بروز رسانی آذر ۹ام, ۱۳۹۹ ۵:۴۵ بعد از ظهر
مکانهای تاریخی مشهد از موزه نادری تا مسجد گوهرشاد
نادرشاه افشار از پادشاهان قدرتمند ایران است که در زمان حکومت خود، فتوحات و کشورگشاییهای متعددی انجام داده است. گفته میشود، نادرشاه افشار به زیردستان خود دستور داد تا برای وی در «بالا خیابان»، یکی از محلههای شهر مشهد آرامگاهی بسازند تا پس از مرگ پیکر وی را در آن دفن کنند. جالب است بدانید در چهار طرف حرم مطهر امام رضا (ع)، چهار خیابان به نامهای خیابان طبرسی در شمال، امام رضا در جنوب، نواب صفوی در شرق و شیرازی در غرب قرار دارد. آرامگاه نادرشاه افشار در خیابان شیرازی در سمت بالا سر امام رضا واقع شده و از این رو مردم محلی به این خیابان و محلههای اطرافش «بالا خیابان» میگویند.
امر نادرشاه اطاعت شد و در سال ۱۱۴۵ هجری قمری در نزدیکی چهارباغ شاهی و درست در مقابل حرم مطهر امام رضا (ع)، بنایی ساخته شد از خشت وگل که همان آرامگاه نادرشاه افشار بود. البته در سال ۱۲۹۶ شمسی که مقارن با اواخر حکومت قاجاریان است، «احمد قوام»، ملقب به «قوامالسلطنه»، نخستوزیر و سیاستمدار قاجاریان و پهلوی، دستور ساخت آرامگاه جدیدی برای نادرشاه افشار را صادر کرد. محل این آرامگاه جدید، در یکی از قبور نادری بود که تقریبا ویران شده و از بین رفته بود. سپس به دستور قوامالسلطنه استخوانهای نادرشاه از تهران به آرامگاه جدید منتقل شد.
به گزارش سفر باتو تا سال ۱۳۳۵ شمسی انجمن آثار ملی ایران به فکر ساخت آرامگاهی جدید و البته در شان و منزلت این پادشاه قدرتمند ایرانزمین افتاد. از این رو درست در جایی که قوامالسلطنه آرامگاهی برای نادرشاه ساخته بود، آرامگاه دیگری احداث شد. پروسه ساخت آرامگاه جدید از سال ۱۳۳۶ شمسی تا سال ۱۳۴۲ به طول انجامید. سرانجام در ۱۲ فروردین ماه سال ۱۳۴۲ شمسی آرامگاه جدید نادرشاه افشار با حضور پادشاه وقت «محمد رضا پهلوی»، و به تلاش انجمن آثار ملی ایران در باغ نادری افتتاح شد. امروزه این مکان به عنوان موزه و زیر نظر مدیریت سازمان میراث فرهنگی کشور قرار دارد. جالب است بدانید در سال ۱۳۸۶ باغ موزه نادری به دلیل طرح نوین بهسازی مورد بازنگری و تعمیرات قرار گرفت و پس از شش ماه تعطیلی در پایان سال ۱۳۸۶ شمسی فعالیت خود را از سر گرفت.
در راستای موزه شدن حمام شاه، از فضاهای موجود در سربینه و گرمخانه و چال حوض به عنوان غرفههای نمایش اشیاء از جمله متعلقات حمام مانند: ظروف سنگی، سفالینهها، نبوشههای سفالی، گلجام و کاشیهای ازاره و کف حمام، وسایل استحمام مانند: بادکش حجامت، کاسه، مجمعه، سنگ پا، صابون، لنگ و قطیفه، حنا، گل سرشور و…، وسایل آرایش مانند: شانه چوبی، جعبه آینه، جعبه چوبی لاکی روغنی، سرمهدان، عطردان و…، وسایل روشنایی مانند: شمعدان برنجی، قندیل، فانوس دریایی، چراغ توری و…، سماورها، قوریها، قهوه جوشها، پوشاک و منسوجات از جمله اشیایی هستند که در موزه مردمشناسی مشهد به نمایش درآمدهاند.
