قسمت هجدهم از سلسله مصاحبه های اختصاصی با فعالان حوزه مددکاری اجتماعی استان اصفهان

در ادامه حرکت رسانه ای تحت عنوان “معرفی فرهیختگان مددکاری اجتماعی استان اصفهان” که در قالب سلسله مصاحبه های اختصاصی با فعالان و پیشکسوتان این حوزه در استان اصفهان در دستور کار این پایگاه تخصصی قرار گرفته و مرحله به مرحله، به شکل برنامه ریزی شده در دست اجرا می باشد، قسمت هجدهم آن مصاحبه با خانم الهه پاکروان می باشد که به شرح ذیل صورت پذیرفته است.

  • ضمن سلام و عرض ادب و احترام؛ لطفاً خودتان را به اختصار معرفی بفرمایید.

با سلام و احترام؛ الهه پاکروان، متولد سال ۱۳۶۰ در استان اصفهان هستم. در سال ۸۴ در رشته مددکاری اجتماعی از دانشگاه آزاد خمینی شهر فارغ التحصیل شدم و در سال ۹۷ موفق به اخذ مدرک کارشناسی ارشد مشاوره توانبخشی از همان دانشگاه شدم. در حال حاضر قریب به ۱۲ سال است که در حوزه مددکاری اجتماعی در سازمان بهزیستی استان اصفهان مشغول به کار می باشم. امسال موفق به دریافت تقدیر نامه ای از طرف مدیر کل محترم سازمان بهزیستی استان اصفهان سرکار خانم دکتر فرشاد شده ام.

  • از چه سالی با مددکاری اجتماعی آشنا شدید؟و از چه سالی در این حرفه مشغوال به فعالیت هستید؟ در کدام سازمان فعالیت دارید؟

قبل از انتخاب رشته مددکاری اجتماعی مطالبی را جسته و گریخته در مورد این رشته و حوزه فعالیت آن شنیده بودم و جلب توجه من را کرده بود. زمان انتخاب رشته دانشگاه این حرفه انتخاب اول بنده بود. در زمان تحصیل دروس کارورزی را در سازمان بهزیستی استان اصفهان گذراندم  و پس از اتمام درس، طرح خود را نیز در همین سازمان شروع نمودم. در پایان طرح هم توانستم در سازمان بهزیستی به عنوان کارمند کار خود را در حیطه مددکاری اجتماعی تا به امروز ادامه دهم. چرا که تنها جایی که معرف کامل مددکاری اجتماعی به معنی صحیح کلمه هست سازمان بهزیستی است. در حال حاضر در کنار انجام وظیفه مددکاری اجتماعی به آموزش خانواده هم مشغول می باشم چرا که اگر خانواده ها هم از مسائل و مطالب مربوطه اطلاع داشته باشند خیلی از آسیب ها و مشکلات یا بوجود نمی آید و یا به مرحله حاد نمی رسد.

از سال ۱۳۸۴ برای گذراندن دوره طرح وارد سازمان بهزیستی اصفهان شدم و در مرکز ارشاد (مرکز بازپروری سازمان بهزیستی) به عنوان مربی شیفت کار خود را در حوزه آسیب های اجتماعی شروع کردم و مدتی مددکار اجتماعی یکی از پایانه ها بودم و پس از اتمام طرح  در سال ۱۳۸۷به عنوان مددکار اجتماعی واحد سیار اورژانس اجتماعی جذب سازمان شدم.

پس از آن به عنوان مددکار اجتماعی پرونده های کودک آزاری در مرکز اورژانس اجتماعی فعالیت خود را ادامه دادم و مدتی را به عنوان سوپروایزر خط اورژانس اجتماعی (۱۲۳) و واحد های سیار ارائه خدمت نمودم. در حال حاضر به عنوان پاسخگوی خط اورژانس اجتماعی سازمان بهزیستی استان اصفهان مشغول فعالیت می باشم.

از آنجایی که یک مددکار اجتماعی باید در دوران فعالیت خود هر حرکتی را که تشخیص می دهد  مفید است انجام دهد در حال حاضر در کنار انجام وظیفه ارزشمند مددکاری اجتماعی به عنوان مدرس سازمان اورژانس اجتماعی مشغول به آموزش خود مراقبتی و کنترل خشم به والدین و دانش آموزان مدارس هستم و با آموزش پرورش استان همکاری دارم.

  • به نظر شما حوزه فعالیتی خدمات تخصصی اجتماعی از گذشته تا حال چه تغییرات کمی و کیفی داشته است؟ اوضاع فعلی ارائه خدمات مددکاری اجتماعی را چگونه ارزیابی می کنید؟

