نگاهی کوتاه به آمار و ارقام آسیبهای فضای مجازی | ۸۰ درصد آشنایی‌ها در فضای مجازی به دوستی‌های جنسی ختم می‌شود

تلگرام33در سال های اخیر میزان استفاده از اینترنت و به فراخور آن افزایش عضویت و فعالیت در شبکه های اجتماعی رشد داشته است. آن‌چنان که خرداد سال گذشته مشاور وزیر ورزش و جوانان بیان کرد: سه پنجم ایرانی‌ها وقت قابل توجهی را صرف فیسبوک می‌کنند. محمدرضا رستمی با بیان اینکه میانگین استفاده روزانه ایرانی‌ها از شبکه‌های اجتماعی ۹ ساعت است، اظهار کرد: سه پنجم ایرانی‌ها از فیسبوک استفاده و وقت قابل توجهی را صرف این شبکه می‌کنند.

به گزارش وبسایت تخصصی مددکاری اجتماعی ۲۰۱۵ به نقل از روزنامه آرمان، بر اساس آخرین مطالعات صورت گرفته تا پایان سال ۹۲ میزان تماشای تلویزیون در ایران ۵/۶۶ درصد هر روز، ۲/۱۸ درصد یک‌بار در هفته و شش درصد ماهی یک‌بار بوده است و این آمار برای تماشای برنامه‌های ماهواره ۴/۳۱ درصد هر روز و ۱۷ درصد ماهی یک بار است و این به معنای جابه‌جایی تدریجی از رسانه داخلی به خارجی است. او ادامه داد: ۲/۳۳ درصد ایرانی‌ها هر روز و ۲۵ درصد هفته‌ای یک‌بار از اینترنت استفاده می‌کنند. دی سال گذشته بر اساس یک نظرسنجی از مردم اعلام شد: در مجموع ۵۳ درصد از کل مردم ایران حداقل عضو یکی از شبکه‌های اجتماعی هستند که در این میان تلگرام به پرطرفدارترین شبکه اجتماعی در بین مردم ایران تبدیل شده و تعداد کاربران تلگرام در ایران بیش از ۲۰ میلیون نفر است. ۵۶ درصد شهروندان مراکز استان‌ها، ۵۶ درصد شهروندان شهرهای درجه دو و ۴۲ درصد مردم روستاها حداقل عضو یکی از شبکه‌های اجتماعی هستند. نتایج تفکیکی نظرسنجی برای شهر تهران نشان می‌دهد
۶۰ درصد شهروندان شهر تهران اعلام کرده‌اند حداقل عضو یکی از شبکه‌های اجتماعی هستند. نزدیک به ۸۲ درصد جوانان ۱۸ تا ۲۹ ساله شهر تهران حداقل عضو یکی از شبکه‌های اجتماعی هستند. این میزان برای افراد ۳۰ تا ۴۹ ساله تهرانی برابر با ۶۵ درصد و برای افراد بالای ۵۰ سال تهرانی برابر با
۳۳ درصد است. همچنین استفاده از شبکه‌های اجتماعی در بین افراد دارای تحصیلات آکادمیک به مراتب بیشتر است؛ به این ترتیب که ۷۵ درصد افرادی که دارای تحصیلات دانشگاهی هستند عضو حداقل یکی از شبکه‌های اجتماعی هستند، در حالی که این میزان برای افراد دارای تحصیلات دیپلم و پایین‌تر برابر با ۳۹ درصد است. با وجود این، با عضویت در شبکه های اجتماعی، تعداد دوستان افزایش می‌یابد، اما این دوستان واقعی نیستند و در مواردی به موازات افزایش تعداد دوستان مجازی، تعداد دوستان واقعی کم می‌شود.
تنها ۱۰ درصد دوستی‌های مجازی به ازدواج ختم می‌شود
آبان ۹۴ یک آسیب شناس با بیان اینکه ۸۰ درصد آشنایی‌ها در فضای مجازی به دوستی‌های جنسی ختم می‌شود، گفت: متاسفانه تعداد قابل توجهی از نوجوانان و جوانان با هدف دوست‌یابی وارد این فضا می‌شوند. مجید ابهری عنوان کرد: بر اساس نتایج پژوهشی که از خردادسال ۹۲ تا اردیبهشت سال ۹۴ از سوی یک گروه تحقیقاتی روی برخی از کاربران شبکه‌های تلگرام، واتس آپ، تانگو، وایبر و ایمو در شهرهای تهران، شیراز، اصفهان، مشهد و رشت با همکاری بنیاد علوم رفتاری انجام شد، حدود ۱۰ درصد از آشنایی‌ها و دوستی‌ها در فضای مجازی به ازدواج منجر می‌شود که طول عمر آنها هم کمتر از پنج سال است. او اظهار داشت: سامانه‌های ازدواج به طور کامل و گسترده تحت نظارت سازمان‌های مربوطه راه اندازی نشده است و آموزش‌های لازم به جوانان در این محور ارائه نشده است. در این شرایط هویت‌های جعلی و مشخصات دروغین زیربنای یک رابطه ناسالم عاطفی می‌شود.