پارک وکیلآباد که در گذشته به نام میرطراز یا باغ وکیلآباد شناخته میشده از تفرجگاههای قدیمی و زیبای مشهد است که در جنوب غربی مشهد و انتهای بلوار وکیلآباد واقع شده است. وکیلآباد به علت قدمت خود و قرار گرفتن در درهای با صفا و هوای مطبوع از دیرباز مورد توجه اهالی شهر و مسافران بوده است. این پارک جنگلی، در سال ۱۳۴۸ شمسی توسط مالک آن، حسین آقای ملک، بهصورت رسمی وقف استفاده عموم و به شهرداری مشهد واگذار شد.
آب و هوای غالب در این پارک به اندازه ای خوب است که به منطقه ییلاقی مشهد معروف شده است. علت آن هم این است که در نزدیکی طرقبه واقع می باشد. تور مشهد را ارزانتر از همه جا بخرید .
در این پارک محلی برای استراحت مسافران، شهر بازی بسیار بزرگی بنام کوهستان پارک شادی برای کودکان و یک باغ وحش وجود دارد.
مکانهای تاریخی مشهد از موزه نادری تا مسجد گوهرشاد
این خانه زیبا نمونهای از خانههای به جا مانده از دوره انتقال معماری در عصر قاجار است. بخش به جا مانده از این خانه وسیع قسمتی بیرونی است که شامل دو طبقه میشود. در طبقه بالا شومینه با گچبریای زیبا و سقفی منبتکاری شده خودنمایی میکند.
این خانه در سال ۱۳۷۷ به عنوان اثری ملی به ثبت رسیده است. به گفته مسئولین حوزه میراث فرهنگی، حمام خانه ملک تنها حمام تاریخی خصوصی در شهر مشهد میباشد که از دوره قاجار به جامانده است.در سال ۱۳۸۵ خانه ملک به عنوان خانه توریست انتخاب گردید. این خانه تاریخی در شرق خیابان امام خمینی روبروی اداره دارائی قرار دارد.
یکی دیگر از جاهای دیدنی مشهد موزن نان است. نخستین موزه تخصصی نان در خاورمیانه در سال ۱۳۹۰ در مشهد افتتاح گردید. این موزه متعلق به یکی از عظیمترین تولیدکنندههای نانهای صنعتی در خاورمیانه است. نان سنتی در ایران از پیشینهای درخشان برخوردار است و یکی از نشانههای هویت و فرهنگ مردم ایران در زمینه تغذیه میباشد. همچنین نانهای سنتی چون نان سنگک، نان بربری و نانهای مختلف محلی نسبت به نانهای وارداتی بسیار سالمتر هستند. از این رو به منظور ترویج استفاده از این نانها وجلوگیری از رنگ نباختن استفاده از نانهای سنتی در بین خانوادههای ایرانی، موزه نان توسط بخش خصوصی تأسیس شد.
در موزه نان موارد مختلف تهیه نان به وضوح و کاملا تصویری شرح داده شده است. مراحل تهیه آرد شامل: بذرافشانی، گندم چینی و خرمن کوبی. ابزار تهیه نان شامل: دستاس، آسیاب بادی و آسیاب آبی. انواع نان شامل: سنگک، نان تنوری ساج و نان تنوری سفال و در نهایت رقص اپر یک رسم خراسانی که در آن تمام مراحل کاشت و برداشت محصول در زمین نمایش داده میشود و از باورهای زراعی مردم خراسان است. تمامی موارد یاد شده در موزه نان به نمایش در آمده است.
آذر ۰۹, ۱۳۹۹ 0
آذر ۰۲, ۱۳۹۹ 0
آبان ۲۷, ۱۳۹۹ 0
مهر ۰۸, ۱۳۹۹ 0