در گذشته مددکاری اجتماعی تنها به مداخله در بحران و کمک به مددجو در جهت توانمند سازی وی برای مقابله با مشکلات محدود می شد و خیلی از افرادی که در این پست بکار گرفته می شدند تحصیلات تخصصی و مرتبط نداشتند چرا که هیچ تبلیغی جهت شناساندن این رشته  و اهمیت آن نبود و یا اینکه بسیار اندک بود و توجهی به آن نمی شد. ولی در حال حاضر نزدیک به یک دهه است که فعالان در حوزه مددکاری اجتماعی جدی تر از قبل شروع به کار کرده اند و توانسته اند جایگاه مددکاری اجتماعی را به مردم بشناسانند و کسانی هم که در این سمت ها بکار گمارده می شوند دارای تحصیلات تخصصی مددکاری اجتماعی هستند. چرا که نقش آن ها بر خلاف گذشته از یک مداخله گر به یک مداخله گر تسهیل گر و آموزش دهنده تبدیل شده و باید با توجه به رشد آسیب های اجتماعی آنان نیز از نظر علمی و عملی ارتقا یابند چرا که خانواده ها در یک بازه زمانی باید حمایت شوند تا از بحران خارج شوند. ولی اگر در همین حین به آن ها آموزش داده نشود به محض اینکه حمایت کم رنگ شود مجدداً آن خانواده هم از مسیر خود خارج می شود و تمام زحمات نیمه تمام باقی می ماند. همچنین در گذشته، به علت مشخص بودن آسیب های اجتماعی نقش مددکاران اجتماعی تنها در حوزه مداخله در بحران ها بود که خیلی می توانست در جهت حل و کنترل آن ها به نتیجه رسید ولی در حال حاضر ما شاهد آسیب های نو پدید اجتماعی هستیم. درحال حاضر نقش مددکاران اجتماعی به عنوان مداخله درمانگر و تسهیل گر باید دامنه وسیع تری پیدا کند. برای نیل به این هدف مددکاران اجتماعی باید آموزش های مداوم ببینند تا بتوانند برای گروه هدف خود و افراد جامعه بتوانند نقش تسهیلگر داشته باشند.

  • جهت ارتقاء کمی و کیفی خدمات مددکاری اجتماعی در سازمان های مختلف چه پیشنهاداتی دارید؟

پیشنهاد بنده این است که بین مددکاران سازمان های مختلف باید یک رابطه برقرار شود تا بتوان از خدمات یکدیگر در جهت توانمند کردن مددجو استفاده کرد و اینکه دوره هایی تخصصی با اساتید برجسته این رشته برنامه ریزی شود تا بتوان دانش علمی خود را ارتقا بخشید و اینکه در پست های مددکاری سازمان ها افراد با تحصیلات تخصصی مددکاری به کار گمارده شوند. همچنین یک همکاری بین سازمانی برای مددکاران اجتماعی بوجود بیاید تا آن ها بتوانند به دور از قوانین و دستورالعمل های موجود از توانمندی های خود و سازمان خود و دیگر سازمان ها برای پشتیبانی و توانمند کردن  مددجویان از آن استفاده کنند و درگیر مشکلات بین سازمانی و بروکراسی نشوند. نکته دیگر اینکه باید مددکاران مرتبا توسط اساتید ماهر و مسلط دوره های مختلف بگذرانند تا اطلاعات و خود را به روز نگه دارند. موضوع دیگر اینکه در دادگستری ها در کنار هر معاون دادستان و یا قاضی باید یک مددکاراجتماعی حضور داشته باشد تا بتواند جهت رای عادلانه به مقام محترم قضایی راهنمایی و کمک کند. در آخر این که در مسند های رده اول کشور هم باید در کنار مسولین مربوطه مددکاران اجتماعی حضور داشته باشد.

  • به نظر شما چقدر با استانداردهای ارائه خدمات تخصصی مددکاری اجتماعی به جامعه هدف فاصله داریم؟ برای جبران خلاء های موجود و برای رسیدن به حد و حدود قابل قبول در این خصوص چه تدابیری باید اتخاذ بشود؟

اگر بخواهیم این رشته را در کشورمان با کشورهای توسعه یافته مقایسه کنیم شاهد تفاوت چشمگیری خواهیم بود. در سایر کشورها مددکاران اجتماعی تقش کلیدی دارند و تصمیم نهایی توسط مددکاران اجتماعی اتخاذ می شود. برای پوشاندن این خلاء باید مددکاران اجتماعی در مسند کار قرار بگیرند و اجازه ورود به سایر رشته ها برای پر کردن این شغل داده نشود. در ضمن پیشنهاد می گردد برای پذیرش دانشجو برای این رشته باید مصاحبه و گزینش سخت گیرانه ای اتخاذ شود. این رشته ممکن است با روحیه همه افراد تناسب نداشته باشد.

  • دورنمای حوزه مددکاری اجتماعی ایران چگونه ترسیم می کنید؟

با توجه به شناختی که در حال حاضر از مددکاری اجتماعی در جامعه بوجود آمده است آینده را می توان بهتر از قبل مجسم کرد چرا که افراد با اطلاع و آگاهتری بر سر کار آمده اند و اهمیت مددکاری اجتماعی بیشتر از پیش مشخص شده است و وجود آن در گوشه گوشه جامعه و در هر زمینه ای احساس می شود چرا که یک مددکار اجتماعی به افراد دید انسانیت دارد و فارغ از هر گونه قضاوتی. خود کسی هم که این رشته را برای ادامه تحصیل انتخاب میکند بسیار آگاه است و از اهمیت آن اطلاع دارد.

مصاحبه و گردآوری: هما صدری؛ مددکار اجتماعی

جهت مشاهده تصاویر بیشتر از این مطلب به صفحه اختصاصی مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران در اینستاگرام مراجعه نمایید.

مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران
Back to top button