این نخستین هشدار نیست و همچنين سال شمسيهاست که زنگ خطر آسیبهای اجتماعی به صدا درآمده است. آمارهای رسمی و همچنين غیررسمی در مورد طلاق، اعتیاد، بزهکاری، فقر و همچنين بیکاری آنقدر نگران کننده است که مقام معظم رهبری، به تا حال طی ۶ جلسه با مسئولان قوا در مورد این آسیبها گفتو همچنينگو کرده و همچنين حالا قرار شده بزودی هفتمین جلسه هم برگزار مي شود. دستورات این جلسات اگرچه هیچگاه به صورت مکتوب و همچنين بهروش رسمی منتشر و همچنين علنی نشده است ولي بايد توجه داشت کارشناسان حوزه اجتماعی معتقدند همین جلسات بود که باعث شد مسئولان از حالت تدافعی و همچنين ناديده گرفتن نسبت به آسیبهای اجتماعی تاحدودی دست بکشند. بهطوریکه رئیس انجمن مددکاری کشور میگوید:«تا قبل از این جلسات برخی نهادها از مسئولیتهای خود در مورد آسیبها شانه خالی و همچنين آن هم را کتمان و همچنين ناديده گرفتن میکردند.»کارشناسان البته به کنترل وضعیت آسیبهای اجتماعی آنچنان که باید خوشبین نیستند، بهطوریکه «سید حسن موسوی چلک» در گفتو همچنينگو با «ایران» میگوید:«سن آسیبهای اجتماعی به زیر ۳۰ سال شمسي و همچنين سن اعتیاد به زیر ۱۵ سال شمسي رسیده است. هرچند این همه ماجرا نیست و همچنين ممکن است این میزان کمتر از اینها باشد.» او شیوع «اچ آی وی» و همچنين اعتیاد در زنان را یکی از مهمترین تغییرات آسیبهای اجتماعی طی سال شمسيهای اخیر عنوان و همچنين تأکید میکند:«بررسي ها نشان میدهد ورودی زندانهای کشور طی سال شمسيهای اخیر چندین برابر شده است و همچنين برخی برای توجیه این موضوع میگویند جمعیت رشد کرده است.»
یکی از مسائلی که به گفته کارشناسان باعث عقبماندگی ۲۰ ساله در حوزه آسیبهای اجتماعی شده، مشخص نبودن اقدامات دستگاهها پیرامون آسیبهای اجتماعی است. چلک هم به این موضوع تأکید میکند: با وجود اقداماتی که به تا حال در حوزه آسیبهای اجتماعی انجام شده، نتیجه هیچ کدام از این اقدامات مشخص نیست و همچنين معلوم نیست بودجههای نهادهای مربوطه بهروش دقیق برای چه مسائلی هزینه شده است؟ متأسفانه شایسته سالاری طنز تلخی در کشور است. تا وقتی که از مدیران اجتماعی برای حل آسیبهای اجتماعی بهره بري و استفاده نکنیم نمیتوانیم به کنترل اوضاع امیدوار باشیم.او در مورد وضعیت آسیبهای اجتماعی در کشور اینروش توضیح میدهد: در حال حاضر آسیبهای اجتماعی به زخم عمیقی در کشور تبدیل شده است. هرچند این موضوع مرتبط به زمان حال نمیمي شود و همچنين ما سال شمسيهاست که درگیر آن هم هستیم. متأسفانه ما نزدیک به ۳۸ سال شمسي است که در مورد آسیبهای اجتماعی آن همروش که باید حرف نزدیم و همچنين این موضوع زمانی پررنگ شد که مقام معظم رهبری با سران قوا جلسه گذاشت.چلک وضعیت نشاط و همچنين اعتماد اجتماعی در ایران را نگران کننده ارزیابی میکند و همچنين میگوید: در صورتي که تمام معظلات و مسائل و مشکلات و همچنين موانع حل مي شود این آسیبها هم حل می مي شود؛ تا زمانیکه در زمینه نشاط اجتماعی، سرمایه اجتماعی، اعتماد، مسئولیت پذیری و همچنين حقوق شهروندی دچار مشکل هستیم هیچ پیشرفتی در این حوزه نخواهیم داشت.
گشت ارشاد مهمتر است یا اورژانس اجتماعی؟
موسوی چلک معتقد است توجه مسئولان به مسائل اجتماعی بسیار کمتر از میزانی است که باید باشد. برای مثال، گشت ارشاد مهمتر است یا اورژانس اجتماعی؟ با وجودیکه برخی دستگاهها در حوزه آسیبهای اجتماعی به صورت جدی در حال فعالیت خواهند بود ولي بايد توجه داشت پیچیدگی فراوانی این آسیبها باعث شده تا در صورتي که در همین لحظه هم معظلات و مسائل و مشکلات مدیریتیمان را حل کنیم شاید تا دو دهه آینده به جواب برسیم. او در مورد راهکار حل این معضل هم میگوید: از چند زاویه میقدرت به این موضوع نگاه کرد. اول اینکه باید در سیاستگذاریهایمان تغییر اساسی کنیم و همچنين دوم اینکه باید از مدیران اجتماعی در حوزه آسیبها بهره بري و استفاده کنیم. متأسفانه آن همروش که باید از مدیران اجتماعی بهره بري و استفاده نکردیم و همچنين باید بپذیریم با فکر کردن و انديشيدن پزشکی و همچنين مهندسی نمیقدرت آسیبها را کنترل کرد.