آشنایی با ماندانا جواهری؛ مسئول انجمن مددکاران اجتماعی ایران شعبه کرمانشاه
* ضمن سلام و عرض ادب و احترام، لطفا یک معرفی اجمالی از خودتان داشته باشید و اینکه چطور شد وارد حوزه مددکاری اجتماعی شدید؟ از چه سالی فعالیت خود را آغاز نمودید و در حال حاضر چه فعالیتهایی دارید؟
ماندانا جواهری هستم، مدیر کلینیک مددکاری اجتماعی همراز کرمانشاه. کارشناس مددکاری اورژانس اجتماعی و مدت ۱۱سال به عنوان مددکار اجتماعی در تمام حوزه های کودکان، سالمندان، بیماران روانی، زنان سرپرست خانوار، اعتیاد، طلاق، پیشگیری و آموزشی فعالیت نموده ام، ۶ سال به عنوان نماینده مددکاران اجتماعی استان در جلسات کشوری حضور فعال داشته ام و مدت ۴ سال رییس کانون کلینیک های استان فعالیت نموده ام، همچنین مسئول کمیته ورزش و بازی های کودکان و سالمندان در هیئت ورزش های همگانی استان و تربیت بدنی شهرداری کل استان کرمانشاه می باشم، یک سال مسئول راه اندازی دفتر مددکاری و ارتباطات مردمی اداره کل اوقاف و امور خیریه استان بوده ام و اکنون مدت یک سال می باشد به عنوان مسئول انجمن علمی و تخصصی مددکاران اجتماعی شعبه استان کرمانشاه منصوب شده ام و در زمینه های ورزشی کاپیتان و قهرمان کشوری در رشته والیبال و پرتاب دیسک و در شعر ادبیات هم کم کار نبوده ام.
قبل از اینکه مددکاری اجتماعی رو به عنوان شغل ببینم مددکاری اجتماعی را حرفه ای می بینم که به مسائل و درگیری های پیچیده و متعددی می پردازد که بر اثر کنش متقابل افراد، با محیط اجتماعی به وجود آمده است. رسالت مددکاری اجتماعی قادر ساختن مردم برای رشد کامل ظرفیت ههای خود، غنا بخشیدن به زندگی آنان و جلوگیری از کژ رفتاری هاست. مددکاری اجتماعی را از عوامل تغییر در زندگی افراد، خانواده ها و جامعه میدانم رضایت و لذتی که در این حرفه حس نموده ام همچنین شکست ها و ناملایمات موجود در مسیر رسیدن مرا قویتر و امیدوارتر می نماید چون این حرفه مقدس را دوست دارم. من کلینیکم را ۵ سال پیش در حاشیه شهر کرمانشاه افتتاح نمودم که در آن محله اقدامات اجتماع محوری را انجام دادم که مورد استقبال و خوشایند مسئولین و مردم محله قرار گرفت به گونه ای که مراجعه خیرین به کلینیک اینجانب و ایجاد حس مشارکت، اعتماد و بازدید مسئولین ارشد استانی و محلی را در پی داشت. چند ماه بعد ابلاغیه اینجانب به عنوان مسئول انجمن استانی جدا از این فعالیت به استانداری و فرمانداری ارسال گردید. در استان تنها کلینیک مددکاری اجتماعی می باشم که علاوه بر قرارداد با بهزیستی در زمینه های اجتماعی، پیشگیری و آموزشی، شورای مبارزه با مواد مخدر با بانک ها در جهت برگزاری کارگاهها و ارائه خدمات مشاوره ای و روانشناسی قرارداد دارم و تعاملات خوبی با کمیته امداد امام (ره) و آموزش و پرورش دارم.
* لطفا چیکده ای از اقدامات صورت گرفته در انجمن مددکاران اجتماعی استان کرمانشاه را جهت اطلاع مخاطبین پایگاه اطلاع رسانی مددکاران اجتماعی ایران بفرمایید.
در ابتدای یک نامه شروع به فعالیت انجمن و درخواست همکاری را به ارگانها، ادرات، سازمان های دولتی و غیر دولتی ارسال نمودم و عضویت ها را پذیرش می کردم، چندین جلسه و دعوت از مسئولین را داشتم و نهایتاً چند کارگروه تخصصی برای اولین بار در این انجمن ایجاد شده که متشکل از اعضای هیأت علمی دانشگاه رازی و دانشگاه آزاد و اساتید مددکاری اجتماعی دانشگاه علمی کاربردی است، سپس درصدد شناسایی پیشکسوتان و دیگر مددکاران اجتماعی در ادارات مختلف استان برای عضویت در این انجمن هستیم.
