آشنایی با کلینیک مددکاری اجتماعی مهر یاران (استان سیستان و بلوچستان؛ شهرستان زاهدان)؛ به مدیریت خانم عاطفه آذرکشب
حرکت رسانه ای “معرفی مراکز مددکاری اجتماعی کشور” با هدف شناساندنِ توانمندیها و پتانسیل های کلینیک های مددکاری اجتماعیِ فعال در سطح کشور صورت می پذیرد و اجرای آن از طریق اقدام به مصاحبه های اختصاصی با مدیران این مراکز محقق خواهد شد. قابل به ذکر است در همین راستا، پانزدهمین مورد از مصاحبه های اختصاصی بعمل آمده با خانم عاطفه آذرکشب (مدیریت کلینیک مددکاری اجتماعی و اورژانس اجتماعی مهر یاران؛ سیستان و بلوچستان؛ شهر زاهدان) می باشد که مشروح این مصاحبه را در ادامه خواهید خواند.
لازم به ذکر است این حرکت رسانه ای بدون هیچگونه گزینش و محدودیتی اجرا می گردد و مجموعه مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران آمادگی کامل خود را جهت انجام مصاحبه های اختصاصی با یکایک مدیران کلینیک های مددکاری اجتماعی دارای مجوز و فعال در سطح کشور اعلام می دارد، لذا همه مدیران مراکز مددکاری اجتماعی در سرتاسر کشور (در صورت تمایل جهت ارائه نقطه نظرات و معرفی مراکزشان) می توانند از طریق ارسال پیام به پست الکترونیکی info@socialwork2015.ir و نیز ارسال پیام به کلیه پایگاههای ما در شبکه های اجتماعی (کافه رسانه مددکاری؛ مددکاری اجتماعی ایرانیان؛ مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی) اعلام آمادگی نمایند تا رابطین این پایگاه اینترنتی با آنان ارتباط برقرار گردد.
*** ضمن سلام و وقت بخیر، لطفاً به اختصار خودتان را معرفی بفرمایید
با سلام و احترام؛ عاطفه آذرکشب هستم، فارغ التحصیل کارشناسی خدمات علوم اجتماعی دانشگاه خوارزمی و نیز کارشناسی ارشد جامعه شناسی دانشگاه شاهد؛ دارای سوابق کاری در پایگاه خدمات اجتماعی اتابک تهران، خیریه حکیمی مرکز نگهداری از کودکان بدسرپرست و بی سرپرست میدان شهداء تهران، مشاوره دانشجویی دانشگاه خوارزمی، مددکاری اجتماعی و مشاور خانواده طرح کاهش طلاق کلینیک مددکاری اجتماعی مهریاران تهران، رابط مددکاری اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با وزارت بهداشت و در حال حاضر نیز مسئول واحد مددکاری اجتماعی بیمارستان خاتم الانبیاء زاهدان، مدیر و مسئول فنی کلینیک مددکاری اجتماعی و اورژانس اجتماعی مهریاران زاهدان و نماینده انجمن صرع زاهدان می باشم.
از جمله کارهای پژوهشی بنده شامل: بررسی نقش کمیته امداد امام خمینی (ره) در خدمات رسانی به زنان سرپرست خانوار، توانمندسازی و فقرزدایی از آنان بعنوان پایان نامه کارشناسی ارشد، نگارش مقاله علمی و پژوهشی نقادی و بازسازی نظریه سارا لانگه درباره شاخص های توانمندسازی زنان سرپرست خانوار، مناسب سازی محیط دانشگاه برای معلولین جسمی و حرکتی، بررسی علل و انگیزه های اقدام به خودکشی در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان خاتم الانبیاء زاهدان، نقش کمیته امداد امام خمینی (ره) در توانمندسازی و محرومیت زدایی از زنان سرپرست خانوار، همکاری در نگارش کتاب گنجینه مجموعه خاطرات مددکاران اجتماعی، مدرس پروتکل های شش گانه وزارت بهداشت به مددکاران شاغل در بیمارستان های تحت نظارت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، مدرس کارگاه های مهارت های زندگی، آسیب های روانی و اجتماعی در بیماران صعب العلاج و بیماران خاص، آموزش مهارت های گزارش نویسی در مددکاری اجتماعی ویژه پرسنل شاغل در سازمان بهزیستی و …
*** از چه سالی کلینیک مددکاری اجتماعی تأسیس نمودید و لطفاً بفرمایید محورهای اصلی فعالیت مرکز شما چه مواردی هستند؟
از شهریور ماه ۱۳۹۶بنده موافقت اصولی و پروانه فعالیت کلینیک را باعنوان کلینیک مددکاری اجتماعی و اورژانس اجتماعی از سازمان بهزیستی بعنوان اولین کلینیک در استان سیستان و بلوچستان دریافت کردم، عمده فعالیت های کلینیک در حوزه های مختلف فردی گروهی و جامعه ای تنها شامل یک طرح اجتماع محور باعنوان کاهش فقر قابلیتی در مناطق حاشیه شهر بوده است و درحال حاضر پس از گذشت حدود یکسال از فعالیت کلینیک طرح دوم آماده سازی شغلی ویژه معتادین بهبودیافته می باشد که به تازگی تفاهم نامه آن را با حمایت بهزیستی شهرستان زاهدان منعقد گردید. همچنین قابل ذکر است که طرح مدیریت مورد نیز که بر اساس تفاهم نامه ای فی مابین انجمن مددکاران اجتماعی ایران و قوه قضاییه منعقد گردیده است مجری آن در زاهدان کلینیک مهریاران بوده است که یکی از اقدامات بسیار عالی انجمن مددکاران احتماعی می باشد.
