آسیبهای اجتماعیِ محلات کم برخوردار بندرانزلی از منظر یک مددکار اجتماعی

حاشیه نشینی یکی از معضلات امروز شهرها به شمار می آید. در شهری چون بندرانزلی که از سویی دارای تراکم جمعیت بالا و از سوی دیگر در مقطعی از زمان مورد توجه اهالی برخی از شهرها و استانهای همسایه برای دستیابی به اشتغال قرار داشته محرومیت را در این خطه از گیلان پررنگ کرده است. در سالهای اخیر نیز این شهرستان مورد توجه برخی از اهالی استانهای دیگر به سبب آب و هوای مناسبش قرار داشته و همین موضوع موجب افزایش قیمت زمین و مسکن و در نتیجه گسترش محلات حاشیه ای و محروم شده است.

هرچند محلات کم برخودار در انزلی تنها به حاشیه های شهر محدود نمی شود و در محلات قدیمی هم شاهد محرومیت هستیم. کم توجهی به نیازسنجی ها و مدنظر قرار ندادن اولویت ها از جمله علل دوام محرومیت در بافت های کم برخوردار این شهر محسوب می شود، اما از یاد نباید برد که مطالبه گری مردم در مسیر احقاق حقوق شهروندی نیز از جمله مواردی ست که می تواند مدیران شهری را به سمت ارائه بهتر خدمات در این مناطق سوق دهد.

آسیبهای اجتماعی در محلات کم برخوردار بندرانزلی از منظر یک مددکار اجتماعی

محرومیت و فقر در محلات کم برخوردار، بستری مناسب برای افزایش بزه و آسیبهای اجتماعی فراهم می کند.
رییس هیات مدیره کانون مراکز مددکاری اجتماعی گیلان در گفت و گو با مرور اظهار می کند: مسائل و مشکلات اجتماعی مناطق کم برخوردار شهرستان بندرانزلی همچون سایر شهرهای گیلان و دیگر استانها تحت تأثیر مسائل و مشکلات اقتصادی و خصوصا مبحث بیکاری جمعیت قابل توجهی از جوانان این مناطق است. مردان جوان و میانسال این مناطق اگر اشتغال هم دارند از نوع مشاغل کم درآمد، فصلی و پاره وقت است و این موضوع به فقر مضاعف چندجانبه این مناطق افزوده است.

«جواد طلسچی یکتا» می افزاید: با نیم نگاهی به توزیع آماری و جمعیتی جامعه هدف سازمان های حمایتی اجتماعی متوجه می شویم که بخش قابل توجهی از جمعیت تحت پوشش این سازمان ها در دل همین مناطق کم برخوردار نهفته اند. از این رو توجه به نیازهایی چون استمرار اجرای برنامه های تخصصی اجتماع محور در سطوح کمی و کیفی بالاتر و گسترده تر از جمله طرح های فقرزدایی، آموزش مهارتهای زندگی، اجتماعی، شغلی و اقتصادی با هدف کارآفرینی و خصوصا اجرای طرحهایی با هدف کنترل و کاهش آسیبهای اجتماعی به ویژه آسیب هایی نظیر اعتیاد، ازدواج های زودرس و طلاق های زودهنگام جاری در این محلات با هدف کلی ارتقاء سطح بهداشت روانی- اجتماعی خانواده های ساکن در این مناطق ضرورت دارد.

وی تصریح می کند: طی سالهای اخیر سازمان بهزیستی برنامه های اجتماعی متنوعی را از طریق پایگاه های ارائه خدمات اجتماعی، غالبا مسجدمحور در محلات و مناطق کم برخوردار به انجام می رساند که در ابعاد مختلف مفید و موثر بوده اند ولی نیاز به همکاری و مشارکت بسیار بیشتر تشویقی و ترغیبی اهالی محترم محلات، ریش سفیدان و هیات امنای محترم مساجد این مناطق در مسیر دخالت دادن جوانان و سایر جمعیت‌های آسیب پذیراین محلات در مسیر اجرایی چنین برنامه هایی دارد.

خبرنگار: مریم ساحلی | منبع: پایگاه خبری- تحلیلی مُرور

مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران
Back to top button