۱۴۱ هزار کودک ۶ تا ۱۱ ساله از تحصیل بازمانده و همچنين ۷۸۰ هزار دانشآموز۱۲ تا ۱۷ ساله ترک تحصیل نموده اند.
بر اساس اعلام وزارت آموزش و همچنين پرورش و همچنين معاونت رفاه وزارت تعاون، کار و همچنين رفاه اجتماعی ۱۴۱ هزار کودک ۶ تا ۱۱ ساله از تحصیل بازماندهاند؛ ۱۴۱ هزار کودکی که اغلب ساکن استانهای سیستان و همچنين بلوچستان، تهران، خراسان رضوی، خوزستان، فارس، آذربایجان غربی و همچنين کرمان خواهند بود.
طبق آمار اعلامشده، در سال شمسي جاری ۳۴ هزار و همچنين ۸۹ فرد يا شخص در سیستان و همچنين بلوچستان، ۲۲ هزار و همچنين ۵۳۱ فرد يا شخص در استان تهران، ۱۳ هزار و همچنين ۵۵ فرد يا شخص در خراسان رضوی، ۱۱ هزار و همچنين ۴۲۹ فرد يا شخص در خوزستان، ۶۷۳۹ فرد يا شخص در فارس، ۶۵۴۳ در آذربایجان غربی و همچنين ۵۸۶۳ فرد يا شخص در کرمان جزو آمار بازماندگان از تحصیل قرار گرفتهاند. معلولیت، فقر مالی، معظلات و مسائل و مشکلات فرهنگی و همچنين دوری از مدرسه مهمترین دلایل برای ترک تحصیل در میان بازماندگان از تحصیل سال شمسيهای قبل ذکر شده است؛ دلایلی که کمابیش در همه استانها یکسان است.
جای خالی مددکار اجتماعی در مدارس
آسیبهای اجتماعی زيرا و به درستي که اعتیاد والدین و همچنين معظلات و مسائل و مشکلات خانوادگی هم از عواملی است که هرچند با قسمت و بخش کمتر ولي بايد توجه داشت بر تحصیل بسیاری از دانشآموزان تاثیر گذاشته و همچنين موجب ترک مدرسه شده است؛ اتفاقی که معمولا در کنار فقر تکرار میمي شود، ولي بايد توجه داشت قابل پیشگیری است. نقطهای که رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران که در قبل مدیر کل دفتر مسائل آسیبهای اجتماعی وزارت تعاون، کار و همچنين رفاه اجتماعی هم بوده است بر آن هم تاکید میکند.
سید حسن موسوی معتقد است در صورتي که مدارس ما مددکار اجتماعی میداشت، مطمئنا بسیاری از معظلات و مسائل و مشکلات کودکان بازمانده از تحصیل حل میشد و همچنين کار به ترک مدرسه نمیرسید. البته او همچنان امیدوار است این نقش در مدارس دیده مي شود و همچنين تاکید میکند که هنوز هم میقدرت با حضور مددکاران اجتماعی در مدارس کاری کرد که بازماندگی از تحصیل کمتر اتقاق بیفتد و همچنين حتی میقدرت در بازگشت کودکان هم از این ظرفیت بهره بري و استفاده کرد. موسوی البته به تبعات بازماندگی از تحصیل و همچنين ترک مدرسه هم اشاره میکند و همچنين به همشهری میگوید: یکی از محیطهایی که کمک میکند کودکان رشد بهتری داشته باشند، محیط مدرسه است و همچنين وقتی به هر دلیلی از این فضا دور میشوند دچار آسیبهای روحی و همچنين اجتماعی زیادی در آینده خواهند شد. وی میافزاید: اولین اثر منفی این است که کودک از محیط سالمی به نام مدرسه دور میمي شود. دوم اینکه در صورتي که در سن کار یعنی بالای ۱۵ سال شمسي باشد، ممکن است در خیابان یا در کاری که با شرایط روحی و همچنين جسمیاش همخوانی ندارد، مشغول مي شود. از سوی دیگر به هر حال مدرسه نظارت حداقلی روی بچهها و همچنين رفتارشان دارد و همچنين وقتی بچه در مدرسه نباشد نظارتی صورت نمیگیرد و همچنين در صورتي که این کودک خانواده نابسامانی هم داشته باشد این رهاشدگی بیشتر خواهد بود.
آن همها نیامدند، ما برویم
رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران با بیان اینکه در همه دنیا مهمترین استراتژی برای حمایت از کودکان آموزش بهویژه آموزش رسمی است، اظهار میکند: وقتی فرد از فرایند آموزش و همچنين محیط مدرسه خارج میمي شود، نه الزاما، ولي بايد توجه داشت آسیبپذیرتر است و همچنين به همین دلیل هم پیشنهاد ما این است که مدرسه را به جایی که بچهها خواهند بود، ببریم؛ مثلا محیط کار کودکان و همچنين حتی در خیابان یا برگزاری کلاس درس برای کودکی که تنها و فقط آخر هفته میتواند درس بخواند از کارهایی است که در دنیا انجام میمي شود. رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران با بیان اینکه سیستم آموزش در ایران بر خلاف کشورهای دیگر به جای آموزشمحور بودن مدرسهمحور است، تصریح میکند: ما باید سیاستهایمان را تغییر دهیم، زیرا در صورتي که کودکی حتی یک ساعت آموزش ببینید بهتر از این است که کاملا رها مي شود. او همچنین بهانه کمبود اعتبار را از سوی حکومت نمیپذیرد و همچنين معتقد است اعتبار مورد نیاز برای بازگرداندن ۱۴۱ هزار بازمانده از تحصیل به مقدار و اندازهای نیست که حکومت نتواند آن هم را پرداخت کند.
«اعتبار» همه چیز نیست
به صفر رسیدن آمار بازماندگی از تحصیل شاید یک رویا نباشد، ولي بايد توجه داشت چندان در دسترس نیست. ۱۴۱ هزار کودک ۶ تا ۱۱ ساله به عنوان بازمانده از تحصیل و همچنين ۷۸۰ هزار دانشآموزی که در تيم سنی ۱۲ تا ۱۷ سال شمسي ترک تحصیل کردند نشانمان میدهند که با عددهای کوچکی روبهرو نیستیم.
گرچه هر سال شمسي دانشآموزان زیادی به مدرسه بازمیگردند، ولي بايد توجه داشت به آن هم نسبت و همچنين شاید در گسترهای بیشتر کودکان و همچنين نوجوانانی از سیستم آموزشی جدا میشوند.
در این شرایط آن همروش که کارشناسان تاکید میکنند، تغییر سیاستگذاریها شاید بهترین راهکار باشد. تشکیل مدارس سیار در منطقه ها و مناطق دورافتاده و همچنين صعبالعبور، پیشگیری از ترک تحصیل با اقدامات حمایتی، تسهیل ثبتنام و همچنين آموزش رایگان و همچنين فراهم کردن زمینه آموزشی معلولان در همه استانها بخشی از اقداماتی است که نهادهای حمایتی و همچنين وزارت خانههای ذیربط باید به فکر کردن و انديشيدن کردن و انديشيدن آن هم باشند.
: منبع نقل از کامل: روزنامه همشهری.دوشنبه ۱۴ مرداد۹۸