قرار بر این شده که هرگونه پژوهش، تحقیق و طرحی که در انجمن به شورا ارجاع داده می شود هزینه آن توسط شورا متقبل شود و همچنین سالن پژوهش شورای شهر در هر زمان مورد نیاز با هماهنگی قبلی در اختیار این انجمن گذاشته شود.
همچنین فرماندار محترم کرمانشاه یکی از حامیان و اعضای این انجمن مددکاری است که استفاده از سالن های فرمانداری را برای برگزاری جلسه و نشست ها بلامانع اعلام فرمودند. حضور در کارگرو های تخصصی استان در استانداری به عنوان مددکار اجتماعی، کمیته امنیت زنان و خانواده، کمیته مشاوران غیر دولتی با استاندارد، کمیته مشارکت اجتماعی مبارزه با مواد مخدر و کمیته تدوین وبرنامه ریزی و اجرا تقویم ورزشی کمیسیون ورزش شورای شهر و شهرداری می باشم و برای اولین بار شاید در کشور توانستم در تدوین تقویم ورزشی به عنوان مددکار اجتماعی حضور داشته باشم و در مناسبت های مختلف برنامه های ورزشی تفریحی و آموزشی داری رای ونظر باشم. مثلا به مناسبت هفته بهزیستی همایش ویلچر رانی … در هفته تربیت بدنی برگزاری کارگاه های آموزشی نقش ورزش در کاهش آسیب و یا تاب آوری در پیشگیری از آسیب ها و ….. همایش پرواز باد بادک ها به مناسبت تولد حضرت علی (ع) و روز مددکار اجتماعی در پارک کوهستان با حضور مسئولین ارشد و بیش ۱۰۰۰ نفر شرکت کننده، برگزاری دو همایش و کارگاه آموزشی برای ستاد مبارزه با مواد مخدر و مدیران سمن ها……. تلاش مضاعف در خصوص اخذ موافقت مسئولین ارشد استانی برای ایجاد یک بانک اطلاعاتی جامع از مددکاران اجتماعی استان در تمام ادرات و ارگانهای دولتی و غیر دولتی…..، فلذا برای اینجانب مایه خرسندی و مباهات است که انجمن مددکاران اجتماعی برای بنده این فرصت خدمت و رشد را در استان کرمانشاه مهیا نموده است و امیدوار هستم با وحدت رویه و به اتفاق بتوانیم با توجه به استعدادهای موجود در این استان گامی در راستای اهداف متعالی مددکاران اجتماعی ایران برداریم. این فرصت ها و مسئولیت ها فصلی و در گذر است آنچه برای من ماندگاری دارد (مددکاری اجتماعی) من است. ابتدا و پایان این مسیر گرفتن لوح تقدیر نمی باشد بلکه تازه شروع راه است.
*به نظر شما چگونه می توان پیوندی ناگسستنی فی مابین کانون مراکز مددکاری اجتماعی استان و انجمن مددکاران استان ایجاد کرد به نحوی که منجر به ارتقاء کمی و کیفی سطوح مختلف خدمات تخصصی مددکاری اجتماعی بشود و اینکه این پیوند از نظر شما چه تأثیری بر ابعاد مختلف مددکاری اجتماعی برای استان کرمانشاه که به عبارتی قلب مددکاری اجتماعی کشور تلقی می گردد به ارمغان خواهد داشت؟
ارزش های مددکاری اجتماعی در اصول اخلاقی ملی و بین المللی این حرفه متجلی شده و اخلاق حرفه ای، هسته مرکزی مددکاری اجتماعی است. از شیوه های میانجی گری می توان به عنوان ابزاری برای ارزیابی و درک افکار و همچنین رموزی که برخواسته های طرفین حاکم است، استفاده نمود. با توجه به تعریف جدید مددکاری اجتماعی انسجام و تغییر در شکوفایی و رشد و توسعه جامعه بسیار حائز اهمیت است.
رسالت، ماموریت، هدف و منافع مشترک جامعه مددکاران اجتماعی اولویت و محور تمامی فعالیت هاست و در رأس تمامی اقدامات در حوزه های مختلف دانشگاهی و اجرایی و رسانه ای منافع و اهداف مشترک جامعه مددکاران قرار دارد و لاغیر، تنوع و تعدد در نام و ساختار هرگز سبب چندگانگی و تضیف ما نبوده و نخواهد بود، جامعه مددکاران جمعیتی منسجم و متحد است. و به حول و قوه الهی با هر عنوان و تابلو و در هر تشکل و صنف از تضارب آراء و اختلاف عقاید برای ارتقاء سلامت اجتماعی بهره مند بوده و هستیم، انشاا… این همبستگی کماکان ادامه و استمرار خواهد داشت.
