اختلالات روحی در سایه کرونا: به مناسبت هفته سلامت روان مصاحبه ای از سوی خبرگزاری مهر – واحد خبری استان گیلان با جواد طلسچی یکتا “مدیر مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران” با محوریت با “پیامدهای بحران کرونا بر سلامت روان جامعه” صورت پذیرفت که در ادامه می خوانید.
فهرست عناوین مطلب
اختلالات روحی در سایه کرونا
وسواس فکری
انسانهایی که بدون ماسک در جامعه رفت و آمد میکنند و نسبت به پیشگیری بی توجه هستند و یا آنهایی که بیش از حد لزوم دلواپس ابتلاء به کرونا هستند از جمله مواردی است که این روزها نگاهها را متوجه خود کرده است.
یک مددکار اجتماعی در گفتگو با خبرنگار مهر در این باره اظهار کرد: وسواس فکری یکی از مخاطرات مهم در دوران کرونا زدگی اجتماعی ماست. بدین ترتیب عدهای از مردم به شکلی وسواس گونه به رعایت پروتکلها میپردازند و البته این خطر نیز وجود دارد که حتی پس از پایان بحران کرونا، جامعه دچار نوعی روان پریشی خاص از این حیث باشد که آیا خطر بازهم وجود دارد یا خیر؟
جواد طلسچی یکتا با بیان اینکه عدهای هم بی خیال رعایت پروتکلها شدهاند، گفت: خستگی روحی ناشی از پیک اول کرونا در جامعه و شکل نگرفتن قرنطینه واقعی و آسیب رسیدن به بسیاری از کسب و کارها دلیل بی توجهی بسیاری از افراد نسبت به رعایت موازین بهداشتی در راستای پیشگیری از بیماری است.
وی با اشاره به اینکه در واقع این افراد دچار یک بهم ریختگی روحی در مقابله با کرونا شدهاند و این طور نیست که بخواهند خودشان و عزیزانشان را در معرض مرگ و بیماری قرار دهند، ادامه داد: این افراد دچار ناباوری شده و میگویند اگر کرونایی هست چرا قرنطینه به شکل قطعی وجود ندارد. برخی هم انکار میکنند و میگویند میزان خطر زیاد نیست و شایعه است.
طلسچی خاطرنشان کرد: رویکردی که نهادهای دولتی در مقابله با کرونا داشتند و سخت گیری ها و سهل گرفتنها باعث شد که برخی آحاد جامعه دچار بی تفاوتی نسبت به این مبحث شوند. در واقع برخورد دوگانه دولت در مقاطع مختلف زمانی سبب شد رویکرد جامعه در برابر کرونا نیز دچار فراز و نشیب شود.
ضرورت ارزیابی روانی افراد از خود
این مددکار تصریح کرد: واقعیت این است که ما هم اکنون جامعه کرونا زدهای هستیم که رعایت یا عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی، تأثیر چندانی در آرامش روح و روان انسانها ندارد. یعنی خطر وسواس گونهای جامعه را تهدید میکند و لازم است که آحاد جامعه ضمن رعایت دستورالعملهای بهداشتی مدام این ارزیابی فردی و روانی را از خود داشته باشند.
وی ادامه داد: باید توجه داشت که کرونا هم از لحاظ فیزیولوژیکی انسانها را دچار خطر کرده و هم از نظر جهشهای این ویروس و تغییراتی که در بیماری زایی آن مشاهده شده نگرانیهایی را ایجاد کرده، بنابراین جامعه باید در کنار رعایت پروتکلهای بهداشتی متوجه سلامت روان خویش نیز باشد.
طلسچی همچنین با بیان اینکه برخی قبل از همه گیری کرونا دچار زمینه آسیب پذیری روانی بوده و همه گیری کرونا جرقهای شد تا عرصه برای بروز و دامن زدن مباحث پنهان روانشناختی رخ دهد، افزود: کرونا تنها سلامت جسمانی مردم را هدف نگرفت بلکه خانواده، جامعه، کسب و کار را هدف قرار داد و ابعاد مختلفی از زندگی تحت تأثیر آن قرار گرفته است، به عنوان مثال پس از طی دو ماه قرنطینه اصلی با افزایش پروندههای طلاق مواجه شدیم.
ضرورت آموزش
طلسچی با بیان اینکه بر اساس اطلاعات سازمان بهداشت جهانی پیش بینی میشود ما تا ۵ سال آینده همچنان درگیر کرونا باشیم، اظهار کرد: با توجه به این موضوع تمامی سازمانهای اجتماعی و بهداشتی و سمنهای درگیر با آحاد اجتماع باید آموزش جامعه را از کودکی تا بزرگسالی برای همه طیفهای اجتماعی در زمینه رعایت پروتکلهای بهداشتی و حساس سازی اجتماعی نسبت به کرونا مد نظر قرار دهند.
وی افزود: در واقع باید یک بسیج اجتماعی توسط همه نهادهای دولتی و غیر دولتی شکل بگیرد و به ویژه از ظرفیت سازمانهای مردم نهاد در ابعاد و کاربریهای مختلف کمک گرفته شود تا حساس سازی اجتماعی صورت بگیرد.
این مددکار اجتماعی ادامه داد: همچنین آموزش اولیه و دقیق پروتکلهای بهداشتی برای تمامی آحاد جامعه با توجه به اهمیت نقش آموزش و پرورش که با خیل عظیمی از جامعه دانش آموزان و والدین در ارتباط است مورد توجه قرار گیرد.