شوند افزایش می‌یابد و طبیعتا بار مالی بیشتری را بر منابع صندوق‌ها تحمیل خواهد کرد.

رئیس انجمن مددکاری ایران با بیان در کنار همه مشکلات، خوشبختانه بار اصلی سالمندان به جامعه منتقل نشده و اکثر سالمندان در منازل خود و یا فرزندانشان زندگی می‌کنند، اظهار کرد: تعداد کمی از سالمندان در مراکز نگهداری می‌شود تنها باید توجه کرد که مسیر حرکت به سمت سالمندی اصلاح شود.

وی درباره راهکار‌های ایجاد نشاط در جامعه سالمندی، گفت: می‌توان از ظرفیت خود سالمندان برای تحقق این امر بهره مند شد. می‌توان از تجربیات سالمندان به بهترین شکل ممکن بهره‌مند شد. لازم است در برنامه ریزی‌ها از تجارب سالمندان استفاده کنیم، آنها این تجارب را به آسانی به دست نیاورده‌اند.

موسوی چلک افزود: سالمندان برکت خانه هستند. هرچند شرایط زندگی امروز تغییر کرده است اما زمانی که سالمندی را به خانه سالمندان می‌سپاریم و او را از محیط اجتماعی که هویتش متعلق به آنجاست دور می‌کنیم به خودمان ظلم کرده و برکت خانه را خودمان دور کرده‌ایم.

رئیس انجمن مددکاری ایران در پایان یادآور شد: سالمندان، شهروندان جامعه ما هستند و موظفیم آنها را خوب ببینیم و حرمتشان را حفظ کنیم، دسترسی شان به خدمات بیمه‌ای، مراقبتی و درمانی را تسهیل کنیم. این‌ها سرمایه جامعه هستند و نمی توانیم به راحتی از کنارشان بگذریم. فراموش نکنیم امروز هرطور که با آنها رفتار کنیم فردا با ما رفتار خواهند کرد.

منبع: فارس

 

رسانه تاب آوری ایران رسانه تاب آوری ایران
دکمه بازگشت به بالا