کمک به کودکان در روند جدایی والدین

کمک به کودکان در روند جدایی والدین
دکتر جواد طلسچی یکتا؛ مددکار اجتماعی و مدیر مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی

پرواضح است که امر طلاق والدین بر کودکان تاثیر می گذارد و بسیاری از اوقات واکنش ها به صورت شوک، ناراحتی، نومیدی، عصبانیت و یا نگرانی خواهد بود. اما کودکان قادرند که از این شرایط بیرون آمده و بهتر با استرس کنار بیایند و در آینده جوانانی انعطاف پذیرتر و با تحمل تر شوند. موارد مهمی که والدین هنگام جدایی می بایست انجام دهند:

خبررسانی
والدین به محض این که تصمیم به جدایی گرفتند باید کودکان را در جریان بگذارند. نحوه مدیریت بیان این تصمیم در میزان ناراحتی و عصبانیت کودکان تاثیرگذار است. بحث می بایست متناسب با سن، بلوغ (پختگی) و خُلق و خوی کودک باشد. در این وضعیت بسیاری از کودکان خودشان را مقصر این اتفاق می دانند پس حیاتی است که والدین این اطمینان خاطر را بدهند که آن ها مقصر نیستند.

به کودکان بگویید که گاهی بزرگتر ها روش عشق ورزیدن به هم را تغییر داده و یا نمی توانند سر مسائل مختلف با هم به توافق برسند پس در نتیجه می بایست جدا از هم زندگی کنند؛ یا تاکید کنید که والدین کودکان شان را پس از طلاق نیز دوست خواهند داشت. به سوالات فرزندان تا جایی که ممکن است صادقانه پاسخ داده و آن ها را برای اتفاقات آتی آماده سازید.

رسیدگی به واکنش کودکان
به کودکانی که بابت این جدایی ناراحت هستند بگویید که احساسات آن ها را درک کرده و بدان اهمیت می دهید. باید دانست که همه کودکان به سرعت واکنش نشان نمی دهند؛ برخی از کودکان از والدین می خواهند طوری رفتار کنند که انگار همه چیز عادی است و با نادیده گرفتن احساس عصبانیت و ناراحتی شان از مواجهه با این تصمیم اجتناب می کنند. پس وقتی به آمادگی ذهنی رسیدند با آن ها به صحبت بنشینید.

گاهی اوقات نیز واکنش کودکان نه به صورت کلام در خانه، بلکه واکنش آن ها در مدرسه و یا بین دوستانشان و به صورت تغییراتی در میزان اشتیاق، رفتار و اَشکال خواب آن ها بروز می کند. به هر حال گفتن آن چه که درزمان مناسب دانستن آن برای کودکان ضرورت دارد، کار درست خواهد بود.

کمک به سازگاری کودک
بسیاری از والدین و کودکان به دلیل فقدان خانواده کاملی که آرزویش را داشتند احساس ناراحتی کرده و خصوصا کودکان دلتنگ حضور هر دوی والدین در خانواده خواهند بود. حتی پس از اعلام قطعی جدایی والدین، عادی است که کودکان تصور کنند شاید روزی والدینشان دوباره به سمت هم بازگردند. در اینجا ضرورت دارد در کاهش اندوه کودک از این جدایی، نکات زیر رعایت شود:

تقویت صداقت: کودکان نیاز دارند تا بدانند احساساتشان برای والدین مهم بوده و جدی گرفته می شود.

بیان احساسات کودک: رفتار کودک احساس ناراحتی و عصبانیت اش را نشان می دهد پس والدین باید شنونده خوبی باشند حتی اگر شنیدن این کلمات برایشان سخت باشد و در بیان احساسات فرزندشان به او کمک کنند.

مشروع دانستن احساسات کودکان: گفتن جملاتی چون “می دونم الان ناراحتی” یا “می دونم بدون بابا احساس تنهایی می کنی” به کودک اجازه می دهد تا بداند که احساساتش درست و نافذ هستند. مهم است تا قبل از اینکه برای بهبودی کودکان راهکار ارائه دهید آن ها را تشویق کنید تا خودشان را تخلیه کنند.

حمایت به کمک پیشنهاد: از فرزندتان بپرسید که فکر می کند چه چیزی حالش را بهتر می سازد. در این شرایط ممکن است کودک قادر نباشد از چیزی نام ببرد اما شما می توانید موارد ساده ای را به او پیشنهاد دهید همچون کنار هم نشستن، قدم زدن، در آغوش گرفتن عروسک

حفظ سلامتی: برای والدین جدایی به اندازه کافی استرس آور است. مشکلات مرتبط با دارایی ها و مایملک، حضانت کودک، و مشکلات مالی این استرس را زیادتر می کند. پس راه هایی را برای مدیریت این استرس پیدا نموده و از لحاظ جسمی و روانی خود را سالم نگه دارید تا بتوانید از کودکان خود نیز به بهترین وجه مراقبت کنید.

کمک به کودکان در روند جدایی والدین

منبع:

Helping Your Child Through a Divorce (for Parents) – Nemours KidsHealth.mhtml

رسانه تاب آوری ایران رسانه تاب آوری ایران
دکمه بازگشت به بالا