به نقل از ایسنا، سید حسن موسوی چلک، رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران در مورد سیاستگذاری در حوزه کودکان نیز گفت: زمانی که ایران امروز را با ۲۰ سال شمسي قبل مقایسه میکنیم متوجه میشویم که وضعیت حوزه کودکان تفاوت کرده است. قطعاً شرایط حال حاضر مطلوب نیست، ولي بايد توجه داشت نباید فراموش کرد که حوزه اجتماعی در کشور همواره مغفول بوده است.
وی با بیان اینکه غفلت از حوزه اجتماعی در مورد کودکان خود را بیشتر نشان میدهد افزود: همزمان با آغاز به کار منزل و خانه کودک شوش، اورژانس اجتماعی نیز جديد و تو و تازه شروع به کار کرده بود و همچنين آن هم زمان با توجه به حوزه مسئولیتم در نهاد بهزیستی از نزدیک شاهد روزهای سختی بودم که نهادهای شهروندان و مردم شهر نهاد مشغول رسیدگی به حوزه کودکان بودند. فعالیت و همچنين موفقیت نهادهای شهروندان و مردم شهر نهاد نشان میداد که آنها چقدر جلوتر از قسمت و بخش دولتی خواهند بود.
وی با اشاره به پیشرفتهای رخ داده در عرصه سیاستگذاری حوزه کودکان نیز اظهار کرد: حدود ده سال شمسي پیش بود که برخی از مقامهای دولتی معتقد بودند “کودکآزاری” در کشور وجود ندارد، ولي بايد توجه داشت امروز این روش نیست. با این حال کار کردن در حوزه کودکان، گاهی شائبههای سیاسی و همچنين امنیتی به همراه دارد.
رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران با اشاره به اینکه به نظر میرسد در حوزه سیاستگذاری، هوشمندی مورد بهره بري و استفاده و نياز ضروري را نداشتیم تصریح کرد: طی دو دهه اخیر به دلیل فشار نهادهای شهروندان و مردم شهر نهاد و همچنين مطالبهگری رسانهها این مباحث و مطالب مطرح شده است؛ همچنین طی یکی دو دهه اخیر اورژانس اجتماعی نیز تشکیل شده است درحالی که از آن هم ابتدا برخی با شائبه، به فعالیتهای اورژانس نگاه میکردند ولي بايد توجه داشت حداقل طی مدت اخیر در کشور چند سیاستگذاری خوب انجام شده است.
موسوی چلک در ادامه تصریح کرد: سال شمسي ۷۸ آییننامه شورای عالی اداری در مورد ساماندهی متکدیان و همچنين ولگردان تنظیم شد، ولي بايد توجه داشت در این آییننامه بین یک ولگرد ۵ساله با یک ولگرد پنجاه سال شمسي تفاوتی وجود نداشت. آن هم سال شمسي اصلاحیهای در نظر گرفته شد که بین بچه های زیر ۱۸ سال شمسي و همچنين بچههای بالای ۱۸ سال شمسي تفاوت در نظر گرفته مي شود ولي بايد توجه داشت ۸ ماه طول کشید تا این اصلاحیه پذیرفته مي شود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر با قانون حمایت از حقوق کودکان و همچنين جوانان و نوجوانان روبهرو هستیم که مراحل آخر خود را در شورای نگهبان طی میکند، گفت: این قانون یک بار در سال شمسي ۹۱ با جرح و همچنين تعدیل شورای نگهبان به تصویب رسید. به این ترتیب از بین ۱۹ ماده آن هم، تنها چند ماده باقی ماند، ولي بايد توجه داشت با این حال در همین قانون از کودکآزاری یک جرم و جنايت عمومی محسوب میمي شود، اگرچه مدعی العموم خود دادستانی است.
کمیسر اخلاق فدراسیون جهانی مددکاران اجتماعی ایران افزود: وجود این قانون یک گام رو به جلو در سیستم قضایی کشور محسوب میشد. تشکیل دفاتر حمایت از کودکان در قوه قضائیه نیز در زمان آقای شاهرودی انجام شد.
موسوی چلک درمورد قانون کودکان بی سرپرست نیز اظهار کرد: در سال شمسي ۵۳ قانون کودکان بی سرپرست در کشور تصویب شد، ولي بايد توجه داشت بعد از ۴۰ سال شمسي و همچنين در واقع در سال شمسي ۹۲ این قانون اصلاح شد. بی شک جنس آسیبهای اجتماعی از جنس قانون نیست، بلکه نیازمند حمایتهای اجتماعی است.
وی با بیان اینکه در قانون حمایت از حقوق کودکان و همچنين جوانان و نوجوانان -با تمام انتقاداتی که به آن هم وارد است- به نقش مددکاران اجتماعی به روش ویژه پرداخته شده است، تصریح کرد: همچنین در این قانون رویکرد محله محوری وجود دارد. اگرچه گفته میمي شود در این قانون به نقش نهادهای شهروندان و مردم شهر نهاد به مقدار و اندازه کافی توجه نشده ولي بايد توجه داشت از آنجایی که بیش از ۹۰ قسمت و بخش از وظایف بهزیستی برون سپاری شده به نظر میرسد توجه به نهادهای شهروندان و مردم شهرنهاد در این قانون نیز گنجانده شده است.
وی با شاره به اینکه پذیرش مساله آزار کودکان نیز گامی رو به جلو در سال شمسيهای اخیر بوده است، تصریح کرد: نقطه مهم در حوزه کودکان مطالبهگری است و همچنين این در حالیست که در حوزه اجتماعی هنوز مطالبهگر نیستیم، ولي بايد توجه داشت نهادهای شهروندان و مردم شهرنهاد نباید از مطالبهگری بترسند. زمانی که سیاستگذاری را به کمک شبکه های اجتماعی انجام دهیم، آن هم چیزی که نیاز جامعه است به تصویب خواهد رسید