باتوجه به اینکه کلینیک های مددکاری حکم بازوان اجرایی سازمان بهزیستی را در راستای کاهش آسیب های اجتماعی و ارتقاء کیفیت زندگی و درواقع توانمندسازی گروه های هدف دارند انتظار می رود با توجه به اقدامات تخصصی کلینیک مهریاران و اینکه اولین کلینیک در استان سیستان و بلوچستان می باشد همکاری سازمان بهزیستی و استفاده از ظرفیت های کلینیک بیشتر باشد به ویژه در خصوص توانمندسازی زنان سرپرست خانوار کاهش طلاق و …
کاش همه ما رسالتمان بهتر زیستن دیگران و تلاشمان زنده نگه داشتن امید در دلهای دردمندان باشد.
به نظر شما خدمات تخصصی کلینیک های مددکاری اجتماعی چگونه میتواند برای جامعه مثمر ثمر واقع شود؟ و با شناختی که از جامعه امروز دارید به نظر شما خدمات اجتماعی کلینیک های مددکاری اجتماعی کدام بخش یا بخش های اصلی از نیازهای اجتماعی جامعه ما را میتواند پوشش دهد؟
به زعم بنده در حال حاضر کلینیک های مددکاری اجتماعی با اولویت قراردادن سیاست های پیشگیرانه می توانند به بررسی علل و شرایط پیدایش آسیب های اجتماعی بپردازند. چنانچه به صورت ریشه ای به مسأله نگریسته شود و علل و خاستگاه ها یافت شوند به طورطبیعی این معلول شکل نخواهد گرفت، برای مثال پدیده ای مثل زنان سرپرست خانوار عمدتاً با علل زیر شکل می گیرد: مرگ شوهر که درصد بالایی از آن مربوط به تصادفات جاده ای یا طلاق که ناشی از عدم تفاهم در خانواده و مشاجرات و اختلافات خانوادگی است و یا اعتیاد به مواد مخدر که ناشی از مسائل و معضلات روانی و اجتماعی است و اینها باعث شکل گیری پدیده ای اجتماعی چون زنان سرپرست خانوار خواهند شد. بدیهی است که چنانچه این عوامل برطرف شوند معلول به وجود نخواهد آمد و انبوهی از معضلات و مشکلات اجتماعی پیش روی ما قرار نخواهند گرفت. پیشگیری و علاجِ ریشه ها ناشی از نگاه متعمقانه است و تفاوت کار کلینیک های مددکاری اجتماعی با سایر مراکز اینجاست که از پیدایش شرایط نامطلوب جلوگیری و اقدام به کاهش مسائل و مشکلات اجتماعی خواهد داشت.
*** ضمن سپاس از وقتی که در اختیار ما قرار دادید، سخن پایانی شما را می شنویم
امروزه ما شاهد هستیم که شیوه ی زندگی افراد بیشتر تحت تأثیر فرهنگ رسانه ای است و تغییر در روابط اجتماعی شدیداً متأثر از تکنولوژی می باشد. کلینیک های مددکاری اجتماعی نباید از این مهم غافل شوند و با بهره گیری از ظرفیت شبکه های اجتماعی می توان بر سواد رسانه ای و آگاه سازی افراد در جهت کاهش آسیب های اجتماعی اقدام کرد.
همچنین کلینیک های مددکاری این قدرت را دارند که از همه منابع اجتماعی در راستای خدمات تخصصی به مددجو بهره بگیرند به گونه ای که امروزه تجمیع خدمات حمایتی و پرهیز از موازی کاری سازمان های حمایت گر می تواند باعث تسهیل و موثر واقع شدن خدمات به گروه های هدف گردد. برای مثال در طرح مدیریت مورد معتادین بهبودیافته کلینیک مددکاری اجتماعی از خدمات سازمان های مختلف برای بازتوانی مراجعین بهره گرفته است.
مصاحبه و گردآوری: هما صدری
انتشاریافته در مجموعه رسانه های مددکاری اجتماعی ایرانیان