دروغ درباره سن، تحصیلات، محل زندگی، استفاده از عکسهای جعلی یا با روتوش زیاد برای پروفایل‌ها باعث شده که کاربران این گونه شبکه‌ها دچار ارزیابی‌های نادرست و غیر منطقی شوند. او با بیان اینکه بسیاری از این دوستی‌ها عاقبت تلخی داشته است، گفت: بیشتر شکست خوردگان این روابط دختران هستند چرا که از نظر عاطفی آسیب پذیرتر و لطیف‌تر هستند.

او بیان کرد: تنها راه پیشگیری از نتایج شوم کاربری در این گونه شبکه‌ها آموزش به جوانان و فرهنگ‌سازی از طریق رسانه‌ها به ویژه صدا و سیماست. در کنار آن راه‌اندازی شبکه‌های ازدواج تحت نظارت و کنترل، یا شبکه‌های دوستی کنترل شده لازم است. او گفت: متاسفانه برخی از افراد با به کار بردن فنون هک وارد بخش خصوصی پروفایل افراد می‌شوند و عکس‌های خصوصی و مشخصات فردی آنان را سرقت می‌کنند و از آنها به عنوان وسیله‌ای برای اخاذی و باجگیری استفاده می‌کنند. در این شرایط باید توجه داشت که شبکه‌های مجازی آلبوم شخصی نیستند و هیچ امنیتی برای قرار دادن مسائل خصوصی در این شبکه‌ها وجود ندارد. به گزارش ایسنا، او در پایان درباره دختران و پسرانی که از طریق فضای مجازی با یکدیگر آشنا شده‌اند و قصد ازدواج دارند، عنوان کرد: آنان ابتدا باید درباره طرف مقابل تحقیق کنند و به اطلاعات داده شده اکتفا نکنند. خانواده‌ها نیز در جریان ارتباط دختر و پسر قرار گیرند.
دختران در فضای مجازی آسیب بیشتری می‌بینند
اسفند سال گذشته رئیس انجمن مددکاری ایران در خصوص آسیب های فضای مجازی گفت: یکی از موضوعاتی که به تازگی جامعه را درگیر خود کرده، استفاده از فضای مجازی در موضوعات و حوزه های مختلف است به طوری که از این ظرفیت در تمامی دنیا استفاده می‌شود، اما برخی از افراد از آن استفاده نادرستی می‌کنند. سیدحسن موسوی چلک عنوان کرد: استفاده از فضای مجازی و تکنولوژی برای جوانان در دوره های سنی مختلف اجتناب ناپذیر است. به طوری که در کشور خودمان استفاده از این تکنولوژی پیشرفت قابل توجهی داشته است. او با اشاره به اینکه مراقبت های لازم در این فضا انجام نمی شود، بیان کرد: به همین دلیل مشکلاتی ایجاد شده است و چنانچه نتوانیم مدیریت درستی در این حوزه داشته باشیم، مشکلاتی برای جامعه، خانواده و افراد ایجاد خواهد شد. او در پاسخ به این سوال که آیا استفاده از فضا‌های مجازی مانند تلگرام و… در حال حاضر در کشور ما بحران زا شده است یا خیر؟ گفت: بحران به این معنا است که استفاده از این فضاها تمامی زندگی افراد را تحت الشعاع قرار دهد، اما فعلا در کشور ما بحران فراگیر نشده است گرچه برخی خانواده ها درگیر این مساله شده اند. البته برنامه ریزی برای آینده برای جلوگیری از مشکل و بحران ضروری است. خانواده ها باید به فرزندان خود این آموزش را بدهند که فضای مجازی وشبکه هایی مانند تلگرام اتصال ایجاد می‌کنند و نه ارتباط، بنابراین باید این وسایل و شبکه های ارتباطی به درستی هدایت شود تا بتوانیم از امکانات فضای مجازی با استفاده از قواعد و مقررات، درست استفاده کنیم که البته آموزش این قواعد و مقررات نیز ضروری است. او با تاکید بر اینکه دختران به دلیل علاقه بیشتر، آسیب بیشتری از این فضا می‌بینند، گفت: اتفاقاتی که در چند ماه گذشته در فضای مجازی و تلگرام رخ داده نشان می‌دهد که زنان و دختران در معرض آسیب بیشتری در این فضاها هستند و آنچه ما را نگران می‌کند وابستگی اعتیادگونه به این فضاهاست. همچنین امان‌ا… قرایی‌مقدم جامعه شناس و استاد دانشگاه گفت: غرب با این هدف که جوانان بهترین وسیله برای سرمایه‌گذاری و رسیدن به اهدافشان هستند، برنامه‌ریزی خود را بر آنها متمرکز کرده‌اند و چون جوانان احساسی و آسیب‌پذیر هستند، تحت تاثیر قرار گرفتن آنها بیش از سایر سنین است.

رسانه تاب آوری ایران رسانه تاب آوری ایران
دکمه بازگشت به بالا