از بزرگان و اساتید هم انتظار میرود کما فی السابق و همواره موجب توسعه این همدلی و هم افزایی باشند که حرمت در اختیار متولی است. و اندک دل نگرانی هایی هم که در این خصوص هست بر روند کلی رشد و بالندگی مددکاری اجتماعی بی تأثیر خواهدبود. جامعه مددکاران صرف از نظر شاخص و مسایل مرتبط با آنها راه خود را به درستی و صحت پیموده و این روند به حمد الهی ادامه دارد.
وقتی باور ما، اهداف و منافع مشترک ماست، هرگز دچار گستسگی و تفرق نخواهیم بود.
از اظهار لطف شما هم نسبت به استان کرمانشاه به نمایندگی از همه همکاران واقعاً سپاسگزارم و خوشحالم که مجموعه فعالیت ها در این استان نمود کشوری پیدا کرده است. ادب و احترام ایجاب میکند به سهم و نوبه خودم از زحمات شما در پایگاه اطلاع رسانی مددکاران اجتماعی که در واقع تریبون و اعتبار مددکاران اجتماعی ایران در فضای مجازی هستید به صمیمانه ترین شکل قدر دانی کنم.
* دورنمای کلی حوزه مددکاری اجتماعی استان کرمانشاه را چگونه ارزیابی می کنید و چه برنامه هایی برای آینده انجمن این استان در دستور کار دارید؟
با توجه به حمایت های همه جانبه و ریشه دار مسئولین و متولیان سازمانهای دولتی و پیشینه قابل توجه استان کرمانشاه در فعالیتهای مردم نهاد امیدوار هستیم در خصوص ارتقاء و توسعه سلامت اجتماعی گامهای موثری برداریم.
و به همراه شدن در این همایش ملی مطالبه گری و مددکاری اجتماعی زمینه جهت مساعدت و همکاری فراهم آمده است و چه زیباست اگر نظرات سلیقه ای و کلیشه ای در استان برداشته شود و بر اساس توانمندیها و انسجام در جهت رشد، توسعه و تغییر نگرش همراه و همسوی هم گام برداریم و جایگاه واقعی مددکاری اجتماعی را بدست بیاوریم.
اکنون برنامه های خوبی برای انجمن در دست اقدام دارم که به صورت تیتروار عنوان میکنم:
۱- با توجه به رویکردهای بین المللی در خصوص توسعه و تقویت تاب آوری اجتماعی و روانشناختی و منابع موجود در استان یکی از اولویت های اجرایی و آموزشی پیگیری و طرح مطالبات در این خصوص و تقویت رویکرد تاب آوری در مقابل آسیب پذیری خواهد بود.
۲- فعالیت علمی کاربردی و تخصصی کارگروه های تشکیل شده در راستای دستیابی به اهداف مصوب انجمن مددکاران اجتماعی ایران و از سوی دیگر در چارچوب سند جامع پیشگیری از آسیبهای اجتماعی خواهد بود، بدیهی است که بر اساس نیاز سنجی ها و نقشه خطر پذیری و لحاظ نمودن اولویت های مخاطبین عمل خواهد شد.
۳- پیرو تفاهم نامه انجام شده با معاونت اجتماعی فرماندهی نیروی انتظامی استان، مددکارانی را که قصد همکاری دارند جهت فعالیت مددکاری اجتماعی به کلانتری ها معرفی نمایم.
۴ – برگزاری کارگاههای دوره ای و آموزشی با هماهنگی دفتر مرکزی انجمن.
۵ – با توجه به تفاهم نامه فی مابین انجمن و شورای پژوهش شورای شهر کرمانشاه انجام تحقیقات و پژوهش در زمینه آسیب های اجتماعی و دریافت اعتبارات مالی آن از شورا
۶ –تشکیل بانک اطلاعاتی مددکاران اجتماعی استان کرمانشاه و بررسی آماری و تحلیلی آن
۷ – برگزاری کارگاههای آموزشی در راستای دانش افزایی و حرفه ای نمودن این تخصص
۸ – برگزاری همایش ملی در استان با عنوان مددکاری اجتماعی و سلامت اجتماعی
مصاحبه و گردآوری | جواد طلسچی یکتا