آشنایی با بزرگان تاب آوری دنیا؛ قسمت پنجم “نان هندرسون”

باشگاه تاب آوری؛ انعکاس دهنده فعالیتها و اقدامات تخصصی کارگروه تاب آوری در رسانه مددکاری اجتماعی ایرانیان

آشنایی با بزرگان تاب آوری دنیا؛ قسمت پنجم “نان هندرسون”

بزرگان تاب آوری دنیا: نان هندرسون، دارای مدرک کارشناسی ارشد مددکاری، سخنران و مشاور ملی و بین المللی در زمینه پرورش تاب آوری ، موضوعات مرتبط با مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی و تغییر سازمانی است. وی سال ها به عنوان استاد دانشگاه به مطالعاتی در باب مصرف مواد و مشروبات الکلی پرداخته و روانشناس و مشاور نیز بوده است. هندرسون برنامه های مرتبط با پیشگیری در سطح شهر و ایالت، یا برنامه های اجرایی تاب آوری را مدیریت کرده و به عنوان مددکار بالینی به جوانان و خانوده ها مشاوره داده است.

او بنیانگذار و سردبیر کتاب “تاب آوری در عمل ” است و با تالیف و ویرایش کتاب های دیگر نیز همکاری داشته است. وی ساکن شهر سن دیگوی کالیفرنیا و مسئول اجرایی پروژه “تاب آوری در عمل” در این شهر است.

در دو سال اخیر نیز، او با ارتش آمریکا نیز در باب ابتکارات تاب آوری شان همکاری کرده است. در بعضی از ایالت های آمریکا نیز اعلام شده که از مدل تاب آوری هندرسون در مدارس استفاده شده است.

هندرسون حدود ۲۵ سال به اقصا نقاط جهان جهت آموزش تاب آوری برای جوانان، بزرگسالان، خانواده ها و سازمان ها سفر کرده است. آثارش در بیش از ۲۵ کشور دنیا مورد استفاده قرار گرفته و به زبان های اسپانیولی و روسی ترجمه شده است. هندرسون نویسنده و ویرایشگر ۵ کتاب من جمله یکی از بهترین کتاب های پرفروش شامل “تاب آوری در مدارس: ایجاد شرایط برای دانش آموزان و معلمین” است.

از کتاب های اخیر او “کتاب کار تاب آوری: بازگشت قوی تر، هوشمندانه تر، و با عزت نفس بالاتر” که سال ۲۰۱۲  برای نوجوانان و جوانان انتشار یافته و برای ۴ سال پرفروش ترین کتاب آمازون در زمینه تاب آوری بوده است.

دیگر آثارش:

تاب آوری در عمل: نظرات عملی برای فائق آمدن بر خطرات و توانمندسازی در جوانان ، خانواده ها و جوامع

مطالب مرتبط

راهنمایی برای تاب آوری: برنامه ریزی برای حرکت جوان از استرس به موفقیت

و رویکردهای مدرسه در پرورش تاب آوری.

هندرسون معتقد است که تقریبا همه با این نظریه او موافق هستند که تاب آوری همان ظرفیتِ بازگشت، سازگاری در مقابله با مشکلات، و پیشرفتِ شایستگی اجتماعی ، علمی و فنی است با وجود اینکه انسانها در معرض استرس قرار دارند و این استرس ذاتِ دنیای امروز است. پس از مطالعات فراوانی که از تحقیقات و کتب هایی با موضوع تاب آوری و مصاحبه با صدها کودک انجام شد، هندرسون ۴ گام اساسی را برای پرورش تاب آوری در کودکان و جوانان را شناسایی کرد، گام هایی که برای بزرگسالان در هر نقشی که در زندگی کودک ایفا میکنند، کاربردی است.

1_ همیشه این عبارت را در ذهن داشته باشید: “نگرش تاب آوری”.  

پرورش تاب آوری با نگرشی که به صورت کلامی یا غیرکلامی بیان میشود آغاز می گردد. عباراتی همچون: “مهم نیست که در گذشته مرتکب چه اشتباهاتی شده اید ، مهم نیست که چه مشکلاتی را پیش رو دارید، قدرت شما بالاتر از این خطرات هست و هر خطر، مشکل و گرفتاری که شما با آن ها مواجه می شوید گام هایی برای رشد شما هستند”

با دلسوزی گوش کردن، تصدیق درد ناشی از مشکلات در کودکان در حالیکه به آنها از قابلیت هایشان گوشزد می شود، ایجاد شرایط برای حرکات متفکرانه و پرورش دهنده _بزرگ یا کوچک_؛ همه اینها بخش هایی از این نگرش هستند.

2_ به همان اندازه که روی ضعف ها باریک بین هستید، روی نقاط قوت نیز متمرکز باشید.

هندرسون معتقد است که اگر انسان ها در فرهنگی که تقویت توانایی ها در آن حاکم بود زندگی می کردند ، در نتیجه انجام این کار آسان ترمی بود و بحث در مورد قابلیت ها و استعدادهای فرد و اهداف و دستاوردها، مثبت تلقی شده است. بخشی از این فرهنگ، رسانه های با اخبار مثبت است که بر کمک افراد، حمایتشان، از خود گذشتگی آن ها ، و مراقبت از هم متمرکز هستند.

3_ برای هر کودک چرخه تاب آوری ایجاد نمایید.

گام بعدی که میتواند همزمان با گام دوم اتفاق بیفتد، ایجاد شرایط محیطی پیرامون هر کودک برای پرورش تاب آوری ست.این شرایط در واقع شبکه ای ازحفاظت، حمایت و پرورش گرایش به خودسازی و ظرفیت تاب آوری در کودک است.

4_ هرگز تسلیم نشوید.

تاب آوری فرآیند طول عمر است که در زندگی هر کسی جریان دارد. بسیاری از افراد بهبودیافته از مشکلات دوران کودکی این تجربه را با دیگران سهیم شده اند که چطور پافشاری اطرافیان در ایجاد تاب آوری و حفظ این تاب آوری نقش داشته است.

منابع:

https://ccsme.org/wp-content/uploads/2017/01/Fostering-Resiliency.pdf

گردآوری و ترجمه: جواد طلسچی یکتا
مددکار اجتماعی و عضو تیم تخصصی تاب آوری خانواده در  انجمن ازدواج و خانواده کشور

مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران
Back to top button